Connect with us

Hrvatska

Predsjednica još nije podnijela zahtjev za uredom, prihvatila bi adekvatan stan

Objavljeno

-

Predsjednica u odlasku Kolinda Grabar-Kitarović još uvijek nije podnijela zahtjev kojim traži da joj se nakon mandata dodijeli Ured bivše predsjednice na koji ima pravo prema zakonu.

No, kako tvrdi izvor Večernjeg lista iz HDZ-a blizak predsjednici Grabar-Kitarović, ona to svoje pravo namjerava zatražiti prije inauguracije novog predsjednika Zorana Milanovića koja će se održati 18. veljače. Isti izvor tvrdi da se predsjednica u odlasku još nije raspitivala o mogućem prostoru koji bi joj Ministarstvo državne imovine moglo ponuditi za ured te dodaje da je ona svjesna da to nikako ne može biti vila u Visokoj u koju je za vrijeme svoje prve kampanje obećavala preseliti Ured predsjednika s Pantovčaka, a što se nikada nije dogodilo, ni bilo kakva slična rezidencijalna nekretnina.

“Naravno da Visoka ne dolazi u obzir kao ni bilo kakav sličan prostor. Predsjednica će uzeti što joj Ministarstvo ponudi, ali prema mojim saznanjima ona ne kani tražiti nikakvu vilu ili nešto slično. Mislim da bi primjeren bio nekakav stan koji Vlada ima u svom vlasništvu”, kaže izvor blizak predsjednici u odlasku.

Grabar-Kitarović traženjem Ureda bivšeg predsjednika zapravo nastavlja tradiciju koju je započeo Stipe Mesić, kojemu je Ivo Sanader omogućio da nakon dva mandata nastavi svoje djelovanje u vili u Grškovićevoj ulici na zagrebačkoj Šalati. Mesiću je ta pogodnost uz vozača i službenika isprva bila dodijeljena doživotno.

Međutim, 2016. godine zahvaljujući Mostu koji je s HDZ-om bio dio vladajuće većine za vrijeme kratkotrajnog premijerskog mandata Tihomira Oreškovića, taj je zakon izmijenjen. Umjesto doživotno, novac iz proračuna za funkcioniranje ureda, vozača i službenike bivši predsjednici sad te beneficije mogu koristiti pet godina. Ivo Josipović po završetku mandata ta prava nije koristio, a vila u Grškovićevoj, popularno nazvana Mesićeva vila, prodana je.

Gdje će se smjestiti Grabar-Kitarović, za sada nije poznato, no s obzirom na cijelu dosadašnju kratku povijest Ureda bivšeg predsjednika jasno je zbog čega bi useljenje u neku novu vilu imalo vrlo negativan prizvuk. “Predsjednica temeljem zakona ima pravo na ured, a kada podnese zahtjev za taj ured, vidjet ćemo kakvi su gabariti i uvjeti kako ured treba izgledati, te ćemo joj ponuditi ono što Ministarstvo državne imovine ima, odnosno čime država upravlja i što će odgovarati uvjetima koje zatraži”, kazao je u utorak novinarima ministar državne imovine Mario Banožić.

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari

Oglas