Pratite nas

Pregled

Pratesov brat umalo optužen za lažno svjedočenje jer se ‘ničeg ne sjeća’

Objavljeno

na

Brat Krunoslava Pratesa: Ne znam, ne sjećam se – bojim se

Osmoga dana suđenja Josipu Perkoviću i Zdravku Mustaču pred Višim zemaljskim sudom u Münchenu svjedočenje je nastavio Hrvoje Jelić te je uz njega svjedočio Hrvoje Prates, brat Krunoslava Pratesa, pravomoćno osuđenog na doživotnu zatvorsku kaznu 2008. zbog sudjelovanja u ubojstvu Stjepana Đurekovića.

SLUÈAJ ÐUREKOVIÆ Danas poèinje suðenje Perkoviæu i MustaèuHrvoje Prates bio je s bratom Krunoslavom u autu na putu do Zirndorfa, također i kada je pronašao tijelo Đurekovića u garaži te je na dan sprovoda Đurekovića, 5. kolovoza, otišao je na godišnji odmor na Mallorcu – što je ustvari bio sastanak s Perkovićem.

“Ne znam, ne sjećam se. Ne znam, bojim se”, ponavljao je Hrvoje Prates na svako pitanje na današnjem ročištu. Bio je neumoljiv u tome da se ne sjeća i nakon što ga je sudac podsjećao na njegove ranije izjave. Upozoren je da daje lažni iskaz koji je kazneno djelo te da ako tako nastavi to ga vodi direktno u zatvor.

Nakon pauze i razgovora s odvjetnikom, nastavio je s “ne sjećanjem”, no prisjetio se nekih nevažnih detalja poput toga da je prije tridesetak godina na autootpadu tražio dijelove za točno određeni tip automobil.

Na pitanje suca čega se boji, Hrvoje Prates je rekao kako se boji tajnih službi i da se boji svega. Upozoren je da mora konkretizirati čega se točno boji, no njegov strah je ostao općenit.

Hrvoje Prates je kazao kako se sastao s bratom prošli tjedan, no ni tog razgovora se nije mogao sjetiti. Također njemački tužitelji ga je upozorio kako nije normalno da se ne može sjetiti da je vidio mrtvog čovjeka, ubijenog na tako brutalan način. Hrvoje Prates imao je 23 godine kada je ubijen Đureković.

Hrvoje Prates pozvan je ponovo na svjedočenje 9. prosinca, kada se od njega očekuje da se prisjeti, ako se tada to ne dogodi pokrenut će se postupak protiv njega.

Hrvoje (Andres) Jelić, sin je doktora Ivana Jelića i nećak doktora Branka Jelića, nastavio je svoj iskaz započet prošloga tjedna kada je pričo o povijesnoj težnji Hrvata za hrvatskom državom te ulogom njegove cijele obitelji u tome, a ponajviše strica Branka i oca Ivana Jelića.

Hrvoje Jelić danas je odgovarao na pitanja odvjetnika, između ostalog ponovo o ocu Ivanu Jeliću te stricu Branku te radu časopisa Hrvatska država. Jelić je govorio o dokumentima SDS-a za koje smatra da su dokaz da je Udba htjela ubiti Jelića. Iz dosjea se vidi da su davali izvještaj o cijeloj obitelji Jelić, od plana spavanja u stanu i mjesta na kojemu čuvaju oružje, do političkog razvitka samog Hrvoja Jelića.

Nobilo ga je pitao poznaje li Božu Vukušića te da li je on izvor dokumenata koje posjeduje, na što je Jelić kazao kako dobro poznaje Vukušića, no on nije njegov izvor.

Na sutrašnjem ročištu svjedočit će Krunoslav Prates te njegova bivša žena Keti Prates.

Izvor: narod.hr

facebook komentari

Sponzori
Komentiraj

Pregled

Ante Nazor: Da nije bilo Hrvatske i Hrvata, ne bi bilo ni današnje BiH (VIDEO)

Objavljeno

na

Objavio

Haški sud prvostupanjskom je presudom osudio ratnog zločinca Ratka Mladića na doživotni zatvor.

Optužen je za genocid u Srebrenici, ubojstva, silovanja i druge zločine protiv čovječnosti te kršenje zakona i običaja ratovanja u Bosni i Hercegovini od svibnja 92. do potkraj 95. Je li pravda zadovoljena?

Bila je to tema emisije Otvoreno urednika Damira Smrtića. Gosotovali su odvjetnik Goran Mikuličić, bivša ministrica pravosuđa Vesna Škare Ožbolt, povjesničari Ante Nazor i Tvrtko Jakovina i predsjednik HHO-a Ivan Zvonimir Čičak.

Antu Nazora muči je li je iz presude vidljivo za koga je Mladić radio, tj. je li upozoreno na vezu Srbije i što je Mladić činio u Hrvatskoj. Spomenuo je kako je Mladić bio načelnik štaba 9. korpus JNA, tj. kninskog korpusa. Cilj je bio istrebljenje nesrpskog stanovništva na području Hrvatske. Problem je što ostaje Mladićev projekt, a to je Republika Srpska. Da nije bilo Hrvatske i Hrvata, ne bi bilo ni današnje BiH, smatra Nazor. Pročitao je i transkripte Mladića sa zapovjednicima koji su rušili BiH i Hrvatsku.

Goran Mikuličić kaže da je ovakva presuda Mladiću očekivana, s obzirom da je Srebrenica bila eklatantan primjer genocida. Slijedi najava žalbe pa njena izrada, a pravomoćnu presudu Mikuličić misli da možemo očekivati tek za četiri ili pet godina. Haaški sud uskoro se zatvara, a Mikuličić njegovo djelovanje ocjenjuje pozitivnim. Kao najveći razlog njegove sporosti istaknuo je prevodilački odjel koji mora prevoditi svaki dokument.

Vesna Škare Ožbolt smatra da je presuda stigla prekasno u odnosu na cijelu situaciju u BiH. Osim što Mladić nije pokazao kajanje, nije ni Republika Srpska. Za očekivati je da će ova presuda još više radikalizirati i produbiti tenzije koje mogu otići u krajnje opasnim smjerovima, istaknula je Škare Ožbolt.  Jedini preostali postupak koji bi mogao Srbiju dovesti u izravnu povezanost sa zločinima su Stanišić i Simatović, generatori zla i Miloševićevi nalogodavci, rekla je Škare Ožbolt. Rad suda završava, ali priča nije gotova – slijede novi postupci, smatra Škare Ožbolt.

Ivan Zvonimir Čičak kaže da je čudna slučajnost da se presuda hercegovačkoj šestorki očekuje 29.studenog, na nekadašnji Dan Republike. Najviše ga muči što iz presude Mladiću i ostalima ispada da je Hrvatska bila jedini agresor u ovome ratu. Za to krivi nedovoljnu pristutnost i zalaganje Hrvatske u Haagu da se nešto progura.

Tvrtko Jakovina kaže da je presuda donekle satisfakcija onima iz Srebrenice koji su najviše izgubili, ali politički nismo dobili ništa jer ona nije uspjela uzdrmati Dodiga u Banja Luci. Ova presuda je izuzela Srbiju od prave odgovornosti i to je najveći propust, smatra Jakovina. Iako je srpska premijerka nakon presude rekla da gledaju u budućnost, Jakovina smatra da prvo moraju pogledati što je bilo prije.

facebook komentari

Nastavi čitati

Pregled

Marko Miljenić: “Ratko Mladić je kukavica, pogledajte samo kako se pred sudom držao taj miš i balkanski ‘đeneral’

Objavljeno

na

Objavio

VIDEO – SVILEN GAJTAN ZA RATKA MLADIĆA! Ratni zapovjednik obrane Škabrnje Marko Miljenić u Bujici: “Ratko Mladić je kukavica, pogledajte samo kako se pred sudom držao taj miš i balkanski ‘đeneral’, a kako su se držali naši heroji Gotovina i Markač kada su osuđeni u 1. stupnju!”

Jadranka Cigelj, predsjednica Udruge Žene Domovinskog rata i zatočenica logora Omarska: “Doživotna zatvorska kazna za tu zvijer nije dovoljna, jer će i onako uskoro krepati!”

Miljenić je u Bujici nabrojao imena i prezimena svih Mladiću podređenih oficira ‘JNA’ koji su sudjelovali u ratnom zločinu u Škabrnji: “Evo imena i podataka o tome gdje žive – jedan je u Podgorici, drugi u Valjevu, a treći u Vojvodini… Pozivam Cvitana da ih procesuira, jer ratni zločin nikada ne zastarjeva!”

Zapovjednik obrane Škabrnje u Bujici Z1 televizije teško je optužio sud u Zadru da štiti Srbe, a slučaj Zorane Banić nazvao je “bacanjem pijeska u oči”… Velikim propustom hrvatskog pravosuđa smatra i činjenicu da Ratko Mladić nikada nije osuđen za Škabrnju.

Pozvao je i na neplaćanje RTV pristojbe zbog Stankovića: “Svi oficiri koji su napadali Škabrnju su iz Srbije i Crne Gore, a nama voditelj na HTV-u govori da je to bio građanski rat!”

Miljenić je u Haagu svjedočio 8 puta, za razliku od Mesića, na suđenju Miloševiću nije htio da njegovo svjedočenje bude tajno. Tražio je i prevoditelja na hrvatski, jer srpski ne razumije, a čudi ga da naša nacionalna televizija nije prenosila njegova svjedočenja, za razliku od TV kuća nekih drugih država…

Jadranka Cigelj smatra da nakon presuda za genocid Mladiću i ranije Karadžiću, treba redefinirati Daytonski sporazum i ukinuti tzv. Republiku Srpsku: “To je genocidna tvorevina, a osim Srebrenice, genocid je počinjen i u Prijedoru gdje danas živi točno 5 Hrvata!”

I većina Zagrepčana u anketi koju je objavila Bujica smatra da treba ukinuti “Republiku Srpsku”, dok su neki javno rekli da je Mladić zaslužio smrtnu kaznu. Voditelj Bujice je odmah na početku emisije poručio: – Mladiću je zbog Škabrnje i svega što se dogodilo u BiH u Haag trebalo poslati svilen gajtan!

Gosti Bujice komentirali su i Mladićevu kravatu sa srpom i čekićem, istim simbolima kakve smo nedavno imali prilike vidjeti na zagrebačkom Filozofskom fakultetu… “Svi zločinci koji su zapovjedali napadom na Škabrnju imali su crvene zvijezde petokrake, a četnici su bili njihovi pomagači,” prisjetio se Miljenić.

(Opširnije uskoro…)

Predsjednica: Nadam se da je presuda Mladiću barem djelomična satisfakcija obiteljima žrtava

facebook komentari

Nastavi čitati
Sponzori

Komentari