Connect with us

Naši u svijetu

Predsjednica danas u Antofagasti završava posjet Čileu

Objavljeno

-

Nakon što je u subotu posjetila hrvatske iseljenike na “kraju svijeta”, u Punta Arenasu u Patagoniji, predsjedica Kolinda Grabar-Kitarović danas će otputovati u Antofagastu, na krajem sjeveru zemlje, gdje živi druga velika hrvatska zajednica u Čileu.

Predsjednica se jučer u Punta Arenasu, najvećem gradu južno od 46. paralele u kojem danas živi oko 150 tisuća stanovnika od kojih je polovica hrvatskog podrijetla, sastala s Mathesonom Villanom, guvernerom pokrajine Magallanes y de la Antartica Chilena i tamošnjim gospodarstvenicima hrvatskog podrijetla.

Pozvala ih je da se snažnije uključe u razvoj gospodarskih odnosa dviju država, istaknuvši kako veliki potencijal i konkretna područja za jačanje gospodarske suradnje postoje u vojnoj industriji i brodogradnji, korištenju hrvatskih luka, turizmu i trgovini.

“U razgovoru s hrvatskom zajednicom vidjela sam da je ovdje i danas vrlo živo, turizam je dosta razvijen u cijeloj pokrajini i posebno posjeti Antarktici i Ognjenoj zemlji. Dogovorili smo da ćemo organizirati jedan posjet Hrvatskoj kako bi uspostavili kontakte s hrvatskim tvrtkama i na licu se mjesta upoznali s mogućnostima ulaganja i poslovanja u Hrvatskoj”, kazala je Grabar-Kitarović na kraju boravka u Punta Arenasu.

Posljednji hrvatski predsjednik koji je posjetio Hrvate u Čileu bio je Stjepan Mesić 2005. godine.

Danas u toj zemlji živi između 200 i 250 tisuća hrvatskog podrijetla, odnosno gotovo dva posto stanovništva Čilea. Riječ je o trećoj, četvrtoj, u pojedinim slučajevima i petoj generaciji potomaka hrvatskih doseljenika. Pripadnici prve generacije doseljenika gotovo su izumrli, a novopridošlih doseljenika gotovo da i nema. Tijekom posljednjih nekoliko godina u Čile je doselilo dvadesetak osoba koje su najčešće imale neku obiteljsku sponu s tom zemljom.

Grabar-Kitarović je prije Čilea posjetila Argentinu, a u ponedjeljak će otputovati u Brazil, posljednju postaju svoje južnoameričke turneje. (Hina)

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari

Oglas