Predsjednica gostovala na BBC-u te s ministrom gospodarstva, bankarima i investitorima

16

Predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović završila je posjet Ujedinjenom Kraljevstvu sastavši se, nakon kraljice i premijerke, s ministrom obrane Michaelom Fallonom i gospodarstva Gregom Clarkom.

Održala je predavanje na školi ekonomskih i političkih znanosti. O jačanju gospodarskih veza razgovarala je i s investitorima i predstavnicima hrvatskih startupova u londonskom Bloombergu.

Očito imamo problem ako se ne fokusiramo na razloge zašto gubimo mlade talentirane ljude koji posebno ulažu u sektor inovacija i zašto se njihove ideje ne realiziraju u Hrvatskoj nego ovdje u Velikoj Britaniji ili negdje drugdje, rekla je predsjednica novinarima nakon sastanka.

Dodala je da je od vlasnika startupova, onih osnovanih u inozemstvu i onih koji su osnovani u Hrvatskoj ali su premješteni u Britaniju ili drugdje, željela čuti razloge zbog kojih su to učinili.

Kolinda Grabar-Kitarović kaže da je to pitanje prvenstveno za vladu, ali da kao predsjednica osjeća dužnost i odgovornost usmjeravati neke procese i surađivati s vladom kako bi se što je moguće više napravilo za razvoj gospodarstva. Jedan od preduvjeta je svakako i poboljšanje investicijske klime, istaknula je.

Godišnji sastanak europske poslovne mreže investicijskih anđela održat će se idući mjesec u Zagrebu, a na njega dolazi i pjevač Iron Maidena Bruce Dickinson. Na svim se posjetima, kaže, mogla uvjeriti u veliko zanimanje za novu hrvatsku vladu.

Predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović je gostovala u programu BBC-ja, otkrivši kako se s britanskom premijerkom najviše zadržala na aktualnim temama Brexita i izbjegličkoj krizi – ponovila je kako treba razlikovati ekonomske migrante od izbjeglica iz ratom pogođenih zemalja poput Sirije.

facebook komentari

 • Sivooki

  Je nas Englezi vole…
  Njihov je zagrljaj tako čvrst, a poljubac oduzima dah…

 • Maks

  Sivi ovo je dobar nastup predsjednice ona baca u sjenu sve do sada… Ni jedna drzava ne voli drugu drzavu nego ima svoje interese.

 • Sivooki

  Pa o tome i govorim, Maks… Englezi znaju koji su njihovi interesi.

 • Maks

  Zna i Kolinda koji su nasi.

 • kostresh

  zavisi jesil u zazidanoj jami bez ventilacije, bez daha.

 • kostresh

  Ana Ivanisevic · Stuttgart, Germany
  čudno kako je predsjednica neobavještena!Ona nezna zašto mladi svoje talente daju na raspolaganje drugim zemljama! Da se čovjek raspameti!!! Ona iz svoje perspektive neznam koliko visokog standarda nevidi polugladnu Hrvatsku!(kako se ne stidi to izjaviti ) Ona nezna razlog! Pa hajde da joj objasnimo mi da nemora informacije skupljati po svjetu! U Hrvatskoj predajednice ti ljudi nemaju nikakvu perpekstivu i nitko im ne garantira sigurnost! Zar da ulože svoju nadarenost u državu koja će ju nagraditi prosijačkom plaćom ,dok u svijetu nude mnogo više i traže takve profile! Kada političari prestanu puniti prekomjerno svoje džepove i platili narod pošteno za njihov rad u bilo kojem sektoru onda se može pitati zašto! Nemojte sve u Hrvatskoj što vrijedi prodati dabiste napunili svoje džepove bez dna ! Zadržite mlade da oni vode našu industriju i plate zaposlene dajući im perspektivnu budućnost(zarada za pristojan život i sigurna mirovina) Ali ne mi stvaramo zemlju prosijaka! Naša bogastva kojih u Hrvatskoj ima dosta će uživati stranci i mi šemo biti njihovi robovi! Sjajna budućnost u vašim rukama!

 • Sivooki

  Tako nekako.

 • Sivooki

  Usrdno se i vruće nadam i želim vjerovati!!!

 • Malleus_Haereticorum

  Premda imam razumijevanja za ovu žalopojku, moram reći da je kritika Predsjednice u ovom slučaju promašena. Predsjednica NIJE rekla da ne zna razloge odlazka mladih Hrvata i Hrvatica iz Hrvatske, nego je rekla da se moramo fokusirati „na razloge zašto gubimo mlade talentirane ljude“.

 • Maks

  Kolinda o svemu govori javno barem 2 godine kog tema zanima tome je poznato o cemu se radi . … Tvoje drobljenje prodavaj Bozici Petrov , nasi politicari su EU sirotinja – vladaju tajkuni i profiteri koje prikrivate svojim spamanjem..

 • Sivooki

  Ah, te nijanse…! Tko bi pazio na to?!

 • kostresh

  yes boss… malo mi neke stvari cure pa gledam i sa druge strane medalje.
  naravno u nedostatku boljega biras to sto smatras bolje. ako biras.

 • kostresh

  zar nam hrvatska nije u fokusu pa se moramo fokusirati.
  da promijenimo mentalne dioptrije?

 • Maks

  Kolindi su Milanovic i kasnije Oreskovic ogranicili mogucnosti , nije imala nikakve potpore i mora improvizirati. Vidit cemo kako ce biti s ovim Plankijem . Ona radi tocno sto je obecala, do sad je najbolje uspila u HVu, meni malo dize tlak kad je neko napada pogotovo HSP trolovi koji si nisu u stanju ni “nos obrisati, oprosti ako sam bio malo pregrub.:-)

 • kostresh

  ma sve 5 ! znas da sam tu. pozitivna kritika (ukaza) uvijek dobrodosla ;p

 • kostresh

  sve 5! pozitivna kritika (ukaz) uvijek dobrodosla ;p