Connect with us

Događaji

Predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović u državnom posjetu Republici Malti

Published

on

Na poziv predsjednice Republike Malte Marie Louise Coleiro Preca predsjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović boravi u državnom posjetu Republici Malti. Nakon svečanog dočeka hrvatske Predsjednice na Trgu svetog Jure u Valletti i tête-à-tête susreta dviju predsjednica održan je bilateralan sastanak službenih izaslanstava Republike Hrvatske i Republike Malte.

Osim o bilateralnim odnosima Hrvatske i Malte koji su ocijenjeni izvrsnima, dvije su predsjednice razgovarale o migracijskoj krizi te sigurnosti na jugu i jugoistoku Europe.

“Bilateralni odnosi su izvrsni u političkom smislu, ali vidim i prostor za bolju suradnju”, kazala je predsjednica Grabar-Kitarović nakon održanog sastanka. Ove godine došlo je do više bilateralnih sastanaka na visokoj razini između Malte i Hrvatske, što reflektira snažne odnose dviju država, dodala je malteška Predsjednica koju je predsjednica Grabar-Kitarović pozvala u posjet, naglasivši kako je prošlo više od deset godina otkad je zadnji malteški predsjednik ili premijer bio u Hrvatskoj.

“Naši odnosi koji su počeli nakon priznanja Hrvatske 1992. godine, ojačani su od 2013. godine kada je Hrvatska ušla u Europsku uniju, a veže ih i važnost koju obje zemlje daju uspjehu europskog projekta”, naglasila je predsjednica Coleiro Preca.

“Veselim se ponovno Vas vidjeti u rujnu na sastanku skupine predsjednika bez izvršnih ovlasti ‘Arraiolos’ koje ću ugostiti u Valletti”, kazala je malteška Predsjednica. “Taj sastanak daje snažnu platformu za rasprave o izazovima i mogućnostima s kojima se suočava Europska unija, regija i šire od toga. Drago mi je da je predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović prihvatila priključiti se prvi puta toj skupini, pogotovo jer se radi tek o drugoj predsjednici u radu te skupine”, istaknula je predsjednica Malte.

Iskoristila je prigodu naglasiti, što je istaknula i hrvatska Predsjednica, da su upravo “žene definitivno ključne u procesima izgradnje mira”, te da je potrebna veća vidljivost žena u javnom životu.

Predsjednica Grabar-Kitarović izrazila je zadovoljstvo sudjelovanjem na tom skupu, istaknuvši kako vjeruje da “i mi predsjednici, iako nemamo izvršnih ovlasti, možemo učiniti mnogo kako bismo moderirali rasprave koje su važne za europsko jedinstvo, vrijednosti i solidarnost”.

Područja na kojima hrvatska Predsjednica vidi mogućnosti suradnje Malte i Hrvatske su petrokemija, farmaceutska industrija, poljoprivreda i proizvodnja hrane, IT sektor, telekomunikacije, kao i turizam, područje pomorstva, ribarstva i zaštite Mediterana i Jadrana.

Naglasivši kako je trgovina između Hrvatske i Malte “dosad uglavnom bila skromna”, izrazila je uvjerenje kako bi trebalo okupiti predstavnike dviju gospodarskih komora kako bi “naši poslovni ljudi ispitali mogućnosti poslovne suradnje”. I malteška je Predsjednica naglasila hitnu potrebu “bolje sinergije” poslovne zajednice dviju država.

Malteška je Predsjednica pohvalila Hrvatsku za napore u očuvanju stabilnosti na jugoistoku Europe, te kazala kako njezina zemlja vjeruje da sve zemlje jugoistoka Europe moraju biti dio “obitelji naroda” Europske unije.

Predsjednica Grabar-Kitarović podsjetila je na situaciju na jugoistoku Europe prije dvije godine, kada je tadašnjom zapadnobalkanskom rutom krenuo ogroman izbjeglički val. “Vidjeli smo na jugoistoku Europe prije dvije godine da to može destabilizirati čitavu regiju i Hrvatska nažalost kao rezultat ima žice na granici sa Slovenijom i Mađarskom koje nisu postojale ni u vrijeme Hladnog rata. Te žice morale bi biti maknute”, kazala je.

Pritom je ponovila kako je za rješavanje izbjegličke krize potrebna suradnja, solidarnost, zajednički europski pristup, te pomoć zemljama iz kojih izbjeglice dolaze jer se cijeli problem “mora rješavati u korijenu”.

Predsjednica Coleiro Preca naglasila je kako se problem migracija mora gledati iz svih aspekata, a prije svega uzeti u obzir “i sigurnost i zaštita”, ali i da migracije nisu samo odgovornost nego i nova mogućnost. “Ako migracije gledamo samo sa sigurnosnog stajališta, pospješit ćemo krijumčarenje ljudima”.

Naglasila je kako smatra da je tijekom malteškog predsjedanja Vijećem Europske unije, za vrijeme kojeg je održan i neformalni summit u Valletti koji se također bavio migracijama, došlo do toga da postoji više solidarnosti među državama članicama Europske unije. Istaknula je jedan od gorućih problema na kojem Malta kao predsjedavajuća radi a to je rješavanje problema ogromnog broja djece bez pratnje među migrantima, koju je nužno zaštititi.

Predsjednica Grabar-Kitarović čestitala je Malti na predsjedanju te istaknula kako je “zemlja s malom administracijom pokazala da može biti učinkovita u predsjedanju, što je dobar signal za nas jer Hrvatska predsjeda Europskom unijom u prvoj polovici 2020. godine”.

Hrvatska će se Predsjednica tijekom poslijepodneva sastati i s predsjednikom Vlade Republike Malte Josephom Muscatom i predsjednikom Zastupničkog doma Parlamenta Republike Malte Angluom Farrugiom.

Što vi mislite o ovoj temi?

Oglasi
Komentiraj
Advertisement

Komentari