Pratite nas

BiH

Predizborni folklor: Pijani ministri na stolu, sjekirom na stranačke štandove, kavanski rječnik

Objavljeno

na

Iako predizborne i izborne kampanje nigdje u svijetu nisu blage, tenzije se dižu do maksimuma, koristi se oštra tematika, ono što se već godinama događa u BiH prije izbora vjerojatno je nezabilježeno u dugoj povijesti demokracije. Teoretičari političkog marketinga, izbornih kampanja i općenito politike trebali bi napisati nove teoreme i poučke za ono što se događa u izbornim kampanjama u našoj zemlji. Naravno, kako bi se pokazalo što ne treba raditi u predizborno vrijeme.
Predizborni folklor: Pijani ministri na stolu, sjekirom na stranačke štandove, kavanski rječnikGotovo nevjerojatno zvuči da jedan od kandidata sjekirom ruši štand političke konkurencije, jedan od ministara u Vladi RS-a u vidno alkoholiziranom stanju (što bi se narodski kazalo “mrtav pijan”) poziva građane da iziđu na izbore, aktualnu premijerku RS-a se na skupovima naziva takvim pogrdnim nazivima da nisu primjereni ni najvećim uličarima. Nažalost, sve ovo se ne događa prvi put, oni koji se služe ovim načinom političke borbe ne snose nikakve ili vrlo male sankcije. Jednostavno bismo mogli reći “psi laju, karavane prolaze”.Teške uvrede

Ono što je pohvalno, to je izborna kampanja za hrvatskog člana Predsjedništva BiH, i općenito natjecanje stranaka s hrvatskim predznakom. Naime, u ogromnom dijelu predizborne borbe kandidati ne pljuju po drugima, nego u najvećoj mjeri ističu svoje kvalitete i ono zbog čega bi građani u nedjelju upravo njima trebali pokloniti svoj glas.

Sve ovo ne može se kazati za političke bitke u Republici Srpskoj, gdje se već mjesecima vodi oštra borba. Međutim, kako ulazimo u posljednje dane kampanje, tenzije se dodatno dižu, pa smo tako imali slučaj da je kandidat Socijalističke partije RS-a za zastupnika u Parlamentu BiH Dalibor Trapara sjekirom napao i razlupao njihov predizborni štand postavljen u Istočnom Sarajevu. Srećom, u incidentu nije bilo ozlijeđenih. Nadalje, na skupu Saveza za promjene u Trebinju brutalne porcije uvreda dobili su članovi vladajućeg SNSD-a. Tako se salom orilo: “Željka ku.vo” (odnosi se na Željku Cvijanović, aktualnu premijerku RS-a i kandidatkinju za člana Predsjedništva BiH), lider SNSD-a i predsjednik RS-a Milorad Dodik počašćen je s uzvicima: “Lopove, lopove”, a predsjednik Narodne skupštine RS-a Igor Radojičić: “Turčine, turčine!” Otrove strjelice odašilju se i od SNSD-a prema oporbi, koju se poziva da pokažu muškost, da su dezorijentirana skupina očajnika, itd.

Ministri “pod gasom”

Ipak, za najveći skandal SNSD-a pobrinuo se aktualni ministar financija RS-a i čovjek od Dodikovog najvećeg povjerenja – Zoran Tegeltija. On je prije par dana na skupu u selu Bjelajci kod Mrkonjić Grada u jednom trenutku ustao na stolicu, uzeo mikrofon te urličući i zaplećući jezikom pozivao građane da iziđu na izbore. Vidno alkoholizirani Tegeltija, ispred kojeg su boce vina i rakije, na stolici je stajao samo zato jer ga je u pojedinim trenucima pridržavala druga osoba. I za ovo ćemo biti blagi u ocjeni pa kazati da je ovo ponašanje neprimjereno za jednog ministra.

Niti Dodik nije mogao izbjeći skandale pa je otvoreno prigodom jednog obraćanja kazao kako će vlasti RS-a isplatiti zaostale plaće radnicima RAOP-a, ali ne onima koje vidi da su davali izjave BN televiziji. Kampanja unutar bošnjačkog korpusa također nije lišena prljavština. Kandidati se međusobno optužuju za najteža korupcijska djela, političke likvidacije, tko je pokrao ovu zemlju, i sl. Uz to, od pojedinih kandidata (konkretno Sefera Halilovića, kandidata BPS-a za člana Predsjedništva BiH) mogu se čuti takve militantne izjave kakve se nisu davale ni u vrijeme najžešćih ratnih sukoba u našoj zemlji. Sve ovo, nažalost, u poslijeratnoj BiH je dio političkog folklora koji, čini se, ide obrnutim smjerom od onoga što je normalo – umjesto da se godinama tenzije smiruju, one se sve više pojačavaju. Svima nam jedino ostaje nada kako ćemo svi u budućnosti podignuti razinu političke kulture kakva vlada u razvijenim zapadnim demokracijama te da se ovakve stvari više nikada neće događati u izbornim kampanjama.

Izvor: Dnevni list

facebook komentari

Sponzori
Komentiraj

BiH

VIDEO – Knezović: Zaoštravanje odnosa BiH i Srbije je samo populizam i medijska pompa!

Objavljeno

na

Objavio

Bošnjački član Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović odbacio je danas tvrdnje kako njegova izjava da bi bio spreman na rat ukoliko bi se Republika Srpska pokušala odcijepiti od Bosne i Hercegovine predstavlja prijetnju, nego je rekao kako je to logičan odgovor na pokušaje podjele koju zagovaraju srpski čelnici u BiH.

“Nije prijetnja kazati da ćete braniti svoju zemlju, prijetnja je kad kažete da ćete rasturiti vlastitu zemlju”, rekao je Izetbegović u Mostaru u izjavi za medije.

Izetbegović: Izjava da smo spremni na rat ne predstavlja prijetnju

facebook komentari

Nastavi čitati

BiH

Povodom obilježavanja Dana sjećanja na žrtve Vukovara diljem Hrvatske i BiH pale se lampaši

Objavljeno

na

Objavio

Foto: Kamenjar.com

Četiristotinjak osnovnoškolaca iz Marije Bistrice odalo je počast Vukovaru na Kalvariji bistričkoga Svetišta. Riječ je o školskom projektu “I u mojoj školi živi Vukovar” koji se održava već osmu godinu.

Nakon predavanja Jasne Mihaljević – rođene Vukovarke i supruge hrvatskoga branitelja koji je preživio srpski logor te Svete mise, djeca su se u koloni sjećanja popela na Kalvariju, zapalila svijeće i poslala pozdrav Vukovarcima.

Svih ovih godina, u povodu Dana sjećanja, posebno je svečano i u zagrebačkoj Aveniji Vukovar, javlja HRT.

Također i u djelovima Bosne i Hercegovine obilježava se spomen na žrtve Vukovara, pa su svijeće upaljene u centru Širokog Brijega, Mostara i dr.

Obilježena žrtva Vukovara u BiH i 26. obljetnica Herceg Bosne

facebook komentari

Nastavi čitati
Sponzori

Komentari