Connect with us

Kronika

Predsjedatelj Općinskog vijeća Bugojna dobiva užasne prijetnje

Objavljeno

-

„Neka institucije rade svoj posao, u pitanju je ne samo jezik mržnje, već i otvorene prijetnje koje su upućene meni osobno“, kazao je Zelić.

Prošlotjedni početak potrage za tijelima nasilno odvedenih hrvatskih logoraša na Rostovu kao i činjenica da Hrvati Bugojna za tri dana obilježavaju 28. godišnjicu progona njih 15 tisuća kao i brojnih zločina koji su nad ovim narodom počinjeni u proteklom ratu, uznemirili su duhove u Bugojnu.

Politika „likvidacije ekstremnog dijela HVO-a“, koju je u svome dnevniku zapisao te za vrijeme rata provodilo Dževad Mlaćo, predsjednik Ratnog predsjedništva Bugojna, uz suglasnost bošnjačkog političkog vrha, zajedno s Armijom R BiH ojačanom borcima iz islamskih zemalja, i dalje je aktualna.

Svjedoče joj izljevi mržnje i otvorene prijetnje Miroslavu Zeliću, predsjedatelju Općinskog vijeća Bugojno koje su ovih dana objavljene na društvernim mrežama. Povod im je plakat kojim Koordinacija udruga proizašlih iz Domovinskog rata Bugojna poziva na obilježavanje godišnjice stradanja i progona Hrvata iz Bugojna objavljen, među ostalim, na stranici župe Bugojno. Iako je sasvim jasno da iza Poziva stoji Koordinacija udruga, „krivcem“ je u izljevima mržnje ali i otvorenim prijetnjama označen Miroslav Zelić, predsjedatelj Općinskog vijeća Bugojno koji je i sam prošao torture bugojanskih logora.

U prijetnjama prednjači Semedin Omerinović, Semača, vijećnik Naroda i pravde koji se „proslavio“ nedavnim negiranjem ustavnog prava na korištenje hrvatskog jezika u Općinskom vijeću Bugojna. Omerinović je tada jasno i glasno poručio da je bosanski jezik jedini kojegn on priznaje, a onima koji govore hrvatki poručio da je idu u Hrvatsku. Uz psovke i uvrede, na društvenim mrežama su se Omeronoviću javili i dobrovoljci na koje „ u svako doba dana i noći može računati što se tiče ovog ustaše (Zelića)“. Zelić kojemu ovo nije prva prijetnja, nije želio komentirati  ovu najnoviju. Samo nam je rekao da će jezik mržnje i prijetnje prijavili policiji.

„Neka institucije rade svoj posao, u pitanju je ne samo jezik mržnje, već i otvorene prijetnje koje su upućene meni osobno“,
kazao nam je Zelić, piše Večernji List BiH.

U Koordinaciji udruga proizašlih iz Domovinskog rata HVO HB Bugojna osudili su jezik mržnje i prijetnje Zeliću.

„Iza plakata kojom pozivamo na obilježavanje godišnjice progona i stradanja Hrvata kao i svake godine stoji Koordinacija naših udruga, a ne bilo koji pojedinac“, potvrdio nam je Mladen Kajić, predsjednik Koordinacije. Po mišljenju predstavnika stradalničkih Udruga, duhove je pored obilježavanja godišnjice stradanja Hrvata, uznemirio i početak potrage za tijelima nasilno odvedenih hrvatskih logoraša na Rostovu.

Zločin je to naglašavaju, koji se nakon prošlogodišnjeg pronalaska četiri tijela više ne može negirati te će vjerojatno rezultirati optužnicama protiv bošnjačkog političkog i vojnog vrha u Bugojnu oko kojih se svakom novom istragom steže obruč. Zelić koji je i sam bio logoraš i u logorima Armije R BiH proveo punih osam mjeseci aktivan je na polju borbe za pravdu i istinu o stradanju Hrvata Bugojna i kao takav je očito „trn u oku“ svim sljedbenicima ratne politike Dževada Mlaće koji u likvidaciji „ekstremnih Hrvata“ i dalje vide budućnost Bugojna.

A njih pored kažnjavanja odgovornih za zločine u ratu, može smiriti i kažnjavanje onih koji slijedeći takvu politiku ovih dana ponovno šire govor mržnje te otvoreno prijete onima koji su preživjeli ratne i strahote bugojanskih logora te se, usprkos svemu, vratili i žive u Bugojnu.

Počela iskapanja u Bugojnu u središnjoj Bosni, traga se za 15 nestalih Hrvata

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari