Pratite nas

Događaji

Praizvedba drame:260 dana ,autora Marijana Gubine

Objavljeno

na

Foto: FAH

U HRVATSKOME narodnom kazalištu u Osijeku u petak navečer praizvedena je drama “260 dana” Marijana Gubine, u režiji Dražena Ferenčine, koja govori o teškoj sudbini desetogodišnjaka koji je zajedno s obitelji prošao srpske koncentracijske logore.

Bez obzira na svu težinu života u srpskim kazamatima i stradanje tijekom Domovinskog rata, autor “260 dana” snažno progovora o potrebi oprosta jer se samo tako, kako ističe, može naprijed kroz život. Istina, to ne znači da zločin smije ostati nekažnjen, nego, naprotiv, svi koji su ga počinili moraju doći pred sud pravde.

Ferenčina: Ratna tematika nikada ne zastarijeva

Autora boli što su u tim strašnim zločinima sudjelovali i donedavni susjedi i prijatelji i pita se što se to zapravo događa s čovjekom. Poziva svakog čovjeka da prije nego što drugom čovjeku nanese zlo dobro razmisli jer će ga ono kad-tad dostići. Tijekom proba u osječkome HNK autor romana “260 dana” nije mogao proći bez suza jer su sjećanja, kako je rekao, uvijek živa i bolna. Redatelj Dražen Ferenčina rekao je kako zapravo ratna tematika nikada ne zastarijeva te sada, 20-ak godina nakon strašnih ratnih događaja, žrtve koje progovaraju unose novo svjetlo u te tamne dane naše nedavne prošlosti.

Praizvedba drame “260 dana” prva je ovosezonska premijera, a izvedena je u sklopu Noćne scene osječkoga HNK. Malobrojni gledatelji bili su smješteni na samoj pozornici, u neposrednoj blizini glumaca. Nakon praizvedbe te drame, u osječkome HNK večeras je izvedena i premijera.

Čabraja: Nabijenost emocijama gotovo opipljiva

Obnašatelj dužnosti intendanta osječkoga Hrvatskog narodnog kazališta Miroslav Čabraja rekao je kako je znao da će “emocije i glumaca i publike biti snažne”, a “nabijenost emocijama bila je gotovo opipljiva”.

Dramatizacija i dramaturgija povjerena je Ani Prolić, kostimografkinja je Saša Došen-Lešnjaković, scenografi su Deni i Martino Šesnić, a glazbu je skladao Mate Matišić. Za scenografiju i kostimografiju bile su zadužene radionice osječkoga HNK.

Glavna uloga povjerena je Aljoši Čeplu, a u ostalim ulogama nastupili su Vjekoslav Janković, Tatjana Bertok-Zupković, Matea Grabić, Ivan Čanić, Zorislav Štark i Neven Lucian Davidović.

Što vi mislite o ovoj temi?

Oglasi
Komentiraj
Oglasi

Komentari