Connect with us

Politika

Poznati zagrebački psihijatar dr. Herman Vukušić potvrdio: Kandidirat ću se na predstojećim lokalnim izborima za gradonačelnika Grada Zagreba

Objavljeno

on

Poznati zagrebački psihijatar dr. Herman Vukušić, s Klinike za psihološku medicinu KBC Zagreb i međunarodni ekspert specijaliziran za PTSP, kandidirat će se na predstojećim lokalnim izborima u svibnju za gradonačelnika Grada Zagreba, doznaje portal Direktno.

Naime, kako se moglo naslutiti još krajem prosinca 2020. godine, a o čemu je portal Direktno pisao, Vukušić je već tada odlučio da će se kandidirati ispred “Agramera”, ali se u međuvremenu razbolio od Covida-19 od kojeg se uspješno oporavlja.

“To je grupa Zagrepčana koji dolaze iz nekoliko naših gradskih skupina kao što su navijači, hakl športaši, branitelji, kvartovski momci i cure, nezadovoljni nedostatkom izvornog zagrebačkog ‘štiha’ kako u gradskim strukturama, tako i u alternativama koje se nude na dolazećim izborima, odlučila se organizirati na političkoj platformi pod nazivom Agrameri – nezavisna lista.

Agram je stari austrougarski naziv za naš lijepi grad, a Agrameri svojim imenom žele Zagreb predstaviti kao multikulturalni centar u koji su dobrodošli različiti svjetonazori, ali unutar srednjeeuropskog kulturnog i urbanog miljea kojem Zagreb već stoljećima pripada”, kazao je tada dr. Vukušić u razgovoru s nama.

Inicijativni krug Agramera isprva je predložio uglednog odvjetnika Otta Barića, sina pokojne nogometne legende, istoimenog Otta Barića za tu dužnost. Prvi su ga puta kontaktirali još u kolovozu prošle godine, a već u rujnu imali su prvi susret u stanu jednog međunarodnog poduzetnika, gdje su razgovarali o međusobnoj suradnji i podršci Bariću kao nezavisnom kandidatu.

Održano je više sastanaka, ali Barić je odustao od kandidature iz privatnih i obiteljskih razloga te su Agrameri sada, kako saznajemo, ponudili Vukušiću da bude njihov kandidat, što je on i prihvatio.

Martinu Ružđak dr. Vukušić upoznao je dok su oboje radili u Vladi RH prije petnaestak godina, a nakon čega je Ružđak godinama imala visoku dužnost u jednoj od vodećih hrvatskih telekomunikacijskih kompanija.

Tomislav Matusinović je Vukušićev razredni kolega iz V zagrebačke gimnazije, magistar znanosti, s bogatim poslovnim iskustvom na visokim rukovodećim mjestima u uspješnim svjetskim i europskim kompanijama.

Portal Direktno donosi i osnove programa ‘Agramera’:

“Kultura življenja

Zagreb je grad svih onih koji ga vole i prihvaćaju njegovu srednjeeuropsku kulturu i štih.

Za neke, nažalost,  nije dosta da si rođen u Zagrebu, već si ‘zagrebčanec’ samo ako ti je pradjeda šetao po Tkalči, dok sa’ druge strane neki koji su se u Zagrebu školovali i ostvarili svoju egzistenciju nikada nisu prihvatili posebnost zagrebačkog  urbanog ozračja.

Stoga će u interesu boljitka i napretka grada Zagreba ‘Agrameri’ promicati integraciju starozagrebačke gradske baštine i zavičajne multikulturalnosti.

U ovim teškim vremenima svedruštvenih podjela po svim osnovama neka bar Zagreb bude primjer grada koji spaja ljude.

Obnova

U vrijeme kada zbog jalovih političkih prepucavanja obnova Grada Zagreba kasni već deset mjeseci, ‘Agrameri’ se zalažu da se konačno da riječ struci.

Prije par mjeseci sve na ovu temu rečeno je na konferenciji vodećih hrvatskih  arhitektata i građevinare pod nazivom ‘BUDUĆNOST ZAGREBA NAKON POTRESA – arhitektonski pogled’, a može se sažeti u sljedećoj rečenici:

Obnova Zagreba nakon potresa ne smije se zaustaviti samo na nužnoj konstruktivnoj obnovi oštećenih zgrada, već treba aktualizirati i razmatrati neophodne korake za kvalitetnu, sistematičnu i dugoročno održivu obnovu grada i okolice.

Također, za potresom pogođena zagrebačka kućanstva ‘Agrameri’ predlažu kreditno učešće Grada Zagreba od 20 posto, a koje će građani vraćati kroz komunalne režije.

Ekologija

Prioritetne ekološke teme u Zagrebu za ‘Agramere’ su: zaštita podzemnih pitkih voda, projekt gradnje pročistača otpadnih voda, sanacija odlagališta komunalnog otpada, unaprijeđenje  programa gospodarenja otpadom i održivi GUP u kojem je imperativ urbani razvoj Grada Zagreba bez daljnje devastacije zelenih površina.

Također, ‘Agrameri’ će ponuditi i konkretno rješenje za tisuće tona vodootpadnog mulja koji se godinama gomila, a koje će imati i dodatnu vrijednost za građane Grada Zagreba.

Prometni sustav

Već duže vrijeme kroz razne forume građani Grada Zagreba upozoravaju na vodeće  prometne nedostatke koji još nisu riješeni, a ‘Agrameri’ će to učiniti u sljedeće tri mjere:

•  Podizanje kvalitete postojeće cestovne mreže, kao i  unapređenje svih oblika gradskog prijevoza i prigradske željezničke mreže.

• Automatizacija i uvođenje “pametnog” sinhroniziranog signalizacijskog sustava u funkciji povećane prometne protočnosti.

• Povećana razina prometne pristupačnosti za invalidne osobe na svim razinama prometne mreže.

Zdravstvo i socijala

U cilju što kvalitetnije zdravstvene usluge za sve građane Grada Zagreba, kao  i povećanja kvalitete življenja naših seniora, “Agrameri” će proširiti postojeće kapacitete zagrebačke mreže primarne zdravstvene zaštite te  smještaja za umirovljenike u domovima.

Kako se šport kroz cijelu ljudsku povijest pokazao kao jedna od najboljih odgojnih mjera, te štujući pradavnu poslovicu ‘U zdravom tijelu zdrav duh!’, ‘Agrameri’ će uvesti besplatni šport i rekreacija za svu zagrebačku djecu kroz gradske športske institucije.

Zagrebu je nužno potrebna izgradnja Jedinstvenog centra za djecu sa posebnim potrebama uz poseban za njih prilagođen športski dio koji je primarno u terapijskoj funkciji. Ovdje mislimo i na svjetski dokazane športsko-terspijske programe koji su dobili i međunarodna priznanja,  a u čijem su stvaranju sudjeovali i pojedini članovi ‘Agramera’.

Društveno ranjive skupine

Društveno ranjive skupine moraju imati direktnu komunikaciju sa Gradonačelnikom  osobno, u svrhu čega će ‘Agrameri’ predložiti osnivanje Savjeta za svaku od njih.

Članove Savjeta biraju direktno predstavnici udruga iz kruga ranjivih skupina, a svaki Savjet ima svoj ured i administratora u prostorima Gradskog Poglavarstva.

Primarni krug ranjivih društvenih skupina su umirovljenici, invalidi, branitelji i LBGTQ+ zajednica, uz mogućnost stvaranja novih Savjeta po potrebi”.

Program u cjelini i u detaljnoj verziji bit će uskoro predstavljen zagrebačkoj i hrvatskoj javnosti, uz obavezna poglavlja o gospodarstvu, prosvjeti i kulturi.

Podijeli članak s prijateljima

Što vi mislite o ovoj temi?

Oglasi
Komentiraj
Advertisement

Komentari