Connect with us

Iz Svijeta

Predsjednica Grabar-Kitarović sudjelovala na čileansko-hrvatskom gospodarskom forumu

Objavljeno

-

Službeni posjet Republici Čileu Predsjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović započela je sudjelovanjem na gospodarskom forumu u Santiagu de Chileu, na kojem su sudjelovali i predstavnici petnaest hrvatskih tvrtki u sklopu hrvatskog izaslanstva, kako bi istražili nove poslovne prilike i uspostavili nova gospodarska partnerstva.

Pozdravivši gospodarstvenike koji su svojom nazočnošću pokazali interes za razvojem hrvatsko-čileanskih gospodarskih odnosa, predsjednica Grabar-Kitarović u obraćanju je naznačila snažnu želju i odlučnu volju hrvatske države za stvaranjem što bližih veza s Republikom Čile.

“Želimo poduprijeti obostrano korisne interese dviju država, njihov stabilan razvoj i interese te težnje naših naroda za boljim životom i napretkom”, dodala je hrvatska predsjednica.

Nadalje, potvrdila je dobre i prijateljske odnose Hrvatske i Čilea, koji su bez otvorenih pitanja, a u čijim temeljima su duboko ukorijenjene veze naših ljudi, napose nekoliko generacija Hrvata koje su ovdje pronašle svoju domovinu.

Govoreći o budućem partnerstvu hrvatskih i čileanskih gospodarstvenika, predsjednica Grabar-Kitarović je istaknula kako ga vidi u brojnim industrijskim područjima, turizmu, trgovini i pomorskim djelatnostima.

“Vojna industrija jedno je od zanimljivih područja u kojem Hrvatska može svojim znanjem i tehnologijama ponuditi čileanskom gospodarstvu jedinstvene prilike za suradnju. Tvrtke iz ovog segmenta hrvatskoga gospodarstva globalno su poznate, a njihova izvrsnost i kvaliteta stavlja ih u sam vrh europske obrambene ponude“, istaknula je predsjednica Grabar-Kitarović.

Kao potencijal za značajnije područje suradnje navela je brodogradnju ocijenivši je jednom od najuspješnijih hrvatskih izvoznih industrija i dobro zastupljenom na svjetskom brodograđevnom tržištu. Kao treće područje suradnje, predsjednica je istaknula bilateralnu trgovinu. U tom smislu, kazala je kako je Hrvatska zainteresirana za izvoz industrijskih proizvoda kao što su transformatori, generatori i strojevi, farmaceutski i prehrambeni proizvodi. S druge strane, istaknula je hrvatske pomorske luke Rijeku i Ploče, te suvremenu infrastrukturu za ulaz čileanskih proizvoda, kako na hrvatsko tržište, tako i na tržišta srednje i jugoistočne Europe.

Informatičku tehnologiju istaknula je kao četvrto područje suradnje te navela kako su hrvatske IT tvrtke u proteklom desetljeću izašle iz okvira europskog tržišta i napravile velike iskorake na globalnom tržištu.

Naposljetku, ocijenivši turizam zanimljivim područjem suradnje, predsjednica je pozvala čileanske poduzetnike da uzmu u obzir potencijal koji ovaj sektor posjeduje.

“U to se uvjerio i najveći čileanski ulagač u Hrvatsku – Lukšić Grupa – čija ulaganja posebno pozdravljam. Lukšić Grupa vrlo je aktivna i u Hrvatskoj uživa izvrstan ugled. Kao jedan od najvećih investitora, ima punu potporu hrvatskih vlasti”, kazala je predsjednica Grabar-Kitarović.

Dodala je kako Hrvatska posebno cijeni što je Lukšić Grupa tijekom Domovinskog rata započela s ulaganjima u hrvatsko gospodarstvo te time izravno podupirala Hrvatsku u njezinim najtežim trenucima.

“Za napredak naše gospodarske suradnje poticajna je činjenica što Hrvatsku i Čile povezuju čileanski poduzetnici hrvatskog porijekla, koji i danas daju značajan prinos čileanskom gospodarstvu”, kazala je predsjednica Grabar-Kitarović te poticajnom istaknula i činjenicu da je hrvatsko gospodarstvo na stalnom putu napretka i rasta.

Izrazivši uvjerenje kako će Hrvatska postati domovinom i novih čileanskih ulagača, čije poslovne namjere u cijelosti podupire, predsjednica Grabar-Kitarović pozvala ih je da istraže poslovne prilike i mogućnosti ulaganja te upoznaju okruženje i projekte koje Hrvatska nudi.

U nastavku posjeta Čileu Predsjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović u petak će se sastati s novoimenovanim čileanskim predsjednikom Sebastianom Pinerom, samo pet dana nakon njegovog preuzimanja predsjedničke dužnosti.

Okosnica predsjedničina posjeta bit će susreti s hrvatskim zajednicama u Santiagu, Punta Arenasu i Antofagasti, trima čileanskim gradovima gdje je hrvatska zajednica najbrojnija i najistaknutija. Hrvatska zajednica u Čileu je mnogobrojna, procjene su da oko 250 tisuća Čileanaca ima hrvatske korijene, čime s Čile svrstava među zemlje s najbrojnijom hrvatskom dijasporom na svijetu.

(Hina)

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari

Oglas