Connect with us

Hrvatska

Predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović s gospodarstvenicima u Azerbajdžanu

Objavljeno

on

Predsjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović putuje u trodnevni službeni posjet Azerbajdžanu. Ondje će boraviti do utorka na poziv azerbajdžanskog predsjednika Ilhama Alijeva.

U Baku odlazi i 60-ak gospodarstvenika i predstavnika hrvatskih tvrtki. Na gospodarskom forumu i u razgovorima s predstavnicima azerbajdžanskih vlasti i poduzetnicima pokušat će poboljšati suradnju i što bolje predstaviti svoje proizvode i usluge.

EU se suočava s brojnim izazovima, među kojima je održivost europskog energetskog razvoja jedan od najvažnijih, pa su stoga i energetska opskrba Europe iz kaspijske regije i odnosi s Azerbajdžanom za EU vrlo važni, kazala je predsjednica RH u intervjuu za časopis Caspian Energy uoči posjeta Azerbajdžanu.

Osim sa svojim domaćinom, predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović sastat će se i s  premijerom Arturom Rasizadeom te predsjednikom parlamenta Ogtajom Asadovom.

Odnosi s Azerbajdžanom iznimno su važni za EU. Duboko sam svjesna važnosti postizanja strateškog partnerstva s tom zemljom, kazala je predsjednica.
Istaknula je važnost odluke konzorcija Shah Deniz o izgradnji Transjadranskog plinovoda koji smatra optimalnom opcijom za opskrbu plinom jugoistočne Europe. Taj projekt EU je priznala kao jedan od projekata od zajedničkog interesa i ključan je za poboljšanje sigurnosti opskrbe plinom.

Predsjednica je uoči posjeta kazala da su upravo izgradnja IAP-a (Jadransko jonskog plinovoda)  i LNG terminala na otoku Krku naši prioritetni projekti, a kao takvi su na popisu europskih projekata od zajedničkog interesa.

Podijeli članak s prijateljima

Što vi mislite o ovoj temi?

Oglasi
Komentiraj
Advertisement

Komentari