Pratite nas

Komentar

Pravočuđe: u slobodnoj državi slobodni su samo silovatelji i pedofili?

Objavljeno

na

U državi u kojoj institucije rade svoj posao, kako često epitetiraju i samu Hrvatsku, na ulicama sigurno nemamo kvartete osuđenih silovatelja i pedofila.

[ad id=”93788″]

Druga nepravomoćna presuda od 6 mjeseci 61-ogodišnjem monstrumu je izrečena u Općinskom sudu u Splitu. On je profesor koji je seksualno zlostavljao, blago rečeno silovao tada 16-ogodišnju kćer svoga prijatelja. Gadosti koje mu se stavljaju na teret, a već su drugi put nepravomoćno „potvrđene“ bilo bi nepristojno ponavljati. No, nipošto ne bi nepristojno bilo kada bi u ovom trenutku, dok zgađen svojom državom pišem ovaj tekst, mogao navesti njegovo ime i prezime. To je, naravno, zaštićeni podatak te se zbog njegove takozvane časti ne može pronaći niti je javno dostupan već se njegovo ime kamuflira u inicijale. Još jedna stvar koja nije javno dostupna, a već dugi niz godina postoji, je i sam registar pedofila. Napomenimo, registar branitelja je objavljen, što smatram sjajnim potezom, ali mi je nejasno po čemu je to lažni branitelj opasniji od stvarnog pedofila. Istina je jednostavna. Država na pedofile nema izdatke, a na branitelje ima.

Na novoj hrvatskoj vladajućoj garnituri, a pogotovo na onoj stranci koja se uspije izboriti za ministarstvo pravosuđa je da te podatke objavi. To ne bi bio presedan, već godinama registri pedofila objavljeni su u SAD-u, Austriji, a čak je i Bosna i Hercegovina usvojila takav zakon. Hrvatska je to dužna učiniti i zbog pravila EU i ECRIS-a koji nas na to obvezuje. No, mi smo oni koji pokazuju zube samo tamo gdje ne treba, bio to Lex Perković ili u normalnim društvima rutinski proces objave podataka. Također, pljuvanje građanima u zdrav razum je svakako i koncept registra. Naime, pedofili nakon pravomoćne presude bivaju upisani u registar, ali se nakon određenog razdoblja iz njega brišu. Pravosuđe nam možda želi poručiti kako je biti pedofil isto kao biti i zaposlen ili biti sretan – danas jesi, a sutra nisi.

Izvrnutost pravosuđa manifestira se i manjkom zdravog razuma prilikom svake ili većina odluka sličnog karaktera. Pedofili tako nakon završetka svojih godišnjih odmora uz hranu, piće, računala i sport u hrvatskim zatvorima bivaju pušteni na slobodu bez zabrana prilaska žrtvama. Poznat mi je slučaj sa sjevera Hrvatske gdje djevojčica, osnovnoškolka, svakodnevno viđa monstruma koji ju je napastovao. Kaznu je odslužio, iz zatvora izašao te nastavio živjeti u kući do njezine. Gnjev, ogorčenost, patnju i duboke posljedice koje će osjećati obitelj, ali će u punini prožeti upravo život nesretne djevojčice, ne možemo konkretno utvrditi. No ono što sa sigurnošću možemo utrvrditi, a nadležne institucije bi to trebale i potvrditi, je činjenica da to nije izoliran slučaj već jedan od njih nekoliko desetaka, stotina ili tisuća. To, zahvaljujući zaštiti identiteta monstruma koji uništavaju živote, ne možemo znati. To su oni koji odu na godišnji odmor u zatvor na par mjeseci, ili ne odu nikako, dok vi kao građanin slobodne Hrvatske morate platiti 1 000 kuna ako su vam gume na automobilu blatne. Dvosmislen povik na nekom od glavnih trgova trebao bi vam osigurati još veću kaznu, no tada će vaše ime zajedno s djevojačkim iako ste ga se možda odrekli, biti masnim slovima dočarani u svim tiskovinama. Eventualnom tebi, čitatelju, nitko ne čuva ugled ni čast.

Nabrajati slučajeve koji su slični u većoj ili manjoj mjeri ili nabrajati samo one nekažnjene, mogli bi do jutra već laganom upotrebom neke od internetskih tražilica. No, ono što kao društvo, roditelji, budući roditelji ili jednostavno oni koji poštuju ljudsko dostojanstvo moramo učiniti je stvaranje pritiska. Povijest nas uči da u hrvatskoj politici većinom nitko ne čini nešto zato što želi, već zato što mora. Javnost mora aktivno sudjelovati i tražiti odgovore od nadležnih institucija. Ili nismo zreli za demokraciju ili smo nesposobni da u demokraciji dođemo ili se barem približimo do osnovnog ideala pravde. Posebnu pozornost i veliku odgovornost javnost mora staviti i na teret onih koji su zaduženi za kontrolu zlostavljanja u školama. Na tjednoj ili eventualno mjesečnoj bazi imamo gnjusne slučajeve iz škola. Lijep korak prema rješavanju problema bio bi barem uklanjanje već osuđenih pedofila s profesorskih pozicija u Hrvatskoj. Vjerovali ili ne, ima i toga. Sustav kažnjavanja ne može biti savršen, ali ovo što mi imamo ne možemo nazvati ni sustavom kažnjavanja već sustavom opraštanja ili bolje rečeno sustavom koji monstrumima daje dovoljno elana da svoje zločine ponavljaju. Bez organiziranog pritiska javnosti, što bi lijepo mogle pokrenuti neke od nevladinih organizacija kada bi željele nešto društveno produktivno, ne možemo naprijed. Tisuće života već su uništeni ili blago rečeno devastirani. Hoće li ih u budućnosti biti više, manje, hoće li se događati rjeđe ili češće zavisi od nas. Ali ne od nas koji smo odgojeni da bi šutjeli i u lokalnim birtijama kritizirali, već od nas koji napokon moramo nešto i zahtijevati. Pitanja za budućeg ministra, a vjerujem kako će biti razboritiji od prošlog, neće nedostajati, ali će po svemu sudeći nedostajati onih koji pitanja trebaju postaviti.

Marijan Knezović

Što vi mislite o ovoj temi?

Sponzori
Komentiraj

Komentar

Hrvatski sabor je 25. lipnja 1991. donio dvije važne odluke

Objavljeno

na

Objavio

Hrvatski sabor je 25. lipnja 1991. donio dvije važne odluke – Deklaraciju o proglašenju suverene i samostalne Republike Hrvatske te Ustavnu odluku o suverenosti i samostalosti Republike Hrvatske.

Prije početka same sjednice Ivica Račan (SKH-SDP) predložio je amandman Vladimiru Šeksu, tada predsjedniku Ustavne komisije, a u kojemu je tražio da se Hrvatska proglasi suverenom i samostalnom državom te da se pokrene postupak razdruživanja, ali i da se istovremeno pokrene postupak udruživanja u novi savez jugoslavenskih republika.

Vladimir Šeks amandman je odbio uz obrazloženje da nakon 70 godina Hrvatska definitivno izlazi iz Jugoslavije i da narod ne namjerava sada ponovno ulaziti u novu.

Nakon toga, zastupnici SDP-a demonstrativno napuštaju Sabor, a i onaj dio koji je ostao glasovao je većinski protiv nezavisnosti Republike Hrvatske.

Kada su odluke napokon usvojene, tadašnji predsjednik Sabora Žarko Domljan uskliknuo je: “Rođena je država Hrvatska! Neka joj je dug i sretan život!”

Iz govora predsjednika Tuđmana:

“Mi ne možemo više podržavati život u zajedničkoj državi, u kojoj postoji neprekidna, pritajena i javna agresija, patološka mržnja i zloća prema svemu izvornome hrvatskom. U državnoj zajednici, u kojoj smo suočeni s uzastopnim prijetnjama upotrebe sile, kako one zajedničke, tako i ilegalne u obliku buntovništva i terorizma. Proglašujući samostalnost Hrvatske, mi činimo isto ono što i svi narodi svijeta na putu postizanja svoje neovisnosti i to iz istih, prirodnih i vrhonaravnih razloga.”

“S neskrivenim zadovoljstvom i ponosom obznanjujemo svim republikama i saveznim tijelima SFRJ, objavljujemo cijelom svijetu suverenu volju hrvatskog naroda i svih građana Republike da se današnjim danom Republika Hrvatska proglašuje samostalnom i suverenom državom, te pozivamo sve vlade i parlamente svih država da prihvate i priznaju čin slobodne odluke hrvatskoga naroda, čin slobode kojim još jedan narod hoće postati punopravnim članom međunarodne zajednice slobodnog svijeta.”

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati

Komentar

Jan Ivanjek: Tvrtka Procor nas je kupovinom brazilskih Miragea spasila od dulje aktualizacije ove komične ponude

Objavljeno

na

Objavio

Stanoviti je trgovac oružjem pustio u medije priču kako je spreman HRZ-u isporučiti 12 borbenih aviona Mirage 2000 iz Brazila za svega 76 milijuna dolara.

U tu bi brojku ušao set alata i opreme, pričuvni dijelovi, obuka 5 pilota s po 35 sati naleta, a možda i obuka zemaljskog osoblja. Cijela eskadrila za cijenu manju od jednog Gripena.

Ali dublji uvid u ovu ponudu smjesta ruši ne toliko kulisu, koliko prozirnu papirnatu vrećicu obmane čija svrha teško da je išta više od aktualiziranja spomenutog trgovca u medijima.

Prvo, avioni koji se nude su prodani. Krajem svibnja, prije nepunih mjesec dana, Brazil je objavio kako je 9 od 12 aviona prodano francuskoj tvrtki Procor.

Cijena plaćena za tih 9 aviona? 452,000 dolara! Ni blizu 76 milijuna koliko naš trgovac traži. Inače, Brazil nikad nije svih 12 nudio na prodaju, već prvo 8, pa potom 11 .

To što se nudilo sada već tuđe vlasništvo nije jedini problem. Avioni su gotovo potpuno potrošili dodatnih 1,000 sati resursa koliko im je produljeno u Francuskoj prije isporuke prije gotovo 15 godina, a nisu ni u letnom stanju. A tvrdnja da se prvi remontirani primjerci mogu isporučiti već za 3-4 mjeseca nema nikakve temelje u stvarnosti.

Kada je iste te avione Brazil kupio 2005., Francuskoj je trebalo više od godine da ih počne isporučivati, a remontom im se životni vijek tada produljio za samo 1,000 sati.

Obuka od 35 sati po pilotu je krajnje nedovoljna, a čak i da se avionima mogu produljiti resursi, apsolutno nikakav sustav prihvata i eksploatacije potpuno nepoznatog borbenog aviona ne može se uspostaviti za par mjeseci.

„Brazilci“ su najstarija varijanta Miragea 2000, ali u ponudi je i modernizacija za dodatnih 140 milijuna dolara, navodno na najnoviji standard, što je 2000-5 Mk.2.

No i to je mutna priča: Indija svoje Mirage 2000 upravo modernizira na ovaj standard, po cijeni od 43 milijuna dolara po avionu, pa nema računice kako bi Hrvatska isto platila samo 11 milijuna po avionu.

Srećom, tvrtka Procor nas je kupovinom brazilskih Miragea spasila od dulje aktualizacije ove komične ponude, koja treba što prije biti zaboravljena. Čak se i MORH izjasnio da nije baš sve kako taj trgovac oružjem kaže, što je diplomatski rečeno da cijeli spin nema nikakve veze s istinom.

No ovo je dobar podsjetnik da Hrvatska mora što prije odvojiti svotu u rangu milijarde eura za sigurnu nabavu lovaca, jer novca neosporno ima kad ga se bez štete po proračun može trpati u Uljanik.

A ozbiljni iznosi će nas osloboditi i eventualnih budućih lešinarskih pokušaja uvaljivanja krame, jer idući bi put mogli slušati bajke o nepostojećim F-16 Block 50 iz pustinje AMARG-a, komentirao je vojni analitičar Jan Ivanjek

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati
Sponzori

Komentari