Connect with us

Prava istina o golim i bosim Hrvatima u Srbiji: ‘Tuku nas, prijete, pale aute i govore ustaše marš kući’

Published

on

“Pokušali smo doći dok Aleksandra Stankovića u emisiju Nedjeljom u 2 kada je bila kampanja za popis stanovništva, ali su nas odbili. S druge strane, u emisiju dovode minorne Srbe”, navodi predsjednik HNV-a u Srbiji.

Srbi u Hrvatskoj prilično su glasni kada su u pitanju njihova prava, a najglasniji među glasnima njihovi su politički predstavnici na čelu sa Miloradom Pupovcem kojemu je čak i predsjednik Ivo Josipović pripisao etiketu etnobiznismena. Za razliku od njih Hrvati u susjednoj Srbiji upozoravaju da su njihova prava ozbiljno ugoržena. U prilog tome idu i dva napada koja su zabilježena posljednjih dana. Suradnik tjednika Hrvatska riječ primio je opasne prijetnje, a u Beogradu je nedavno napadnut i pretučen urednik Agencije Fonet Davor Pašalić.

O teškom životu Hrvata u Srbiji za naš portal progovorio je Slaven Bačić predsjednik Hrvatskog nacionalnog vijeća sa sjedištem u Subotici. Pomalo zbunjen što ga uopće kontaktira bilo tko od predstavnika hrvatskih medija odmah na početku razgovora potvrđuje nam informaciju o dva spomenuta napada, govoreći da takve scene kod njih nisu neobične. Dvojica Hrvata napadnutih u Srbiji članovi su Hrvatskog nacionalnog vijeća. “Davor Pašalić je pretučen, automobil mu je spaljen, a prijetnje neprestano primamo. Govorili su nam i ‘ustaše selite u Hrvatsku’, ‘marš kući’, a atmosfera nakon posljednjih izbora još je gora jer na vlast su došli oni za koje se zna što su radili 90-ih. Premda o promjenama pričaju mi u to ne vjerujemo previše. Problem je i u cenzuri kod novinara. Kada bi se u Hrvatskoj dogodio napad na člana Srpskog nacionalnog vijeća sve institucije uključujući i medije digli bi se na noge u cilju zaštite nacionalnih manjina, a ovdje se to naprosto ignorira”, ističe Bačić.

Prava istina o golim i bosim Hrvatima u Srbiji: ‘Tuku nas, prijete, pale aute i govore ustaše marš kući’Prava Hrvata u Srbiji teško je usporediti sa onima koje uživaju Srbi u Hrvatskoj, priznaje naš sugovornik. U Hrvatskoj se poštuje Sporazum o zaštiti nacionalnih manjina dok takvo nešto u Srbiji nije slučaj. Na jedan od najvećih problema Hrvati u Srbiji nailaze u obrazovanju. “Evo i sada idemo u posjet ministru prosvjete da nam obećaju ili odbiju udžbenike.

Kada smo pomislili da smo nešto napravili došlo je do smjene vlasti pa sada novi ministar tvrdi da više ne važi ono što nam je obećao prošli ministar”, prepričava Bačić. Od prošle godine dio hrvatske djece u Srbiji slušaju nastavu na svojem matičnom jeziku, ali to je bila duga i teška borba. Po svemu sudeći slična borba je pred predstavnicima Hrvatskog nacionalnog vijeća i kada su u pitanju udžbenici. “Hrvatska vlast udžbenike nam je slala, ali srpska strana opstruirala je tiskanje knjiga. Obrazovanje je zbilja najteži dio kada su u pitanju prava. Hrvatska strana tražila je rješavanje pitanja udžbenika, ali nismo se daleko pomakli po tom pitanju”, svjedoči Bačić.

“Hrvati u Srbiji goli su i bosi dok su Srbi u Hrvatskoj obučeni u bunde”, slikovit je naš sugovornik kojemu je jedan od većih problema probijanje medijske blokade i to ne samo u Srbiji već i u njegovoj Hrvatskoj. “Pokušali smo doći dok Aleksandra Stankovića u emisiju Nedjeljom u 2 kada je bila kampanja za popis stanovništva, ali su nas odbili. S druge strane, u emisiju dovode minorne Srbe. Prije dvije godine gostovali smo u Srpskom nacionalnom vijeću, a taj događaj zahvaljujući Miloradu Pupovcu i njegovom utjecaju popratili su sve velike medijske kuće u Hrvatskoj. Mi ovdje prepušteni smo sami sebi. Surađujemo s konzulima, ali ne postoji jasna politika hrvatske Vlade kada su u pitanju prava Hrvata ne samo u Srbiji već i u okruženju”, navodi predsjednik HNV-a u Srbiji. Da odnosi prema Hrvatima nisu dobri svjedoči i primjer iz Mađarske gdje su se prema riječima našeg sugovornika dobrosusjedski odnosi ostvarili upravo preko njihovih leđa. Hrvati u Mađarskoj žrtva su dobrosusjedskih odnosa.

Nedavno se u Beogradu hrvatska ministrica vanjskih poslova Vesna Pusić sastala sa Vučićem, ali ni to nije donijelo pretjeranu korist Hrvatima. “Ona nam je rekla da je Vučić obećao udžbenike i da će sada sve biti u redu. Na to smo joj mi diplomatski odgovorili da su naša iskustva takva da sve uglavnom ostane na obećanjima. Vučić se po hrvatskim medijima hvalio da smo knjige dobili, ali lagao je da je to pitanje riješeno”, tvrdi Bačić. Kada je riječ o dvojezičnosti na kojoj Srbi u Lijepoj našoj inzistiraju za Hrvate u susjednoj Srbiji to je nepoznat pojam. “Nema razbijanja ploča jer ploča niti nema. Mi imamo hrvatski kao službeni jezik, ali vrlo je malo toga u praksi. Treba reći pravu istinu. Primjerice dali su nam emisiju tu na radiju, ali ona traje pola sata i emitira se subotom u devet na večer. Tko sluša radio subotom u devet na večer”, pita se Bačić te sam daje odgovor na postavljeno pitanje – nitko.

Opet prijetnje i napadi na Hrvate u Srbiji

Kada je riječ o prijetnjama i sam se s njima susretao, a prije dvije godine kada su provodili kampanju o popisu stanovništva na zgradi Hrvatskog nacionalnog vijeća porazbijani su prozori. “Mediji su tada zbog blokade i cenzure zaključili da smo mi sami sebi to učinili. Problem je u vlasti. Mi nemamo niti jednog svojeg predstavnika u srpskom Parlamentu, a to bi nam puno pomoglo. No, zakinuti smo po tom pitanju, a tražimo samo jednog zastupnika od njih 250 koliko ih ima. Srbija je sa Hrvatskom potpisala sporazum po tom pitanju, ali njihova vlast smatra da manjine ugrožavaju ravnopravnost i neprestano smišljaju izlike da ne dobijemo svojeg predstavnika”, pojašnjava Bačić nadajući se da će Hrvatska konačno zauzeti stajalište prema njima. Jednako tako, apelira na hrvatske vlasti da inzistiraju na provedbi onoga na što su se srpske vlasti obvezale prije no što uđu u EU. “Potrebna nam je potpora, a Hrvatska nema sluha. Srpska vlada povijesno teži imperijalizmu i ima sluha za Srbe u kako oni to kažu regionu. Hrvatska posljednja dva stoljeća vodi bitku za opstanak i nema sluha, a na tome treba raditi”, zaključuje na koncu Bačić priču o Hrvatima koje je majka Hrvatska zaboravila, a maćeha Srbija nikada nije prihvatila. Koliko i kako njihove patnje hrvatski političari razumiju svjedoči i posljednja izjava predsjednika Ive Josipovića da naša zemlja Srbima neće stvarati prepreke prilikom ulaska u EU.

Iva Međugorac/dnevno.hr

 

Što vi mislite o ovoj temi?

Oglasi
Komentiraj
Advertisement

Komentari