Connect with us

Pravda još nedostižna: Stratišta Hrvata diljem BiH i dalje se sustavno zaobilaze

Published

on

Nakon što su pripadnici SIPA-e po nalogu Tužiteljstva BiH uhitili pet bivših pripadnika Armije BiH zbog sumnje da su sudjelovali u zločinima nad zarobljenim Hrvatima u Mostaru, postavilo se pitanje hoće li državne pravosudne institucije konačno otvoriti dobro čuvane tajne o ratnim zločinima koje je činila Armija BiH diljem prostora naseljenih Hrvatima, počevši od središnje Bosne pa do Hercegovine.

hvidraStatistike jasno govore kako se pravosuđe do sada uhvatilo ukoštac s manjim brojem slučajeva, dok se oni najteži poput Uzdola, Grabovice, Doljana, Križančevog Sela i drugih i dalje sustavno guraju pod tepih, odnosno u najboljem slučaju traži se individualna odgovornost za pojedinačna ubojstva. Predstavnici braniteljskih udruga proisteklih iz Domovinskog rata pozdravljaju najnoviju akciju SIPA-e, ali su i oprezni te ne pokazuju pretjerani optimizam i euforiju da će istina oko zaboravljenih stratišta konačno izići na vidjelo.

Doći do nalogodavaca

Pero Blažević, predsjednik Zajednice županijskih udruga vojnih umirovljenika HVO-a, za naš je list izjavio kako branitelji očekuju da se pristup u istraživanju i otkrivanju počinitelja ratnih zločina promijeni, a fokus usmjeri na one slučajeve koji su do sada bili na marginama rada istražnih tijela.

Uz nadu kako će i hrvatske žrtve dobiti zasluženo poštovanje, a počinitelji, koji su se godinama skrivali biti privedeni licu pravde, Blažević je podsjetio na niz slučajeva ratnih zločina o kojima se u medijima vrlo malo zna, a za koje do sada nitko nije odgovarao, unatoč masi dokumenata i svjedočenja koji su dovoljni za pokretanje procesa.

Došlo je vrijeme da se istina obznani i kako smo mi kao narod stradavali, a ne samo druga strana. Nadamo se kako će krenuti istrage i o drugim slučajevima, jer mnogo stvari nije riješeno. Dajemo potporu istražnim tijelima u ovomu što radimo i očekujemo kako će se prava istina o hrvatskim žrtvama obznaniti, poručio je Blažević.
Ipak, oprezan je glede odlučnosti da se ide do pravih nalogodavaca, budući da je većina primjera pokazala kako se na sudu uglavnom nađu neposredni počinitelji.
To je problem na koji moramo upozoravati. Nikada nemamo onih koji su naredili brojne zločine, zaključio je Blažević.

Nepravda i dalje vlada

Uzdol

Uzdol

S druge strane, predsjednik HVIDR-e Dragan Radić nije pretjerano optimističan i smatra kako posljednji primjer iz Mostara neće izazvati snažniji angažman istražnih tijela na otkrivanju i procesuiranju odgovornih za zločine nad Hrvatima, a posebice u središnjoj Bosni koja je puna stratišta, ali i bez pravednog i odlučnog pristupa na utvrđivanju odgovornosti zapovjednog kadra Armije BiH. Žrtve središnje Bosne su zaboravljene, a da je tomu tako, svjedoči i činjenica, upozorio je Radić, da se ništa konkretno nije uradilo na istrazi oko zločina u Buhinim Kućama, Križančevom Selu ili pak u Maljinama kod Travnika gdje je mučki strijeljano 36 Hrvata.

Da stvar bude gora, nema odgovornosti ni zapovjednog kadra za brojne zločine, naglasio je Radić. Da hrvatske žrtve diljem BiH do sada nisu bile u fokusu, slaže se i Lazar Martinović, predsjednik Udruge nositelja ratnih odličja HVO-a HB, potvrdivši kako se sve udruge proistekle iz Domovinskog rata zalažu za isti tretman kada je u pitanju ova problematika.

Neka počinitelji odgovaraju, ali u prošlosti zločini nad Hrvatima nisu bili prioritet. Nadamo se da će ubuduće sve tri strane biti tretirane na isti način, poručio je Martinović, izrazivši žaljenje jer su pravda i istina za brojne žrtve i dalje nedostupne, budući da je nekomu očito cilj zataškati procese koji bi vodili do stvarnih nalogodavaca.

Radi informacije, ovih 5 uhićenih u akciji SIPA u Mostaru su:

Eno Ćurić(upravnik logora u OŠ Potoci 1993),

Hebib Čopelj(osumnjičen između ostalog kao osoba koja je uzela 37 Hrvata u živi štit na HE Mostar),

Ibro Demirović zvani Hećim(ubio vojnika HVO Davora Merdžu),

dr Samir Kreso (zločinački dr iz Bijelog polja poznat po svojoj okrutnosti prema uhićenim pripadnicima HVO) i

Mehtet Kaminić (ubio pripadnika HVO Stanka Zovku)… pravda će valjda biti zadovoljena, a već davno su procesuirani i pripadnici HVO koji su na tom području činili ratni zločin iz čl.173 KZ BiH!

Izvor: Dnevni list/kamenjar.com

Što vi mislite o ovoj temi?

Oglasi
Komentiraj
Advertisement

Komentari