Pratite nas

Događaji

Praizvedba drame:260 dana ,autora Marijana Gubine

Objavljeno

na

Foto: FAH

U HRVATSKOME narodnom kazalištu u Osijeku u petak navečer praizvedena je drama “260 dana” Marijana Gubine, u režiji Dražena Ferenčine, koja govori o teškoj sudbini desetogodišnjaka koji je zajedno s obitelji prošao srpske koncentracijske logore.

Bez obzira na svu težinu života u srpskim kazamatima i stradanje tijekom Domovinskog rata, autor “260 dana” snažno progovora o potrebi oprosta jer se samo tako, kako ističe, može naprijed kroz život. Istina, to ne znači da zločin smije ostati nekažnjen, nego, naprotiv, svi koji su ga počinili moraju doći pred sud pravde.

Ferenčina: Ratna tematika nikada ne zastarijeva

Autora boli što su u tim strašnim zločinima sudjelovali i donedavni susjedi i prijatelji i pita se što se to zapravo događa s čovjekom. Poziva svakog čovjeka da prije nego što drugom čovjeku nanese zlo dobro razmisli jer će ga ono kad-tad dostići. Tijekom proba u osječkome HNK autor romana “260 dana” nije mogao proći bez suza jer su sjećanja, kako je rekao, uvijek živa i bolna. Redatelj Dražen Ferenčina rekao je kako zapravo ratna tematika nikada ne zastarijeva te sada, 20-ak godina nakon strašnih ratnih događaja, žrtve koje progovaraju unose novo svjetlo u te tamne dane naše nedavne prošlosti.

Praizvedba drame “260 dana” prva je ovosezonska premijera, a izvedena je u sklopu Noćne scene osječkoga HNK. Malobrojni gledatelji bili su smješteni na samoj pozornici, u neposrednoj blizini glumaca. Nakon praizvedbe te drame, u osječkome HNK večeras je izvedena i premijera.

Čabraja: Nabijenost emocijama gotovo opipljiva

Obnašatelj dužnosti intendanta osječkoga Hrvatskog narodnog kazališta Miroslav Čabraja rekao je kako je znao da će “emocije i glumaca i publike biti snažne”, a “nabijenost emocijama bila je gotovo opipljiva”.

Dramatizacija i dramaturgija povjerena je Ani Prolić, kostimografkinja je Saša Došen-Lešnjaković, scenografi su Deni i Martino Šesnić, a glazbu je skladao Mate Matišić. Za scenografiju i kostimografiju bile su zadužene radionice osječkoga HNK.

Glavna uloga povjerena je Aljoši Čeplu, a u ostalim ulogama nastupili su Vjekoslav Janković, Tatjana Bertok-Zupković, Matea Grabić, Ivan Čanić, Zorislav Štark i Neven Lucian Davidović.

Što vi mislite o ovoj temi?

Sponzori
Komentiraj

Događaji

Obilježen Dan topništva u vojarni ‘Bilogora’ u Bjelovaru

Objavljeno

na

Objavio

Dan topništva u vojarni "Bilogora" u Bjelovaru
Foto: MORH/ T. Brand

U vojarni “Bilogora” u Bjelovaru obilježen Dan roda topništva i Dan Topničko-raketne pukovnije i otvoren “Dom topnika”

Svečano obilježavanje Dana roda topništva i Dana Topničko-raketne pukovnije Hrvatske kopnene vojske te blagdan svete Barbare, zaštitnice topnika održano je u srijedu, 4. prosinca 2019. godine u vojarni “Bilogora” u Bjelovaru. Ovom prigodom svečano je otvoren i novouređeni “Dom topnika”.

Uz djelatnike topničkih postrojbi smještenih u vojarni, svečanosti su nazočili i izaslanik potpredsjednika Vlade i ministra obrane i izaslanik načelnika Glavnog stožera Oružanih snaga Republike Hrvatske, zapovjednik Hrvatske kopnene vojske general-bojnik Siniša Jurković, izaslanik ministra branitelja Republike Hrvatske Mirko Tandara, predstavnici Grada Bjelovara i Bjelovarsko-bilogorske županije te vojni i policijski uzvanici, kao i članovi obitelji poginulih hrvatskih branitelja.

“Topničko raketna pukovnika postrojba je koja ima budućnost i perspektivu”, poručio je general-bojnik Siniša Jurković podsjetivši ovim putem na i presudnu ulogu topništva za vrijeme Domovinskog rata.

“Tijekom ovih 12 godina nesebičnim zalaganjem i radom svakih od vas postigli smo da Topničko- raketna pukovnija zauzima visoko mjesto među postrojbama Hrvatske kopnene vojske!”, kazao je zapovjednik Topničko-raketne pukovnije brigadir Marijan Cikuš dodavši kako je visoka osposobljenost i obučenost postrojbe potvrđena na nacionalnim i međunarodnim vježbama.

Najistaknutijim djelatnicima u protekloj godini dodijeljena su promaknuća, nagrade i pohvale.

Za građane je održan Dan otvorenih vrata vojarne “Bilogora” gdje su zainteresirani mogli razgledati Taktičko-tehnički zbor, na kojem je bila izložena mnogobrojna borbena i neborbena tehnika topničkih postrojbi Hrvatske vojske

Povodom blagdana svete Barbare u kapelici u vojarni “Bilogora” služena je sveta misa.

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati

Događaji

Predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović otvorila Advent u vili Prekrižje

Objavljeno

na

Objavio

Foto: Ured predsjednice

Predsjednica Republike Kolinda Grabar-Kitarović otvorila je Advent na Prekrižju za sve zainteresirane građane koji će svaki petak i subotu moći obići vilu Prekrižje i vidjeti tradicijske običaje u sklopu najvećeg i najuspješnijeg adventa u Europi.

„Ovim programom nastavljamo otvaranje Ureda Predsjednice Republike građanima, s posebnim veseljem što smo s Gradom Zagrebom i Turističkom zajednicom grada Zagreba ostvarili uspješnu suradnju i postali dio najljepšeg europskog Adventa“, kazala je Predsjednica. Naša želja je pridonijeti raznovrsnosti ponude ovog programa kroz predstavljanje božićnih običaja naše Domovine, istaknula je dodavši kako su ove godine stručnjaci Etnografskog muzeja u Zagrebu pomogli predstaviti izvorne narodne običaje iz cijele Hrvatske, kako bi pod jednim krovom predstavili raznovrsnost i bogatstvo našega narodnog blaga.

Predsjednica je kazala kako smo ponosni na bogatu božićnu tradiciju naše Domovine te da Adventom na Prekrižju želimo predstaviti to veliko bogatstvo našoj djeci i mladima kako bi upoznali i zavoljeli tradiciju priprema za Božić u našim domovima. „Božić je blagdan koji donosi veselje, radost života, zajedništva u dijeljenju dobra. Otvorimo mu srca, posvetimo se jedni drugima, posebno potrebitima, bolesnima i nemoćnima. Ispunimo nečije srce kao najljepši božićni poklon!“, kazala je predsjednica Grabar-Kitarović.

U prigodnom programu otvaranja Adventa na Prekrižju nastupili su zbor Glazbene škole Zlatka Grgoševića iz Sesveta, Ansamblu Lado i ansambl Strauss.

Foto: Ured predsjednice

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati
Sponzori

Komentari