Connect with us

Vijesti

Predsjedateljica Krišto uputila pismo zahvale predsjedniku Europskog vijeća Michaelu i premijerima 27 država članica Europskog vijeća

Objavljeno

-

Predsjedateljica Vijeća ministara BiH Borjana Krišto uputila je rano jutros pismo s izrazima zahvale predsjedniku Europskog vijeća Charlesu Michelu i svim premijerima 27 država članica Europskog vijeća u povodu odluke o otvaraju pristupnih pregovora s Bosnom i Hercegovinom.

Istaknula je da je Bosna i Hercegovina nakon podnošenja zahtjeva za članstvo 2016. godine, te dobivanjem statusa kandidata 2022. godine, službenim otvaranjem pregovora načinila značajan iskorak prema daljnjim reformama. Naglasila je da je ovo povijesni trenutak koji simbolizira ključni pomak na daljnjem putu europskih integracija te da predstavlja potvrdu i priznanje rada institucija na svim razinama vlasti u Bosni i Hercegovini. Kazala je kako su uzajamna odlučnost i napor rezultirali postizanjem potrebnog stupnja usklađenosti sa zahtjevima i kriterijima koje je postavila Europska unija.

„Svjesni smo da svaki napredak u BiH uvelike ovisi o jačanju i unapređenju međusobnog povjerenja, unutarnjem dijalogu i konsenzusu legitimnih političkih predstavnika konstitutivnih naroda u BiH. U vremenu pred nama ostajemo jasno i nedvojbeno opredijeljeni vrijednostima i ciljevima na kojima se temelji Europska unija te privrženi daljnjem jačanju regionalne suradnje u okviru postojećih inicijativa na principima dobrosusjedstva, jačanju političkog dijaloga, mira i stabilnosti u regiji“, istaknula je predsjedateljica u svom pismu.

Kazala je kako je osobno zadovoljna ali i ponosna činjenicom kako smo u ovome iscrpnom i zahtjevnom procesu provođenja nužnih i potrebnih reformi uspjeli očuvati 100 % usklađenosti s vanjskom i sigurnosnom politikom EU-a. Istaknula je kako će u sljedećim danima fokus biti na usvajanju preostalih zakonskih prijedloga i drugih obveza.

Predsjedateljica je kazala kako među ključnim obvezama posebno želi istaknuti zakon o sudu Bosne i Hercegovine i zakon o zaštiti osobnih podataka, koji su tehnički spremni za usvajanje, te izmjene i dopune Izbornog zakona Bosne i Hercegovine koje su upravo, na ovaj ključni datum za našu zemlju, službeno dostavljene Vijeću ministara Bosne i Hercegovine u daljnju proceduru.

Na kraju pisma predsjedateljica je izrazila uvjerenje kako će EU i dalje nastaviti pružati punu potporu kompromisima i rješenjima koja su isključivo rezultat rada nadležnih institucija u BiH, te uz odlučnost za jednako uspješan nastavak zajedničke suradnje.

vijeceministara.gov.ba

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari