Pratite nas

Događaji

Predsjednica Grabar Kitarović na skupu u New Yorku ukazala na zločine silovanja u Domovinskom ratu

Objavljeno

na

Nijedna zemlja, narod ni regija ne mogu ostvariti napredak ako se ne poštuju prava žena, koje čine polovicu svjetskog stanovništva, a bez sudjelovanja polovice svjetskog stanovništva ne mogu se ostvariti ciljevi i postići željeni rezultati, rekla je u ponedjeljak u New Yorku hrvatska predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović.

Nijedna zemlja, narod ni regija ne mogu ostvariti napredak ako se ne poštuju prava žena, koje čine polovicu svjetskog stanovništva, a bez sudjelovanja polovice svjetskog stanovništva ne mogu se ostvariti ciljevi i postići željeni rezultati, rekla je u ponedjeljak u New Yorku hrvatska predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović.

‘Hillary Clinton je na samoj konferenciji srdačno pozdravila predsjednicu i rekla kako je ponosna na nju što je pobijedila na predsjedničkim izborima. Isto tako je nagasila kako su njih dvije u prošlosti jako puno radile zajedno te da je sretna što je predsjednica Grabar Kitarović uspjela doći na konferenciju o pravima žena. Susrele su se nekoliko puta, i uoči konferencije i u backstageu.’, Sabina Tandara Knezović

Ona je to rekla u govoru na svečanosti službene objave izvješća jednogodišnje inicijative ‘No Ceilings: Full Participation Project’, koju su potaknule zaklade Billa, Hillary i Chelsea Clinton te Billa i Melinde Gates. Na višesatnom skupu razgovaralo se o stanju u kojem se žene nalaze u svijetu u cijelom nizu područja – od zdravstva i obrazovanja do gospodarstva i politike.

kolinda žene

‘U mnogim mjestima na svijetu nije se dobro roditi kao žena kad su u pitanju mir i sigurnost, jer život žene vrijedi manje i od života koze’, rekla je hrvatska predsjednica, istaknuvši kako ljudi u Hrvatskoj iz osobnog iskustva znaju kako rat može utjecati na žene, među kojima su mnoge bile žrtve zlostavljanja, mučenja, ponižavanja i silovanja.

‘Smatram da stalno moramo upozoravati na to da se seksualno nasilje ne smije tolerirati i da moramo učiniti više kako bismo taj zločin spriječili tijekom oružanih sukoba’, rekla je hrvatska predsjednica, dobivši nakon tih riječi veliki pljesak nazočnih.

Potom je naglasila kako se žene se prečesto promatra samo kao žrtve ratnog sukoba, iako one imaju golem potencijal u procesu obnove mira.

‘Žene bi morale biti čimbenici promjena, morale bi biti uključene ne samo u pregovore, već i u proces pomirenja, To se može postići uključivanjem većeg broja žena u misije očuvanja mira, u pregovaračke procese o miru, u političke i građanske inicijative i, prije svega, promicanjem obrazovanja i žena i muškaraca kao ključnog sredstva za ostvarenje tih ciljeva’, rekla je predsjednica Grabar Kitarović.

‘Ženama treba dati moć’

‘Da bi mir i sugurnost bili održivi u područjima u kojima se ratovalo, ženama treba dati moć, njihov glas se mora čuti i njihovo sudjelovanje u mirovnom procesu mora se zajamčiti – to je ključ uspjeha’, ustvrdila je, napomenuvši da, iako se uloga žena u mirovnim misijama sve više cijeni, one su i dalje podzastupljene u mirovnim procesima i da se stoga moraju nastaviti napori u borbi protiv diskriminacije, za jednaka prava i mogućnosti za žene diljem svijeta.

61051261[ad id=”40551″]

‘Predsjednica je u ponedjeljak bila u društvu obitelji Clinton. Bile su tamo i Hillary i Chelesea, bila je predsjednica Liberije, supruga Billa Gatesa, dobitnica Nobelove nagrade Malala na konferenciju se uključila Skypeom.’,Sabina Tandara Knezović

‘No Ceilings: Full Participation Project’ je projekt koji za cilj ima poticanje i promicanje punog sudjelovanja žena i djevojaka diljem svijeta jer, kako ističu njegovi pokretači, ‘ukorijenjeni stereotipi i zapreke diljem svijeta čak i danas onemogućuju ženama jednak pristup, sudjelovanje i naknadu kakve imaju muškarci’. Projekt No Ceilings okuplja partnere iz cijelog svijeta kako bi se, na temelju dostupnih podataka, izradila procjena o napretku koji su ostvarile žene u posljednjih dvadesetak godina, od Četvrte svjetske konferencije UN-a o ženama, održane 1995. u Pekingu i izazovima koje još treba prevladati kako bi se ženama omogućila potpuna ravnopravnost u 21. stoljeću.

Skupom u New Yorku, koji je vremenski koincidirao s početkom 59. sjednice Povjerenstva UN o statusu žena, moderirale su Hillary i Chelsea Clinton i Melinda Gates, a među dvadesetak sudionika bile su i dvije državne poglavarice – uz Kolindu Grabar Kitarović, pozivu se odazvala i predsjednica Republike Liberije Ellen Johnson Sirleaf.

facebook komentari

Sponzori
Komentiraj

Događaji

U povodu Dana sjećanja na žrtvu Vukovara 1991. – povezivanje škola u Vukovaru, Širokom Brijegu i Chicagu

Objavljeno

na

Objavio

U subotu, 18. studenog 2017., u organizaciji Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske, a povodom Dana sjećanja na žrtvu Vukovara 1991. godine, održana je videokonferencija u okviru pilot projekta Korijeni kojim se ostvarila suradnja osnovnih škola Dragutin Tadijanović iz Vukovara, Prve osnovne škole Široki Brijeg i Hrvatske škole Kardinal Stepinac Chicago pri župi Sv. Jeronima u Chicagu te Hrvatske škole pri Hrvatskom kulturnom centru Chicago.

Tijekom videokonferencije djeca iz Chicaga su pokazala što znaju o domovini i otpjevala pjesmu Bože čuvaj Hrvatsku, maleni Vukovarci održali su zanimljivo predavanje. Svojim vršnjacima pričali su o Gradu heroju, o mjestu kojem se svatko od nas nakloni i zahvali na žrtvi. Iz Širokog Brijega naglasili su da je najvažnije zajedništvo našeg naroda, ma gdje bili, jer nas veže jedna ljubav prema istoj domovini Hrvatskoj.

Zvonko Milas, državni tajnik Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske, tom je prigodom poručio kako je projekt Korijeni usmjeren na izgradnju i jačanje zajedništva hrvatskog naroda, svijesti da smo jedan – nedjeljiv narod ma gdje živjeli te je prvenstveno usmjeren na djecu i mlade koji su budućnost Hrvatske „ Draga djeco iz Vukovara, Širokog Brijega i Chicaga stvorite nova prijateljstva utemeljena na činjenici da ste Hrvati, da dijelite jedan jezik jednu povijest, jednu kulturu i jednu budućnost. A svaki vaš uspjeh je hrvatski uspjeh, dogodio se on u Vukovaru, u Chicagu ili u Širokom Brijegu.

Svi ga zajedno iščekujemo i svi ćemo ga zajedno slaviti, a Vaša hrvatska država se s Vama i danas već ponosi“.

Cilj projekta Korijeni, između ostalog je, međusobno upoznavanje i zbližavanje djece iz Republike Hrvatske, BiH i iseljeništva u osnovnoškolskoj dobi, radi jačanja svijesti o nedjeljivosti hrvatskog naroda i poticanja njegovog zajedništva, ali i  svladavanja komunikacijskih barijera između Hrvata u Republike Hrvatske i izvan nje, poglavito među najmlađim generacijama.

facebook komentari

Nastavi čitati

Događaji

VUKOVAR – Komemoracija kod Veleprometa

Objavljeno

na

Objavio

FAH

Komemorativnim skupom u dvorištu vukovarskog Veleprometa, u kojemu je srpski agresor još u rujnu 1991. otvorio prihvatni logor kroz koji je tijekom okupacije Vukovara, po podacima Hrvatskoga društva logoraša srpskih koncentracijskih logora (HDLSKL), prošlo oko 10.000 branitelja i civila, započelo je  obilježavanje dana sjećanja na žrtve ubijene na tome mjestu.

Podno spomen ploče položen je vijenac i zapaljene su svijeće, a misu zadušnicu služi će povjerenik za pastoral branitelja Đakovačke i osječke nadbiskupije, velečasni Stanislav Šota.

U hangarima u kojima su bili zatočenici postavljena je izložba novinskih tekstova i fotografija o stradanjima u srpskim logorima.

Prigodnim programom “Ovčara, vječna rana” te polaganem vijenaca i paljenjem svijeća obilježit će se i 26. obljetnica ubojstva 200 ranjenika i civila na Ovčari nedaleko od Vukovara.

U Župnoj ckrvi Kraljice mučenika bit će služena misa zadušnica za žrtve s Ovačer.

Novinarsko-književničkim susretom “Grad-to ste vi” Vukovarci će se prisjetiti na Ovčari ubijenog ratnog izvjestitelja i urednika Hrvatskog radija Vukovar Siniše Glavaševića, čime će i završiti program obilježavanja 26. obljetnice stradanja Vukovara u Domovinskom ratu i Dana sjećanja na žrtvu Vukovara 1991. (Hina)

facebook komentari

Nastavi čitati
Sponzori

Komentari