Pratite nas

BiH

Pravo na hrvatsku osobnu iskaznicu imaju svi hrvatski državljani bez obzira na prebivalište

Objavljeno

na

Ministarstvo unutarnjih poslova Hrvatske radi na izradi novog zakona o osobnoj iskaznici koji propisuje kako pravo na hrvatsku osobnu iskaznicu imaju svi hrvatski državljani bez obzira imaju li prebivalište u Hrvatskoj.

Ovo je, odgovarajući na zastupničko pitanje Ilije Filipovića, potvrdio ministar MUP-a Ranko Ostojić, a radi se o vrlo značajnoj informaciji za Hrvate u BiH i iseljeništvu.
– Sukladno prijedlogu novog zakona, osobi koja nema prijavljeno prebivalište u Hrvatskoj u osobnu iskaznicu upisat će se podatak o njezinu prebivalištu izvan Hrvatske, prema podacima o prebivalištu ispisanima u javnoj ispravi koju je toj osobi izdalo nadležno tijelo države u kojoj ona ima prijavljeno prebivalište ili odobren boravak, stoji u Ostojićevom odgovoru.

Prebivalište

Ovo je vrlo važno jer nakon 29. prosinca 2014. i stupanja na snagu famoznog Zakona o prebivalištu svim građanima koji po bilo kakvoj osnovi nisu imali prijavljeno prebivalište i osobnu iskaznicu, izvršit će se odjava prebivališta.
S obzirom na nedorečenost zakona i brojne rupe, on je izazvao burne reakcije među Hrvatima u BiH i iseljeništvu. I Filipović, inače saborski zastupnik iz 11. izborne jedinice, u pitanju Ostojiću jasno je naznačio kako ostaje otvoreno gdje će biti upisani, nakon što su ili će biti izbrisani, svi oni hrvatski državljani koji su imali osobne iskaznice s b.b. adresama.

– Napominjemo kako su u registar birača upisani svi hrvatski državljani s navršenih 18 godina, koji imaju biračko pravo neovisno o tomu gdje im je prebivalište ili boravište. Birači koji nemaju prebivalište u Hrvatskoj, a žele glasovati u inozemstvu ili u Hrvatskoj, moraju se aktivno registrirati. Zahtjev za aktivnu registraciju birači podnose u najbližem diplomatsko-konzularnom predstavništvu Hrvatske u inozemstvu, odnosno u nadležnom uredu u Hrvatskoj ako će na dan održavanja izbora boraviti u Hrvatskoj, navedeno je u odgovoru, a prenosi Hrvatski fokus.

Izmjene na čekanju

Kako se iz svega dalo iščitati, čini se kako, bar za sada, neće biti ništa od izmjena Zakona o prebivalištu, Zakona o izboru zastupnika u Hrvatski sabor, Zakona o registru birača, Zakona o hrvatskom državljanstvu i Zakona o strancima. Svaki od njih izazivao je velike nedoumice, brojne odredbe koje su, prema mnogima, loše i u praski izazivaju brojne probleme. Isto tako, čini se kako vladajuća koalicija ne namjerava ulaziti u priču oko ustavnih promjena kojima bi se ukinula odredba po kojoj hrvatski državljani u drugim zemljama glasuju isključivo u diplomatsko-konzularnim predstavništvima i fiksna kvota od tri zastupnika dijaspore u Saboru.

Kako su ustavne promjene iz 2010. dovele u neravnopravan položaj sve hrvatske državljane s pravom glasa u BiH i iseljeništvu, zorno se vidjelo na siječanjskim predsjedničkim izborima kada su se u Mostaru i Sarajevu stvarale ogromne gužve te se na glasovanje čekalo po nekoliko sati.

[ad id=”40553″][ad id=”40551″][/ad]

facebook komentari

Sponzori
Komentiraj

BiH

VIDEO – Knezović: Zaoštravanje odnosa BiH i Srbije je samo populizam i medijska pompa!

Objavljeno

na

Objavio

Bošnjački član Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović odbacio je danas tvrdnje kako njegova izjava da bi bio spreman na rat ukoliko bi se Republika Srpska pokušala odcijepiti od Bosne i Hercegovine predstavlja prijetnju, nego je rekao kako je to logičan odgovor na pokušaje podjele koju zagovaraju srpski čelnici u BiH.

“Nije prijetnja kazati da ćete braniti svoju zemlju, prijetnja je kad kažete da ćete rasturiti vlastitu zemlju”, rekao je Izetbegović u Mostaru u izjavi za medije.

Izetbegović: Izjava da smo spremni na rat ne predstavlja prijetnju

facebook komentari

Nastavi čitati

BiH

Povodom obilježavanja Dana sjećanja na žrtve Vukovara diljem Hrvatske i BiH pale se lampaši

Objavljeno

na

Objavio

Foto: Kamenjar.com

Četiristotinjak osnovnoškolaca iz Marije Bistrice odalo je počast Vukovaru na Kalvariji bistričkoga Svetišta. Riječ je o školskom projektu “I u mojoj školi živi Vukovar” koji se održava već osmu godinu.

Nakon predavanja Jasne Mihaljević – rođene Vukovarke i supruge hrvatskoga branitelja koji je preživio srpski logor te Svete mise, djeca su se u koloni sjećanja popela na Kalvariju, zapalila svijeće i poslala pozdrav Vukovarcima.

Svih ovih godina, u povodu Dana sjećanja, posebno je svečano i u zagrebačkoj Aveniji Vukovar, javlja HRT.

Također i u djelovima Bosne i Hercegovine obilježava se spomen na žrtve Vukovara, pa su svijeće upaljene u centru Širokog Brijega, Mostara i dr.

Obilježena žrtva Vukovara u BiH i 26. obljetnica Herceg Bosne

facebook komentari

Nastavi čitati
Sponzori

Komentari