Connect with us

Hrvatska

Predsjednica došla nenajavljeno Jakovini pred ured, ministar pobjegao premijeru

Objavljeno

-

Idemo k ministru, ako je na sastanku, pričekat ćemo – kratko je kazala predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović zaprepaštenom portiru i osiguranju u Ministarstvu poljoprivrede i krenula, sa svojim savjetnicima i pratnjom, do ureda Tihomira Jakovine, piše večernji list

Službenici nisu znali što bi jer njezin posjet ministru nije bio najavljen, osim što su čuli da će doći razgovarati s braćom Markić, koji već danima prosvjeduju i štrajkaju glađu ispred Ministarstva. Predsjednica se odlučila na nenajavljen posjet nakon što su joj poljoprivrednici iz Slavonije koje je danas posjetila govorili o Markićima.

[ad id=”68099″]

Zatekla otvorena vrata

Predsjednica ih je odlučila poslušati i svojoj pratnji kazala da vozi u Vukovarsku ulicu, gdje je u Zagrebu Ministarstvo. Ondje je na ulazu zatekla dvojicu braće Markić i čula njihovu priču o tome kako su zakinuti pri dodjeli poljoprivrednog zemljišta. Požalili su joj se da ministar Jakovina ne želi s njima razgovarati. Predsjednicu je zanimalo je li ministar u zgradi pa je, nakon što je saznala da jest, ali da je na sastanku – ušla u zgradu. Čekala su je otvorena vrata ureda i ministar sam u njemu, pa je zbunjeno ugostio važnu gošću.

Razgovor je potrajao oko pola sata, a uz predsjednicu i ministra, u Jakovininu su uredu bili i savjetnici predsjednice Mladen Pavić i Mate Radeljić te glasnogovornik Luka Đurić. Prema tvrdnjama sudionika, ministar Jakovina objašnjavao je da on nije kriv za prilično kaotično stanje u dodjeli državnog poljoprivrednog zemljišta te da je dokumentaciju proslijedio DORH-u. Predsjednica je upozorila da, kad se dogodi takav dramatičan slučaj, građanima nije najvažnije tko je kriv, nego da državne institucije brzo reagiraju i pronađu u dan-dva konkretno rješenje. I baš kad se rasprava o Markićima zahuktala, otvorila su se vrata, ušla je tajnica i rekla: “Ministre, zove vas premijer.” Jakovina je istrčao iz ureda bez pozdrava i nije se vraćao. Savjetnik Pavić za nekoliko je minuta otišao pitati tajnicu gdje je ministar, a ona mu je odgovorila da je morao hitno otići k premijeru. Kad je to čula, predsjednica je pratnji kazala: “Idemo”, ali se zaustavila kod tajnice i rekla: – Predajte ministru poruku koju sam mu namjeravala osobno reći na kraju sastanka – nema više potrebe slati nova “otvorena pisma”, nego neka, kao što sam ja došla k njemu, on izvoli doći k meni pa da razgovaramo kao ljudi.

Preuzima dokumentaciju

Nakon izlaska iz zgrade, predsjednica je ponovno razgovarala s Markićima i zamolila ih da se brinu o svom zdravlju i prekinu štrajk. Dogovorila je da Markići dođu na Pantovčak, gdje će njihovu dokumentaciju preuzeti njezini ljudi.

Iz krugova bliskih ministru neslužbeno tvrde da je predsjednica došla “bez protokola, bez najave, neinformirana i očito izmanipulirana jer se obitelj Markić sa 800 hektara zemlje nikako ne može nazvati malim poljoprivrednicima koje, kako je tvrdila, ona brani”. Ministar Jakovina imao je već dogovorene neodgodive sastanke i nakon što je pola sata predsjednici pokušavao argumentirano iznijeti slučaj, nakon hitnog poziva premijera otišao je.

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari

Oglas