Pratite nas

Pregled

Predsjednica: Hrvatska, unatoč Brexitu, nastoji održati izvrsne odnose s Velikom Britanijom

Objavljeno

na

Posebna gošća jutrošnje emisije ‘Dobro jutro Britanijo’, britanske televizije ITV, koja se emitira od 6 ujutro, bila je predsjednica Kolinda Grabar Kitarović.

S voditeljicama Kate Garraway i Ranvir Singh razgovarala je o Brexitu, irskoj granici, odnosima Hrvatske i Velike Britanije te poziciji žena u poitici.

Predsjednica je istaknula da Hrvatska, unatoč Brexitu, nastoji održati izvrsne odnose s Velikom Britanijom, te da je o tome razgovarala i s kraljicom Elizabetom, kao i s britanskom premijerkom Theresom May. “I ja se zalažem za meki Brexit, željela bih da ostanemo što bliskiji”, rekla je predsjednica.

Istaknula je da je svima bilo žao kad je Velika Britanija odlučila istupiti iz Europske unije, ali da poštuje tu odluku. “Nijedan prekid u životu nije lagan, kao što to znamo iz iskustva u vlastitom životu, pa tako neće biti ni ovaj”, rekla je predsjednica, dodavši da se ipak potajno nada da bi se Britanija u budućnosti mogla ponovno priključiti Europskoj uniji.

Osim o Brexitu, predsjednica je za britansku televiziju komentirala i o pritiscima koje žene osjećaju u politici te kako se ona nosi s njima. “Smetaju mi, ali navikla sam se”, rekla je predsjednica, dodavši da bi voljela kad se ljudi na poslu ne bi dijelili na muškarce i žene, nego po tome što znaju i mogu.

Ipak, istaknula je, važno je da žene pokažu da mogu biti jake vođe. “Moramo pokazati svoju ženstvenost, to nije slabost, nego nešto što nas fizički razlikuje. Postoje trenuci u karijeri kad je protokolom zabranjeno i ne smijemo pokazivati osjećaje, ali moramo to modernizirati”, rekla je predsjednica.

Što vi mislite o ovoj temi?

Sponzori
Komentiraj

Pregled

Hrvatski vojnici na mimohodu Oružanih snaga Republike Poljske

Objavljeno

na

Objavio

Foto: 2. HRVCON

Pripadnici 2. hrvatskog kontingenta Borbene grupe u sklopu NATO aktivnosti ojačane prednje prisutnosti u Republici Poljskoj sudjelovali su 15. kolovoza 2018. u svečanom mimohodu u povodu Dana poljskih Oružanih snaga, kojim se ujedno obilježava 98. obljetnica pobjede poljske vojske nad Rusima kojom je Poljska stekla svoju neovisnost, priopćio je MORH

Hrvatski vojnici, zajedno s pripadnicima vojski SAD-a, Velike Britanije i Rumunjske, predstavljali su NATO na svečanosti na kojoj su Poljske Oružane snage imale prigodu predstaviti svoje postrojbe i naoružanje kojim trenutno raspolažu. Profesionalnim vojnicima u mimohodu su se priključile i brojne povijesne postrojbe kao dokaz bogate poljske vojne povijesti.

U svom govoru, poljski predsjednik Andrej Duda, osvrnuo se na izazove s kojima su se pripadnici Poljske vojske susretali tijekom svoje povijesti, na sve misije u kojima danas diljem svijeta sudjeluju, od Latvije, preko Kosova do Afganistana i zahvalio im na njihovom profesionalizmu i žrtvi, kao i njihovim obiteljima koje ih na tom putu podupiru.

Posebno je spomenuo važnost nazočnosti NATO-a u Poljskoj, kao znak potpore i snage Saveza ovdje na njegovim sjeverioistočnim granicama i zahvalio pripadnicima Borbene grupe na zajedništvu i suradnji koje demonstriraju kroz zajedničku obuku i vježbe zajedno s poljskim domaćinima.

Republika Poljska važan je partner i saveznik Republike Hrvatske, pa je tako i vojni izaslanik Republike Poljske puknovnik Tomasz Gora nazočio svečanosti obilježavanja Dana pobjede i domovinske zahvalnosti, Dana hrvatskih branitelja i 23. obljetnici vojno redarstvene operacije Oluja, 5. kolovoza 2018. u Kninu.

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati

Pregled

SAD osudio entitet RS zbog negiranja izvješća o genocidu u Srebrenici

Objavljeno

na

Objavio

Sjedinjene Države u srijedu su optužile Republiku Srpsku za pokušaj negiranja povijesti odlukom o stavljanju izvan snage izvješća prema kojemu se odgovornost za pokolj više od sedam tisuća muslimanskih muškaraca i dječaka u i oko Srebrenice u srpnju 1995. pripisuje vojsci i policiji bosanskih Srba.

Američki State Department priopćio je kako izvješće vlade RS iz 2004. o genocidu u Srebrenici predstavlja važan korak ka pomirenju. “Sjednica parlamenta Republike Srpske održana 14. kolovoza predstavlja korak u pogrešnom smjeru”, stoji nadalje u priopćenju State Departmenta.

“Pokušaji da se odbaci ili izmijeni dokument o Srebrenici dio su širih nastojanja usmjerenih na reviziju činjenica rata, negiranje povijesti i politiziranje tragedije. U interesu je građana Republike Srpske preokrenuti trend štovanja osuđenih ratnih zločinaca kao heroja, te osigurati da njihovi zločini nastave biti javno osuđivani’, dodaje se.

Parlament Republike Srpske u utorak je na zahtjev predsjednika tog entiteta Milorada Dodika odlučio zatražiti od vlade RS da stavi izvan snage svoje izvješće iz 2004. koje je potvrdilo činjenice o genocidu nad Bošnjacima što su ga u srpnju 1995. godine počinili pripadnici vojske i policije bosanskih Srba. U potezu koji dio analitičara smatra još jednim pokušajem mobilizacije glasača oko srpske nacionalističke agende uoči općih izbora u listopadu, Dodik je na početku posebne skupštinske sjednice ustvrdio kako genocida u Srebrenici uopće nije bilo, a više od sedam tisuća ubijenih Bošnjaka nazvao je pretjerivanjem.

Parlament RS je zaključio kako entitetska vlada mora uspostaviti novo povjerenstvo koje će “na objektivan i nepristran” način utvrditi činjenice o zbivanjima na području Srebrenice u cijelom razdoblju od 1992. do 1995., te prebrojiti i Srbe koji su ondje poginuli ili ubijeni.

(Hina)

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati
Sponzori

Komentari