Pratite nas

Gluposti

Pred zgradom Vlade traže plaće

Objavljeno

na

Oko tisuću radnika brodogradilišta Uljanik i 3. maj stiglo je u ponedjeljak prijepodne na Trg bana Josipa Jelačića, odakle će se zaputiti na prosvjed na Markovu trg kako bi izrazili nezadovoljstvo neisplatom plaća za srpanj i stanjem u Uljanik Grupi.,

Nezadovoljni radnici, koji su autobusima stigli iz Pule i Rijeke, u 11,10 sati okupili su se na Jelačićevu trgu te su u povorci krenuli Zakmardijevim stupama i Ćirilometodskom ulicom do Markova trga.

Štrajkašima su na Trgu bana Josipa Jelačića podršku došli dati pripadnici Radničke fronte s transparentima i jedan prosvjednik prerušen u Batmana.

Što vi mislite o ovoj temi?

Sponzori
Komentiraj

Gluposti

Beljak: ‘Suverenisti’ svoju borbu mogu okačiti mačku o rep

Objavljeno

na

Objavio

Na koje birače računa Amsterdamska koalicija i što im nudi? Hoće li imati svojega kandidata za predsjedničke izbore? Koliko zastupnika u Europskom parlamentu očekuje HSS? Na ta i druga pitanja u Intervjuu tjedna odgovarao je predsjednik HSS-a Krešo Beljak.

– Kad bi se matematički zbrojili rejtinzi stranaka Amsterdamske koalicije – mi na EU izborima osvajamo dva mandata, a bit će ih i više. Ovu koaliciju čine stranke koje se ne preklapaju i svaka će dati svoj maksimum. Sinergija je više nego očita, kazao je Krešo Beljak.

Dodao je kako žele biti privlačni faktor onima koji žele normalnu Hrvatsku, europsku i modernu. Nije želio kalkulirati s brojem mandata koje bi dobila pojedina stranka unutar koalicije.

Naglasio je kako se Amsterdamska koalicija zalaže za Europu jedne brzine i ulazak u EU susjednih zemalja “kako se ne bi dogodilo da naša djeca moraju braniti granice kod Iloka”. – Vidjeli smo da su suverenisti izdajice koji su predali Inu Mađarima – za postavljanje uvjeta Srbiji. To su nama radili Slovenci, a problemi ni danas nisu riješeni.

Smatram da ćemo ih, ako postoji volja – lakše riješiti unutar EU-a i NATO-a. Najbolja prevencija rata protiv Srbije je ulazak Srbije u NATO, kazao je.

“Suverenisti – izdajice koji su predali Inu Mađarima”

Na pitanje da komentira koketiranje političara s nacionalnim interesima odgovorio je: “Mi zagovaramo nacionalne interese i pojam ‘suverenist’ mi je smiješan. Što to znači – da su ovi drugi protuhrvatski?

Suverenost države očituje se na tri stupa – novčanom, energetskom i obrambenom sustavu. Hrvatska nije suverena i svi ti suverenisti tu svoju borbu mogu okačiti mačku o rep. Paradoksalno, mi smo danas manje suvereni nego što smo bili u vrijeme bivše SFRJ”.

“Mi smo prvi put – Dalija Orešković sutra će biti treći put”

Treći put je bio Boris Mikšić, pa laburisti, pa Orah, pa Most, to je danas Živi zid, a sutra Dalija Orešković il netko drugi. Naši putevi se ne preklapaju. Želim im svu sreću. Mi nismo treći put nego – prvi put.

Naši ljudi imaju formalnu političku naobrazbu, znanje i iskustvo u upravljanju na svim razinama i nisu s neba pali u politiku, rekao je Beljak komentirajući ulazak u politiku novih stranaka koje imaju slično usmerenje kao Amsterdamska koalicija.

– Hrvatska nikad neće biti Švicarska. To može izreći samo netko tko realno promišlja politiku. Ali možemo biti zemlja u kojoj se može dobro živjeti. Imamo sve predispozicije za to, ali nam fali zdrave pameti i poštenih političara, hrabrih ljudi koji bi proveli potrebne reforme, dodao je.

Zoran Milanović neće biti njihov predsjednički kandidat

Ponovio je kako bi volio da Zoran Milanović bude kandidat Amsterdamske koalicije na predsjedničkim izborima, ali on to neće biti. S imenom predsjedničkog kandidata izaći će nakon izbora za Europski parlament.

“Prva stvar koju će napraviti naš kandidat ako pobijedi jest da će vratiti Ured iz Visoke na Pantovčak, vratit će sve biste uključujući i bistu Kolinde Grabar-Kitarović”, rekao je Beljak koji nije posebno zainteresiran za kandidaturu. “Ali o tom potom”, dodao je.

O Kolindi Grabar-Kitarović

– Čitala je Facebook komentare. Nju su na vlast doveli Bujanec, Mamić, Horvatinčić i slični. Pitanje je kako je financirana njezina kampanja. Ona se njih odrekla, a oni nemaju smisla za humor i nisu tolerantni, komentirao je Beljak izjavu predsjednice kako ZDS nije stari hrvatski prozdrav, ali da ga treba razlikovati od pokliča u Domovinskom ratu.

– Nije problem u Kolindi Grabar-Kitarović, problem je u društvu koje je prije nekoliko godina pustilo duha fašizma iz boce. On se drastično raspršio, posebno među mladima i treba ga drastičnim mjerama vratiti, dodao je Beljak. Iznio je podatak da je prošle godine samo 800 učenika iz Hrvatske posjetilo Jasenovac, što smatra katastrofom.

 

Beljak žali za Titom – ‘Da nam je jedan kao Tito danas, Tajani se ne bi usudio ni zucnuti’

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati

Gluposti

Bandić bi vratio Trg maršala u inat Hasanbegoviću!?

Objavljeno

na

Objavio

O tome ćemo na Trgu maršala Tita – odlučno je, na pitanje hoće li Trgu Republike Hrvatske sad opet mijenjati ime s obzirom na to da više nije u koaliciji s Neovisnima za Hrvatsku, zaključio gradonačelnik Milan Bandić. – Na kojem trgu? – pitali su ga pa se brzo ispravio i rekao – Pa bivšem Trgu maršala.

Ali činjenicu da bi Tita mogao smjestiti na neku drugu lokaciju, ako ne uz HNK, Bandić nije odbacio. Treba li Trg maršala biti negdje drugdje, istaknuo je gradonačelnik, tek će se vidjeti, piše VečernjiList.

Mjesta za to, piše Večernji, svakako ima jer neimenovanih površina, odnosno ulica i trgova, a najviše parkova i ostalog zelenila ima “malo more”. Ima i volje, potvrđuju nam, ali na vraćanje Tita gradonačelnik se ne bi za sada još trebao odlučiti.

– Nije sad tu više ni pitanje toliko samog Josipa Broza ni toga bi li on trebao dobiti svoje mjesto u gradu. Uostalom, on je od 1945. godine počasni građanin Zagreba. Bude li se pokrenuo postupak za imenovanje površine po Titu, onda će to biti malo u inat Neovisnima – kažu nam u Gradu pa odmah ističu da se ne smije zaboraviti procedura, a nju bi baš ti isti Neovisni mogli i zaustaviti. Jer postupak imenovanja javne površine takav je da se prvo predloženo ime mora svrstati u fond iz kojeg se onda ono uzima i daje naselju, ulici ili trgu.

A o tome hoće li određeno ime u fond prvo odlučuje skupštinski Odbor za imenovanja, čiji je predsjednik upravo Zlatko Hasanbegović iz Neovisnih za Hrvatsku, dok s njim u tom radnom tijelu sjedi i stranački mu kolega Tomislav Jonjić. Za vraćanje Titova imena mogle bi biti članica Odbora Rada Borić iz Nove ljevice i bandićevka Dragica Nikolić, a kao jezičac na vagi onda bi ostao Ivan Ćelić, HDZ-ovac koji jest u koaliciji s Bandićem u gradskom parlamentu, ali Tito mu, po defaultu, ipak nije u skladu s političkim uvjerenjima, navodi  VečernjiList.

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati
Sponzori

Komentari