Pratite nas

Religija i Vjera

Predrasude i brze osude

Objavljeno

na

Isus nas uči: Ne sudite, da ne budete suđeni! Ali naše brze osude i predrasude nikako da iščeznu.

Dapače, što smo bogatiji sredstvima informiranja, što, kako je popularno kazati, informacije brže putuju, predrasuda i brzih osuda sve je više. Zaključke često donosimo bez znanja o stvarima, ljudima i događajima. Kao da nemamo vremena pričekati i saznati istinu. Žuri nam se na svaki događaj staviti točku, svakoj priči biti poklopac.

Evo, čini mi se prigodne, zgodice koja nas uči kako valja stati i drukčijim očima gledati stvari oko sebe. Nije sve onako kako nam se čini jer mi ne gledamo samo očima već, ponajprije, srcem. U čekaonici jedne velike zrakoplovne luke djevojka je čekala svoj let. Budući da je trebala dugo čekati, odlučila je na kiosku, u šarenilu ponude tiskovina, kupiti knjigu kako bi joj vrijeme brže prošlo. Uz knjigu je kupila i paketić keksa. Sjela je u VIP čekaonicu kako je nitko ne bi uznemirivao. Na stolici s jedne njezine strane stajao je keks, a na stolici s druge strane sjedio je jedan gospodin i čitao novine. Kad je djevojka uzela keks, i gospodin je učinio isto. Ona se šokirala, ali nije ništa rekla. Nastavila je čitati knjigu. U sebi je pomislila: “Ma gledaj ti ovo, da imam malo više hrabrosti, do sada bih ga već ošamarila…” I tako svaki put, kad bi ona uzela keks, čovjek pokraj nje, ne obazirući se ni na što, činio je isto.

Nastavili su tako sve dok u kutiji nije ostao samo jedan keks i djevojka pomisli: “Baš me zanima što će sada napraviti!!!” Čovjek uzme taj preostali keks i podijeli ga na dvoje! “Ovo je zaista previše”, pomisli djevojka, šokirana uzme svoje stvari, knjigu, torbu i ode prema izlazu. Nakon što ju je prošla ljutnja i osjećala se bolje, da bi izbjegla neke druge neugodne događaje, sjela je u dio čekaonice gdje nije bilo nikoga. Zatvori knjigu i otvori torbu da je ubaci u nju. U tom trenutku u torbi ugleda netaknut paketić keksa.

Postidje se kao kradljivac i tek tada shvati da je keks, isti kao njen, pripadao gospodinu koji je sjedio pokraj nje i koji je, bez čuđenja, nervoze ili bahatosti, s njom podijelio i svoj posljednji keks, posve suprotno od nje kojoj su bili povrijeđeni ponos i osjećaji.

 

facebook komentari

Sponzori
Komentiraj

Religija i Vjera

Kardinal Puljić: Crkva ispunjava svoje financijske obveze

Objavljeno

na

Objavio

Vrhbosanski nadbiskup kardinal Vinko Puljić ustvrdio je u petak kao nema ničega spornog u odluci kojom se dio crkvene imovine u Dubrovniku predaje hrvatskoj vladi kao udio za vraćanje duga po kreditnim obvezama ocijenivši pri tom kako su drukčije tvrdnje dio već viđene”negativne kampanje” protiv Crkve.

Komentirajući novinarima u Sarajevu otvoreno pismo što ga je hrvatski Centar za mirovne studije (CMS) uputio vladi zbog odluke o preuzimanju dijela duga Vrhbosanske nadbiskupije prema Hrvatskoj banci za obnovu i razvoj (HBOR) kardinal Puljić je kazao kako u tome ne vidi nikakav problem jer Crkva vraća svoje dugove.

“Ne radi se ni o kakvom oprostu (duga) nego jednostavno o davanju naše imovine pod taj dug koji imamo, a sve ostalo – to je kampanja iz Hrvatske koja inače prema nama često puta negativno pristupa bez da cjelovitu istinu sazna”, kazao je kratko kardinal Puljić.

CMS u otvorenom pismu kritizira odluku hrvatske vlade o preuzimanju duga Vrhbosanske nadbiskupije prema HBOR-u uz tvrdnju kako je ionako riječ o kreditu kojega takva banka nije smjela odobriti.

Za kredit koji je bez kamata nešto veći od tri milijuna eura Vrhbosanska je nadbiskupija kao zalog dala nekretnine u Dubrovniku a u CMS-u tvrde kako su iste nekretnine dva puta založene odnosno kako je na isti način podignut još jedan kredit od 4,5 milijuna eura što smatraju krjanje problematičnim.

Prodajom nekretnina u Dubrovniku dug Vrhbosanske nadbiskupije HBOR-u bi trebao biti smanjen za oko milijun eura.

Iz CMS-a su od vlade i uprave HBOR-a zatražili pojašnjenje zbog čega je ta banka uopće dala kredit pravnoj osobi koja nije registrirana u Hrvatskoj ali i kako je moguće da zalog za vraćanje duga bude nekretnina koja je do 2007. godine bila vlasništvo Hrvatske a potom je prepisana Vrhbosanskoj nadbiskupiji te zašto HBOR tu nekretninu nije ovršio kada Vrhbosanska nadbiskupija više nije bila u stanju vraćati kredit.

Kardinal Puljić: Jednima se u Haagu sudi što su dijelili BiH, a drugi su nagrađeni jer su je podjelili

facebook komentari

Nastavi čitati

Religija i Vjera

Pokrenuta kampanja za obilježavanje 1700 km Zavjetnog hodočašća kroz Marijanska svetišta

Objavljeno

na

Objavio

Marijanski zavjet za Domovinu projekt je istoimene Bratovštine, koja je treću godinu zaredom organizirala zavjetno hodočašće kroz Marijanska svetišta dugo više od 1700 km.

Kako bi ruta hodočašća postala dostupna svima koji tim putem žele proći na svoju nakanu i svrhu tijekom cijele godine, pokrenuta je velika svjetska crowdfunding kampanja s ciljem prikupljanja sredstava za označavanje rute.

Tako bi i Hrvatska dobila svoju dugoočekivanu verziju poznatog španjolskog ”Camina” kojim već godinama prolaze na deseci tisuća hodočasnika, a doprinos tome može dati svatko.

S ciljem da ovo hodočašće postane dostupno, poznato i javno kako hrvatskim hodočasnicima, tako i onima iz cijelog svijeta, jučer, 12.prosinca 2017. pokrenuta je javna kampanja prikupljanja sredstava za označavanje rute hodočašća i to na dva načina: putem crowdfunding platforme dostupne u cijelom svijetu na sljedećem linku: https://www.generosity.com/faith-religion-fundraising/help-us-mark-the-way-of-our-lady-marijanski-zavjet/x/17817488 ili uplate na račun Bratovštine kao donaciju ”Za označavanje Zavjetnog hodočašća”.

U današnjem svijetu, u kojem nas puno toga ometa i izaziva stres, hodočašće pješice predstavlja poseban način postizanja unutarnjeg mira, boljeg upoznavanja sebe i drugih te promišljanja o smislu života, odlukama i ciljevima.

Ovim putem vas pozivamo da medijski podržite ovu inicijativu objavom sadržaja i linka kampanje kako bi svi zainteresirani dobili informaciju i imali mogućnost dati svoj doprinos označavanju Zavjetnog puta!

Više o Marijanskom zavjetnom hodočašću možete vidjeti u dokumentarnom filmu:

facebook komentari

Nastavi čitati
Sponzori

Podržite nas

Podržite našu novu facebook stranicu jednom sviđalicom (like). Naša izvorna stranica je uslijed neviđene cenzure na facebooku blokirana.

Komentari