Connect with us

Događaji

Predsjednica Grabar Kitarović na skupu u New Yorku ukazala na zločine silovanja u Domovinskom ratu

Objavljeno

on

[su_heading size=”18″]Nijedna zemlja, narod ni regija ne mogu ostvariti napredak ako se ne poštuju prava žena, koje čine polovicu svjetskog stanovništva, a bez sudjelovanja polovice svjetskog stanovništva ne mogu se ostvariti ciljevi i postići željeni rezultati, rekla je u ponedjeljak u New Yorku hrvatska predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović.[/su_heading]

Nijedna zemlja, narod ni regija ne mogu ostvariti napredak ako se ne poštuju prava žena, koje čine polovicu svjetskog stanovništva, a bez sudjelovanja polovice svjetskog stanovništva ne mogu se ostvariti ciljevi i postići željeni rezultati, rekla je u ponedjeljak u New Yorku hrvatska predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović.

‘Hillary Clinton je na samoj konferenciji srdačno pozdravila predsjednicu i rekla kako je ponosna na nju što je pobijedila na predsjedničkim izborima. Isto tako je nagasila kako su njih dvije u prošlosti jako puno radile zajedno te da je sretna što je predsjednica Grabar Kitarović uspjela doći na konferenciju o pravima žena. Susrele su se nekoliko puta, i uoči konferencije i u backstageu.’, Sabina Tandara Knezović

Ona je to rekla u govoru na svečanosti službene objave izvješća jednogodišnje inicijative ‘No Ceilings: Full Participation Project’, koju su potaknule zaklade Billa, Hillary i Chelsea Clinton te Billa i Melinde Gates. Na višesatnom skupu razgovaralo se o stanju u kojem se žene nalaze u svijetu u cijelom nizu područja – od zdravstva i obrazovanja do gospodarstva i politike.

kolinda žene

‘U mnogim mjestima na svijetu nije se dobro roditi kao žena kad su u pitanju mir i sigurnost, jer život žene vrijedi manje i od života koze’, rekla je hrvatska predsjednica, istaknuvši kako ljudi u Hrvatskoj iz osobnog iskustva znaju kako rat može utjecati na žene, među kojima su mnoge bile žrtve zlostavljanja, mučenja, ponižavanja i silovanja.

‘Smatram da stalno moramo upozoravati na to da se seksualno nasilje ne smije tolerirati i da moramo učiniti više kako bismo taj zločin spriječili tijekom oružanih sukoba’, rekla je hrvatska predsjednica, dobivši nakon tih riječi veliki pljesak nazočnih.

Potom je naglasila kako se žene se prečesto promatra samo kao žrtve ratnog sukoba, iako one imaju golem potencijal u procesu obnove mira.

‘Žene bi morale biti čimbenici promjena, morale bi biti uključene ne samo u pregovore, već i u proces pomirenja, To se može postići uključivanjem većeg broja žena u misije očuvanja mira, u pregovaračke procese o miru, u političke i građanske inicijative i, prije svega, promicanjem obrazovanja i žena i muškaraca kao ključnog sredstva za ostvarenje tih ciljeva’, rekla je predsjednica Grabar Kitarović.

‘Ženama treba dati moć’

‘Da bi mir i sugurnost bili održivi u područjima u kojima se ratovalo, ženama treba dati moć, njihov glas se mora čuti i njihovo sudjelovanje u mirovnom procesu mora se zajamčiti – to je ključ uspjeha’, ustvrdila je, napomenuvši da, iako se uloga žena u mirovnim misijama sve više cijeni, one su i dalje podzastupljene u mirovnim procesima i da se stoga moraju nastaviti napori u borbi protiv diskriminacije, za jednaka prava i mogućnosti za žene diljem svijeta.

61051261[ad id=”40551″]

‘Predsjednica je u ponedjeljak bila u društvu obitelji Clinton. Bile su tamo i Hillary i Chelesea, bila je predsjednica Liberije, supruga Billa Gatesa, dobitnica Nobelove nagrade Malala na konferenciju se uključila Skypeom.’,Sabina Tandara Knezović

‘No Ceilings: Full Participation Project’ je projekt koji za cilj ima poticanje i promicanje punog sudjelovanja žena i djevojaka diljem svijeta jer, kako ističu njegovi pokretači, ‘ukorijenjeni stereotipi i zapreke diljem svijeta čak i danas onemogućuju ženama jednak pristup, sudjelovanje i naknadu kakve imaju muškarci’. Projekt No Ceilings okuplja partnere iz cijelog svijeta kako bi se, na temelju dostupnih podataka, izradila procjena o napretku koji su ostvarile žene u posljednjih dvadesetak godina, od Četvrte svjetske konferencije UN-a o ženama, održane 1995. u Pekingu i izazovima koje još treba prevladati kako bi se ženama omogućila potpuna ravnopravnost u 21. stoljeću.

Skupom u New Yorku, koji je vremenski koincidirao s početkom 59. sjednice Povjerenstva UN o statusu žena, moderirale su Hillary i Chelsea Clinton i Melinda Gates, a među dvadesetak sudionika bile su i dvije državne poglavarice – uz Kolindu Grabar Kitarović, pozivu se odazvala i predsjednica Republike Liberije Ellen Johnson Sirleaf.

Što vi mislite o ovoj temi?

Oglasi
Komentiraj
Advertisement

Komentari