Pratite nas

Komentar

Pravočuđe: u slobodnoj državi slobodni su samo silovatelji i pedofili?

Objavljeno

na

U državi u kojoj institucije rade svoj posao, kako često epitetiraju i samu Hrvatsku, na ulicama sigurno nemamo kvartete osuđenih silovatelja i pedofila.

[ad id=”93788″]

Druga nepravomoćna presuda od 6 mjeseci 61-ogodišnjem monstrumu je izrečena u Općinskom sudu u Splitu. On je profesor koji je seksualno zlostavljao, blago rečeno silovao tada 16-ogodišnju kćer svoga prijatelja. Gadosti koje mu se stavljaju na teret, a već su drugi put nepravomoćno „potvrđene“ bilo bi nepristojno ponavljati. No, nipošto ne bi nepristojno bilo kada bi u ovom trenutku, dok zgađen svojom državom pišem ovaj tekst, mogao navesti njegovo ime i prezime. To je, naravno, zaštićeni podatak te se zbog njegove takozvane časti ne može pronaći niti je javno dostupan već se njegovo ime kamuflira u inicijale. Još jedna stvar koja nije javno dostupna, a već dugi niz godina postoji, je i sam registar pedofila. Napomenimo, registar branitelja je objavljen, što smatram sjajnim potezom, ali mi je nejasno po čemu je to lažni branitelj opasniji od stvarnog pedofila. Istina je jednostavna. Država na pedofile nema izdatke, a na branitelje ima.

Na novoj hrvatskoj vladajućoj garnituri, a pogotovo na onoj stranci koja se uspije izboriti za ministarstvo pravosuđa je da te podatke objavi. To ne bi bio presedan, već godinama registri pedofila objavljeni su u SAD-u, Austriji, a čak je i Bosna i Hercegovina usvojila takav zakon. Hrvatska je to dužna učiniti i zbog pravila EU i ECRIS-a koji nas na to obvezuje. No, mi smo oni koji pokazuju zube samo tamo gdje ne treba, bio to Lex Perković ili u normalnim društvima rutinski proces objave podataka. Također, pljuvanje građanima u zdrav razum je svakako i koncept registra. Naime, pedofili nakon pravomoćne presude bivaju upisani u registar, ali se nakon određenog razdoblja iz njega brišu. Pravosuđe nam možda želi poručiti kako je biti pedofil isto kao biti i zaposlen ili biti sretan – danas jesi, a sutra nisi.

Izvrnutost pravosuđa manifestira se i manjkom zdravog razuma prilikom svake ili većina odluka sličnog karaktera. Pedofili tako nakon završetka svojih godišnjih odmora uz hranu, piće, računala i sport u hrvatskim zatvorima bivaju pušteni na slobodu bez zabrana prilaska žrtvama. Poznat mi je slučaj sa sjevera Hrvatske gdje djevojčica, osnovnoškolka, svakodnevno viđa monstruma koji ju je napastovao. Kaznu je odslužio, iz zatvora izašao te nastavio živjeti u kući do njezine. Gnjev, ogorčenost, patnju i duboke posljedice koje će osjećati obitelj, ali će u punini prožeti upravo život nesretne djevojčice, ne možemo konkretno utvrditi. No ono što sa sigurnošću možemo utrvrditi, a nadležne institucije bi to trebale i potvrditi, je činjenica da to nije izoliran slučaj već jedan od njih nekoliko desetaka, stotina ili tisuća. To, zahvaljujući zaštiti identiteta monstruma koji uništavaju živote, ne možemo znati. To su oni koji odu na godišnji odmor u zatvor na par mjeseci, ili ne odu nikako, dok vi kao građanin slobodne Hrvatske morate platiti 1 000 kuna ako su vam gume na automobilu blatne. Dvosmislen povik na nekom od glavnih trgova trebao bi vam osigurati još veću kaznu, no tada će vaše ime zajedno s djevojačkim iako ste ga se možda odrekli, biti masnim slovima dočarani u svim tiskovinama. Eventualnom tebi, čitatelju, nitko ne čuva ugled ni čast.

Nabrajati slučajeve koji su slični u većoj ili manjoj mjeri ili nabrajati samo one nekažnjene, mogli bi do jutra već laganom upotrebom neke od internetskih tražilica. No, ono što kao društvo, roditelji, budući roditelji ili jednostavno oni koji poštuju ljudsko dostojanstvo moramo učiniti je stvaranje pritiska. Povijest nas uči da u hrvatskoj politici većinom nitko ne čini nešto zato što želi, već zato što mora. Javnost mora aktivno sudjelovati i tražiti odgovore od nadležnih institucija. Ili nismo zreli za demokraciju ili smo nesposobni da u demokraciji dođemo ili se barem približimo do osnovnog ideala pravde. Posebnu pozornost i veliku odgovornost javnost mora staviti i na teret onih koji su zaduženi za kontrolu zlostavljanja u školama. Na tjednoj ili eventualno mjesečnoj bazi imamo gnjusne slučajeve iz škola. Lijep korak prema rješavanju problema bio bi barem uklanjanje već osuđenih pedofila s profesorskih pozicija u Hrvatskoj. Vjerovali ili ne, ima i toga. Sustav kažnjavanja ne može biti savršen, ali ovo što mi imamo ne možemo nazvati ni sustavom kažnjavanja već sustavom opraštanja ili bolje rečeno sustavom koji monstrumima daje dovoljno elana da svoje zločine ponavljaju. Bez organiziranog pritiska javnosti, što bi lijepo mogle pokrenuti neke od nevladinih organizacija kada bi željele nešto društveno produktivno, ne možemo naprijed. Tisuće života već su uništeni ili blago rečeno devastirani. Hoće li ih u budućnosti biti više, manje, hoće li se događati rjeđe ili češće zavisi od nas. Ali ne od nas koji smo odgojeni da bi šutjeli i u lokalnim birtijama kritizirali, već od nas koji napokon moramo nešto i zahtijevati. Pitanja za budućeg ministra, a vjerujem kako će biti razboritiji od prošlog, neće nedostajati, ali će po svemu sudeći nedostajati onih koji pitanja trebaju postaviti.

Marijan Knezović

Što vi mislite o ovoj temi?

Sponzori
Komentiraj

Komentar

Davor Dijanović: Orban na udaru bruxelleskoga mainstreama

Objavljeno

na

Objavio

Što bruxellskome mainstreamu smeta kod mađarskog državnika Viktora Orbana?

Kako su izvijestili mediji, Europska pučka stranka (EPP) jučer je iz svojih redova suspendirala stranku Fidesz mađarskog premijera Viktora Orbana, što znači da stranka ne može sudjelovati na sastancima EPP-a, nema pravo glasa i pravo predlaganja kandidata za bilo kakve dužnosti. Prema rješenju o suspenziji, odbor za procjenu će pratiti ispunjava li Fidesz uvjete koje je postavio Mafred Weber, šef EPP-ova kluba u Europskom parlamentu, i deklaracija EPP-a s kongresa u Helsinkiju krajem prošle godine. Ono što EPP zamjera Orbanu odnosi se na „kampanju protiv Bruxellesa“ i na problem protjerivanja Srednjoeuropskog sveučilišta iza Budimpešte.

Nakon jučerašnje suspenzije, vrijedi se zapitati: čime se je to Orban zaista toliko zamjerio EPP-ovcima da su ga pred europske izbore odlučili suspendirati iz svojih redova?

1.) Kao suverenist Orban se zalaže za Europsku uniju (EU) kao zajednicu suverenih i ravnopravnih država. Nasuprot tome konceptu stoje federalisti u Berlinu i Parizu koji podupiru koncept EU-a kao superdržave. Ishod europskih izbora koji su pred nama u bitnome će odrediti u kojem će smjeru krenuti EU. Inzistiranje na federativnom načelu i državnosti EU-a moglo bi u konačnici dovesti do raspade te tvorevine.

2.) Orban je veliki kritičar i protivnik masovnih i nekontroliranih migracija i na neki način rodonačelnik protuimigrantske politike. Evocirajući događaje iz mađarske povijesti, on upozorava na to da će masovne migracije uništiti europski identitet i u perspektivi dovesti do islamizacije europskog kontinenta. Statistički podatci i događanja u državama poput Francuske, Njemačke, Švedske, Nizozemske, Belgije ili Velike Britanije daju mu za pravo.

Već danas postoje dijelovi navedenih država koji sliče na Bliski istok i s Europom nemaju baš nikakve veze. Prema anketi Ipsosa, koju je 4. veljače objavio časopis L’Obs 33,2 posto srednjoškolaca u Francuskoj izjašnjava se kršćanima, a 25,5 posto muslimanima. Već danas EU, koja je proteklih godina unutar svojih granica primila milijune muslimana, strahuje od zamjeranja muslimanima, pa se tako boji dati azil pakistanskoj kršćanki Asiji Bibi. Orban ne želi ponavljati sulude politike zapadnih država i na području srednjoistočne Europe.

3.) Orban je uskratio gostoprimstvo srednjoeuropskom sveučilištu i njegovu osnivaču Georgu Sorosu kojeg optužuje za financiranje i podupiranje masovnih i ilegalnih migracija. Prema Orbanu, Soros koristi „predatorske nevladine organizacije“ kako bi preplavio Europu migrantima i stvorio „transnacionalno carstvo“.

4.) Orban smatra da se Europa mora temeljiti na kršćanskim vrijednostima na kojima je uvijek počivala. Kršćanstvo je „posljednja nada Europe“ i „ako ne zaštitimo našu kršćansku kulturu izgubit ćemo Europu, ona više ne će pripadati Europljanima“. Spas za Europu su prokušane kršćanske vrijednosti koje su ju učinile onakvom kakva je nekada bila – moćna i jaka.

5.) Nasuprot modernome transrodnom antropološkom inženjeringu, Orban se zalaže za jake i brojne obitelji. Nedavno su uvedene nove mjere za obitelji s najmanje dvoje djece kako bi im se pomoglo da kupe vlastiti dom, subvencije za kupnju automobila i oslobađanje poreza za žene koje podižu najmanje četvero djece. Žene mlađe od 40 godina koje sklope prvi brak mogu dobiti zajam od deset milijuna forinta (36.000 eura). Trećina zajma oprašta se kada se rodi drugo dijete, a cijeli je otpisan nakon rođenja trećeg djeteta.

Sa stavovima i vrijednostima koje zagovara (a u njih treba ubrojiti i antikomunizam), Orban je dijametralna suprotnost današnjega europskog „mainstreama“ i bilo je samo pitanje vremena kad će ga EPP suspendirati iz svojih redova.

Iako je u Mađarskoj neosporno razvio klijentelističku mrežu koja mu osigurava vlast, Orban se može pohvaliti i s ekonomskim uspjesima pa država bilježi vrlo pristojne stope ekonomskog rasta, izvoz raste, nezaposlenost pada, a još pred nekoliko godina isplaćen je kredit uzet od MMF-a koji je poslan kući.

Sve u svemu, Orban je političar koji uživa potporu mađarskog naroda, koji sluša bilo svoga naroda (za razliku od tzv. mainstream tzv. elita koje preziru mišljenje naroda) i čija će se upozorenja o migracijama i europskome identitetu u budućnosti nesumnjivo pokazati proročanskima.

Davor Dijanović/HKV

Europska pučka stranka (EPP) suspendirala mađarski Fidesz

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati

Komentar

Marko Ljubić: Karadžić i marginalizacija hrvatske žrtve

Objavljeno

na

Objavio

Slušajući komentare na presudu Karadžiću, pogotovo u emisiji HRT Otvoreno, koja je još jednom poslužila za promociju bošnjačkih i antifa stajališta, dakle u duhu ignoriranja islamističke prirode bošnjačke politike u Bosni i Hercegovini, čovjek se mora zapitati. Je li se službena Hrvatska svela na nekakvog promotora i zaštitnika bošnjačke žrtve?

Ispada da bi Karadžić bio prihvatljiv Hrvatima da nije počinio zločine nad Bošnjacima. Tek na samoj margini se spomenu i njegovi/srpski zločini prema Hrvatima. Dominiraju priče o Srebrenici, zločini nad muslimanskim življem, potresne izjave i suze, priča o pravdi i pravednosti muslimanskih/bošnjačkih žrtava.

Na taj se način priča o BiH svjesno gura u naručje bošnjačke baštine, a time i povlaštenog bošnjačkog političkog prava. Ako sud u Haagu i političke silnice u njegovoj pozadini imaju takve krajnje namjere, a očito imaju, Hrvatska nikako ne bi trebala biti nijemi promatrač ili čak dionik u razvoju takvih konačnih ciljeva.

Karadžić baštini progon gotovo 200 tisuća Hrvata te smrt tisuća. Karadžić je uz to integralan dio ukupnog zločinačkog projekta, primarno usmjerenog protiv životnih i strateških interesa hrvatskog naroda. To što sud u Haagu tome nije davao značaj iz posve političkih razloga, ne bi smio biti razlog pristajanja na zaborav hrvatske politike i medija. Uz to pristajanje, pristajemo i na pretežito bošnjačko pravo na BiH, što nije ništa manje zloćudno od posljedica Karadžićevog zločina.

 

Ante Nazor: Rat se vodio zbog toga da svi Srbi žive u istoj državi, da to obuhvati velik dio Hrvatske i gotovo cijelu BiH

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati
Sponzori

Komentari