Connect with us

BiH

Poznata Imena za Vijeće ministara!?

Objavljeno

on

Vijeće ministara

Većina imena za Vijeće ministara je poznata, a novi predsjedatelj Denis Zvizdić (SDA) najavio je da će sva imena u ponedjeljak proslijediti Središnjem izbornom povjerenstvu i SIPA-i na provjeru.

Što se tiče SDA, ova stranka za Vijeće ministara jučer je predložila Semihu Borovac za ministricu za ljudska prava i izbjeglice te Adila Osmanovića za ministra civilnih poslova. Borovac je do sada obnašala dužnost državne koordinatorice za reformu javne uprave, a u prethodnom mandatu bila je gradonačelnica Grada Sarajeva. Adil Osmanović dugi niz godina obavlja značajne funkcije u zakonodavnoj i izvršnoj vlasti. U dva navrata je bio potpredsjednik Republike Srpske te ministar za izbjeglice u Vladi FBiH u prošlom mandatu. On je i potpredsjednik SDA.

Što se tiče zamjeničkih pozicija iz SDA, Nezir Pivić će biti zamjenik ministra pravosuđa, a Mirsad Žuga će preuzeti poziciju zamjenika ministra financija.

Kandidati i biografije

HDZ BiH već odavno je potvrdio da će državni ministar financija biti Vjekoslav Bevanda, dosadašnji predsjedatelj u Vijeću ministara. Bevanda je prije toga jako uspješno obavljao dužnost federalnog ministra financija. Na ovim izborima izabran je u Zastupnički dom Parlamenta BiH, a na izborima 2011. također je bio izabran u federalni Parlament.

DF je za Vijeće ministara predložio Slavka Matanovića za ministra prometa i veza BiH te Emira Suljagića za zamjenika ministra obrane. Slavko Matanović nije poznat široj javnosti. Dolazi iz Distrikta Brčko i bivši je član SDP-a BiH i član Vlade Brčko Distrikta BiH u prošlom mandatu. Uoči ovogodišnjih izbora bilo je govora da će biti kandidat DF-a za potpredsjednika Republike Srpske iz reda hrvatskog naroda, ali to se nije dogodilo. Rođen je 1958., a osnovnu školu završio je u Brčkom, Vojnu gimnaziju u Mostaru, Zrakoplovnu vojnu akademiju u Zadru, Filozofski fakultet, odsjek engleski jezik i književnost, u Beogradu te magistrirao ekonomiju u Brčkom 2010.

Emir Suljagić potpredsjednik je DF-a. Uoči ovih izbora bio je koordinator koalicije “1. mart” koja je ostvarila značajne rezultate u Republici Srpskoj. Dok je bio član SDP-a, obavljao je funkciju ministra kulture i obrazovanja Sarajevske županije.

Što se tiče Vijeća ministara, SDS je ranije predložio Mirka Šarovića za ministra vanjske trgovine i ekonomskih odnosa te Dragana Mektića za ministra sigurnosti, dok je PDP kandidirao Igora Crnadaka za ministra vanjskih poslova. Šarović je u proteklom mandatu također bio na istoj funkciji, ali je smijenjen godinu prije isteka mandata zbog pucanja koalicije SDS – SNSD. Šarović je dugo godina istaknuti član SDS-a, a obavljao je i funkciju srpskog člana Predsjedništva BiH te predsjednika Republike Srpske.

Dragan Mektić u Vijeće ministara dolazi s mjesta direktora Službe za poslove sa strancima BiH. On je u jednom mandatu obavljao funkciju zamjenika ministra sigurnosti u Vijeću ministara. Crnadak je glavni tajnik PDP-a. U jednom mandatu bio je zamjenik ministra obrane, a radio je na više rukovodnih pozicija.
Što se tiče zamjeničkih pozicija koje su pripale Savezu za promjene, Predrag Jović (SDS) predložen je za zamjenika ministra za izbjeglice i ljudska prava, zamjenik ministra obrane trebao bi biti Boris Jerinić (SDS), a Đorđe Miličević (NDP) kandidat je za zamjenika ministra civilnih poslova.

Vlada Federacije

Kada je u pitanju Vlada Federacije, zasada je poznato da će HDZ BiH predložiti Jelku Miličević iz Mostara za novu ministricu financija u Vladi Federacije BiH. Prilikom pregovora o Vladi Federacije između HDZ-a BiH, SDA i DF-a bilo je sporno Ministarstvo financija pa je dogovoreno da predsjednik HDZ-a Dragan Čović predloži kandidata, a da suglasnost moraju dati i zamjenik predsjednika SDA Bakir Izetbegović i predsjednik DF-a Željko Komšić. Jelka Miličević je nepoznata široj javnosti. Ona je diplomirana ekonomistica i trenutačno se nalazi na mjestu članice Upravnog odbora Agencije za bankarstvo BiH.

Prema dostupnim podacima, ranije je bila i članica Komisije za procjenu imovine poduzeća Soko. O imenima ostalih ministara iz HDZ-a BiH jučer nije bilo informacija, iako se u stranci cijeli dan razgovaralo o kandidatima.

Ministri SDA u Vladi Federacije bit će Aljoša Čampara koji dolazi na čelo Ministarstva unutarnjih poslova, Edin Ramić će se naći na čelu Ministarstva za izbjegle i raseljene osobe, dok će Šemsudin Dedić biti ministar za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo.

Čampara je zamjenik gradonačelnika Grada Sarajeva, bio je šef Službe zajedničkih poslova Parlamenta BiH te obavljao još niz rukovodećih pozicija. Ramić je kao kandidat koalicije Domovina osvojio mjesto u Narodnoj skupštini Republike Srpske. Prije toga bio je savjetnik u uredu Bakira Izetbegovića, izaslanik u Vijeću naroda RS-a te kratko načelnik općine Osmaci. Dedić je bio premijer Unsko-sanske županije te ministar financija, a bio je i zastupnik u federalnom Parlamentu.

[ad id=”40551″]

Što vi mislite o ovoj temi?

Oglasi
Komentiraj
Advertisement

Komentari