Pramenka: Vlašićki i travnički sir spremni su za tržište Europske unije

0

Udruga proizvođača i prerađivača autohtonih ovčjih sireva i mesa “Pramenka“, Agronomski i prehrambeno-tehnološki fakultet Sveučilišta u Mostaru i Federalni Agromediteranski zavod Mostar organizirali su danas jubilarnu, desetu izložbu autohtonih sireva.

Okupljene je na otvaranju manifestacije pozdravio Vinko Batinić, predsjednik udruge ”Pramenka”, koji se zahvalio svima koji su pomogli da se ova manifestacija održi i ove godine, kao i svim aonima koji su utkali dio sebe u sve manifestacije koje su se održavale proteklih deset godina.

On je posebno pozdravio ministra poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Hercegovačko-neretvanske županije Donku Jovića, kao i dekanicu agronomskog fakulteta Mostar Danijelu Petrović te direktora Federalnog Agromediteranskog zavoda Marka Ivankovića.

”Svim članovima udruge ”Pramenka” dugujemo veliku zahvalnost, posebno predsjedniku Udruge Vinku Batiniću, kao i njegovom prethodniku Marku Ivankoviću jer su pokrenuli i održali ovakvu akciju, i jer su zaslužni što smo se nakon 10 godina okupili na ovom mjestu, ne samo da ocjenjujemo sir nego i da uspostavljamo buduću suradnju”, istaknula je u svom obraćanju dekanica Agronomskog fakulteta Mostar doc. dr. Danijela Petrović.

Direktor Federalnog Agromediteranskog zavoda Marko Ivanković istaknuo je kako je njegova želja da ova manifestacija zaživi na još većoj razini nego što je sada.

”Dva sira, livanjski i vlašićki, odnosno travnički, dva su izvorna autohtona proizvoda koja možemo prodati na području cijele Europske unije, i na tome moramo ustrajno raditi.

Složit ćete se da smo posljednjih 10 godina napravili veliki napredak, posebice u mikrobiologiji, što moraju prepoznati i podržati sve razine vlasti, kako bi mogli s projektima nastaviti dalje i unaprijediti i biljnu i animalnu proizvodnju.

Pramenka je krenula i sa projektom ispitivanja percepcije proizvođača, a istraživanje će nam pokazati kakva je njihova percepcija kad je u pitanju autohtoni proizvod, geografsko porijeklo, osjećaj za zaštitu geografskog porijekla… Sve to može proizvođačima donijeti dodatnu vrijednost, a na nama kao znanstvenoj i stručnoj zajednici je da kroz ovakve izložbe promoviramo važnost zaštite geografskog porijekla.

Svi moramo raditi na promociji autohtonih i domaćih proizvoda, i to sve s jednim ciljem – da se poveća proizvodnja i održivost komercijalnih obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava”, istaknuo je u svom obraćanju Ivanković.

Ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva u Vladi Hercegovačko-neretvanske županije Donko Jović čestitao je Udrugi ”Pramenka” ovaj jubilej, uz iskrene želje da ih obilježe još puno.

”Sukladno našim mogućnostima podržali smo održavanje ove manifestacije i ove godine, što ćemo nastojati i u nadolazećem razdoblju. Mi u ministarstvu i Vladi HNŽ smo svjesni da poljoprivreda u ovoj državi nema tretman kakav zaslužuje i kakav uistinu treba imati, pa smo zbog toga već uradili puno stvari po pitanju legislative, a sada radimo na onom najvažnijem – osiguravanju odgovarajućih novčanih sredstava, tj. novčanih poticaja.

Tu borimo neprekidnu borbu i vjerujem da ćemo se izboriti da i ova grana dobije određen dio kolača u proračunu, uz napomenu da svi zajedno za ovaj moramo tražiti i novac i iz drugih izvora, prvotno iz predpristupnih fondova Europske unije, pa nadalje”, kazao je ministar Jović, koji je ovogodišnju manifestaciju proglasio otvorenom.,

Predsjednik Udruge ”Pramenka” Vinko Batinić dodijelio je posebne zahvale za dugogodišnju pomoć i doprinos radu Udruge te promociju autohtonih proizvoda prof. dr. Sonji Bijelac, emeritusu Vjekoslavu Selaku i emeritusu Jakovu Peharu.

Nakon obraćanja manifestacija je nastavljena ocjenjivanjem sireva i kušanjem vina.

facebook komentari