Pratite nas

Komentar

Pravi fijasko doživjela je Al Jazeera Balkans prenoseći izbore u BiH

Objavljeno

na

Ni Mirjana Hrga nije mogla spasiti Al Jazeeru od debakla

Da su se u Luksemburgu održali onako dramatični izbori kao u BiH, zaslužili bi bolje mjesto u RTL-ovu dnevniku. Onako zanimljiva i dramatična borba Hrvata, Srba i Bošnjaka dobila je kod Igora Bobića status zanimljivosti, kao kad se u Slavoniji rodi dvoglavo tele. Naravno, Nova TV i HTV su puno bolje procijenili težinu ovih izbora i to stavili “u glavu” svojih dnevnika. Ipak, pravi fijasko doživjela je Al Jazeera Balkans.

Noć ranije, u kojoj su se iščekivali izborni rezultati, redom su se pobjednicima proglašavali Hrvati Raguž i Čović, pa onda Bošnjaci Radončić i Izetbegović, i na kraju Srbi Dodik i Ivanić. Tako zanimljivu noć punu preokreta stvarno je teško uprskati. Ali njima je to uspjelo. Višesatni program pretvorili su u smjesu anemičnih javljanja iz stranačkih stožera. Recimo, novinar na isturenom položaju u Sarajevu ima improvizirani studio s analitičarima. Prvi “analitičar” je visoki predstavnik Valentin Inzko koji bi bio dosadan i da se javlja iz središta Kobanea.

Sljedeći “analitičar” je Vehid Šehić, predsjednik Foruma građana Tuzle. Taj tek ništa nije rekao, a puna je dva sata visio na ekranu. A onda se iz Mostara, iz stožera HDZ-a 1990, javio zbunjeni novinar. Njemu ne samo da nije bilo jasno kakva su sad tu dva HDZ-a, već je izvalio i kako je HDZ 1990 pobijedio u Usori u zapadnoj Hercegovini. A Usora je jedna od najsjevernijih točaka u Bosni. Urednici Al Jazeere za ovu su prigodu u prvi plan gurnuli svoju najveću zvijezdu Mirjanu Hrgu, ali ni ona nije mogla spasiti tv izbornu noć od fijaska.

Robert Bubalo/VL

facebook komentari

Sponzori
Komentiraj

Komentar

Zlatko Hasanbegović o nestalom Mesićevom dosjeu: Trebala bi se provesti istraga i ustanoviti koliko još takvih ima

Objavljeno

na

Objavio

Na desetke Mesića u Državnom arhivu. Ali – ne i dosje bivšeg predsjednika. Taj dokument nikad nije stigao do njih. S druge strane, iz Sigurnosno-obavještajne agencije – za Novu TV demantiraju da su dosje ikad imali – i o svemu su pokrenuli istragu.

“Jedino što možemo reći da on u arhiv nikada nije došao i da ga mi nemamo”, rekao je Dinko Čutura, ravnatelj Arhiva i dodao: “Godine 2015. smo dobili elektronički zapis što se sve nalazilo u SOA-i i tamo postoji da je taj dosje tamo bio. Je li on još tamo, gdje je on, tko ga je uzeo iz SOA-e to mi naravno ne znamo.”

Iz SOA-e tvrde suprotno: “Na primopredajnim zapisnicima dosjea koje je SOA, odnosno njezine zakonske prednice, u više navrata predala Hrvatskom državnom arhivu ne nalazi se ime bivšeg predsjednika Stjepana Mesića. Također, utvrdili smo da u arhivama SOA-e ne raspolažemo dosjeom g. Mesića, te provjeravamo i utvrđujemo činjenice vezane uz njegovo postojanje, odnosno preuzimanje i čuvanje.”

Bivši predsjednik bez komentara. Njegova tajnica poručuje – trenutačno je opet u Kini. U MUP-u mimo kamera kažu: u slučaj će se uključiti tek na prijavu. A istragu traži šef SDP-a Davor Bernardić.

“Mogu samo reći, ako je istina da očekujem da se slučaj istraži i rasvijetli. Ova zemlja zaslužuje istinu”, kaže Bernardić.

Lider Mosta Božo Petrov hvali se otvaranjem arhiva. I kaže – ako je dosje postojao – njegov gubitak nije šlamperaj. “Ništa nije slučajnost, pogotovo kada sam u politici zadnje dvije godine, pa vidim što se sve događa. Ali mislim da je i građanima jasno da to nije slučajnost”, rekao je Petrov.

Bivši ministar kulture Zlatko Hasanbegović vjeruje da nema razloga sumnjati u tvrdnje čelnika Državnog arhiva.

“Trebala bi se provesti istraga i odgovarajuće državno povjerenstvo bi trebalo ustanoviti koliko takvih dosjea još ima, a nisu predani državnom arhivu”, kaže Hasanbegović.

NESTAO MESIĆEV DOSJE!?

 

Vladimir Šeks: “DORH bi trebao razmotriti Mesićevo svjedočenje u Haagu”

facebook komentari

Nastavi čitati

Komentar

Predsjednica komentirala podizanje kaznene prijave zbog raketiranja Banskih dvora

Objavljeno

na

Objavio

Predsjednica Republike Hrvatske, Kolinda Grabar Kitarović u Koprivnici je, gdje je otvorila privremeni ured, komentirala podizanje kaznene prijave zbog raketiranja Banskih dvora.

Upitana je za komentar o kaznenoj prijavi raketiranja Banskih dvora, koja je podignuta nakon 26 godina. Novinari su predsjednicu pitali je li činjenica da je od raketiranja do kaznene prijave prošlo 26 godina posljedica nesposobnosti institucija.

“Mislim da to jest moglo doći ranije, međutim nisu bili dostupni ključni svjedoci i podaci. Kad podignete optužnice, morate biti svjesni da moraju biti čvrste i utemeljene kako ne bi bile odbačene. Pravda treba stići, nekada kasno, ali dobro je da stigne”, kazala je predsjednica.

Mladen Pavković: Na ovu i ovakvu kaznenu prijavu zločinci se mogu samo smijati!

facebook komentari

Nastavi čitati
Sponzori

Podržite nas

Podržite našu novu facebook stranicu jednom sviđalicom (like). Naša izvorna stranica je uslijed neviđene cenzure na facebooku blokirana.

Komentari