Pratite nas

Politika

Predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović sastavlja svoj izborni stožer za predsjedničku utrku – Evo tko je u timu

Objavljeno

na

foto EPA

Kolinda Grabar-Kitarović obavlja razgovore sa šefovima HDZ-ovih županijskih organizacija, a okrenula se desnije i konzervativnije usmjerenim članovima HDZ-a koji imaju stranačku bazu

Šef izbornog stožera Kolinde Grabar-Kitarović na predsjedničkim izborima, odnosno najizgledniji kandidat, jest Ivan Anušić, osječko-baranjski župan i predsjednik tamošnjeg županijskog HDZ-a. Tako barem tvrde u HDZ-u, a ako i ne bude šef kampanje, dodaju, sigurno će biti zadužen za Slavoniju.

Predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović, doznaje Večernji list, posljednjih dana obavlja razgovore i sastavlja svoj izborni stožer za predsjedničku utrku u koju će se formalno uključiti u rujnu.

Već je obavila razgovore s predsjednicima HDZ-ovih županijskih organizacija, a prema našim informacijama, šef njezinog izbornog stožera trebao bi biti Ivan Anušić, osječko-baranjski župan i šef županijskog HDZ-a. Anušić je, kako doznajemo, predsjedničin izbor, a budući da dolazi iz demografski opustošene Slavonije, da je HDZ prvi put nakon niza godina u njemu dobio župana u toj županiji i da dobro kotira u desnom biračkom tijelu, to nimalo ne čudi. Predsjednica je, kako doznajemo, razgovarala i s Damirom Jelićem, karlovačkim županom i šefom tamošnje HDZ-ove organizacije, koji bi također trebao biti uključen u njezin stožer, ali tako da bude zadužen za Karlovačku županiju.

Jelić je bio šef izbornog stožera Andreja Plenkovića na parlamentarnim izborima 2016., međutim dojam je da se od njega distancirao nakon što je Plenković inzistirao na usvajanju Istanbulske konvencije. U svakom slučaju, Jelić nakon tih izbora u Plenkovićevu timu nije zauzeo važnije mjesto. Očito je da Kolinda Grabar-Kitarović ekipu bira među desnije i konzervativnije orijentiranim HDZ-ovcima koji imaju stranačku bazu i rezultate na terenu. Prema želji šefa HDZ-a Andreja Plenkovića, budući da se ekipiranje stožera usuglašava s njim, ali izgleda da je predsjedničina ipak zadnja, dio ekipe trebao bi biti i Ivo Ivančić, direktor Veleučilišta Vern i bivši zastupnik HDZ-a.

Nije tajna da ekipa s kojom je predsjednica išla na izbore prije pet godina praktički više ne postoji, dijelom zato što je ona smijenila dio savjetnika ili su sami otišli (Radeljić, Galić…) ili više ne žele biti dio tima ili jednostavno nisu više poželjni zbog svojih afera (Milijan Brkić). S druge strane, u predsjedničinu krugu svjesni su da će se u kampanji morati “očešati” o premijera Plenkovića s kojim je nedavno postigla pakt o nenapadanju ako želi uspjeh na izborima pa ne čudi ni informacija da bi u njezinoj kampanji trebali sudjelovati i Davor Ivo Stier, Plenkovićev izazivač u stranci, te Ivan Penava, HDZ-ov gradonačelnik Vukovara kojeg je predsjednica podržala vezano uz ćirilicu u Vukovaru nakon odluke Ustavnog suda. Od Stiera i Penave, očito, očekuje se da pokušaju privući ili HDZ-ovoj kandidatkinji vratiti birače koje je HDZ izgubio na euroizborima i koji bi se sada mogli usmjeriti prema Miroslavu Škori. I Kolinda Grabar-Kitarović i Škoro praktički ciljaju na isto biračko tijelo.

Stier je nedavno u intervjuu rekao da on ne može operativno biti član izbornog stožera predsjednice, ali da može sudjelovati u kampanji i održati govor na nekom od skupova. Osim toga, Stier je jasno poručio da svi u HDZ-u, bez obzira na pluralnost, moraju dati podršku Kolindi Grabar-Kitarović, čime je već stao uz nju. Ivan Penava jučer nam je potvrdio da je razgovarao s predsjednicom i stavio joj se na raspolaganje jer je njezina pobjeda cilj HDZ-a.

– Sudjelovat ću u kampanji Kolinde Grabar-Kitarović onako kako ona to bude htjela – rekao je Penava Večernjem Listu

Kada se oformi izborni stožer, ministožeri formirat će se i na lokalnoj razini (županija i gradova) kako bi se HDZ-ovo članstvo i birači pokušali što više mobilizirati za predsjedničke izbore. Cilj je HDZ-ovcima i onima koji glasaju za HDZ, doznajemo, objasniti tko je Škoro, tko stoji iza Škore i koji su Škorini ciljevi, te ih pokušati uvjeriti da je Kolinda Grabar-Kitarović bolja opcija od Škore. Izvori bliski ekipi koja će raditi predsjedničinu kampanju svjesni su da se dio HDZ-ovih birača okrenuo i od Plenkovića i od predsjednice, što su pokazali i europski izbori jer je HDZ osvojio samo 22,7 posto. Suverenisti, tada predvođeni Ružom Tomašić kao kandidatkinjom za EU parlament, osvojili su čak 15 posto glasova. Ta ista ekipa sada podržava Miroslava Škoru, a glavne poruke koje šalju odnose se na to da su HDZ i SDP isto, kao i da su Zoran Milanović, Andrej Plenković te Kolinda Grabar-Kitarović potpuno isti političari. Kada se uzme u obzir da su sada protiv predsjednice i neki ljudi koji su joj bili bliski, predsjednička kampanja neće biti nimalo laka, piše VečernjiList

Što vi mislite o ovoj temi?

Sponzori
Komentiraj

Politika

HRejting za predsjedničke kandidate: Kada bi u nedjelju bio 1. krug izbora, izvjesno je tko bi išao u drugi krug

Objavljeno

na

Objavio

Da se ovoga vikenda održava prvi krug predsjedničkih izbora, Kolinda Grabar-Kitarović osvojila bi 28,5% glasova, Zoran Milanović 24,8%, a na trećem mjestu je Miroslav Škoro s 18,2%. Stoji to u podacima HRejtinga u okviru kojega HTV večeras ekskluzivno predstavlja rezultate koje bi u prvom krugu predsjedničkih izbora mogli ostvariti potencijalni predsjednički kandidati.

Nema promjena u poretku troje vodećih kandidata za koje birači smatraju da bi bili najbolji izbor za predsjednika države, međutim odnosi snaga znatno su se promijenili. No topi se prednost Kolinde Grabar-Kitarović.

Ako se povuče paralela s jučerašnjim rezultatima HRejtinga, vidljivo je da i Zoran Milanović i Grabar-Kitarović uživaju gotovo identičnu potporu birača kao i njihove matične stranke. Mislav Kolakušić na četvrtom je mjestu s 8,6%glasova ovaj mjesec.

Od 2% do 4% glasova dobivaju tri potencijalna kandidata – Dejan Kovač 3,2%, Ivan Pernar 2,7%, Dalija Orešković 2,6%. Vlahu Orepića bi izabralo 1,3% birača, a Katarinu Peović i Tomislava Panenića neznatnih 0,5%. Na ostale potencijalne kandidate otpada 1,9% glasova birača, a neodlučnih je 7,1%.

Velika se promjena dogodila tijekom ljeta u odnosima kandidata koji prema HRejtingu prednjače u pretkampanji, i od kojih se naravno i očekivalo da će privući najveći broj birača.

U četiri mjeseca Kolinda Grabar-Kitarović izgubila je 6,17 postotnih bodova, gotovo isto toliko napredovao je Zoran Milanović, za 6,27. Razlika između njih dvoje u svibnju je iznosila malo više od 16 postotnih bodova, sad je manja od četiri. Najveći napredak ostvario je Miroslav Škoro, potpora birača tom kandidatu veća je za 8,86 postotnih bodova. Prednost Kolinde Grabar Kitarović u odnosu na Škoru smanjila se s više od 25 postotnih bodova, na oko deset. Od ostalih kandidata izdvojit ćemo još Daliju Orešković, koja je zabilježila velik pad popularnosti, sa 6,71, na 2,62 posto.

Uz HDZ i SDP još Most i HSS su tu gdje su rezultati, analitički gledano zanimljivi. Kod ostalih stranaka glasovi bi se uglavnom očekivano raspodijelili. Birači HDZ-a svoje bi glasove većim dijelom dali Kolindi Grabar-Kitarović, a tako bi glasovalo njih 74,2 posto. Međutim, 19,6 posto birača HDZ-a ipak bi za svog favorita izabralo Miroslava Škoru. 0,7 posto odlučilo bi se za kandidata ljevice Zorana Milanovića.

Zanimljivo, među SDP-ovim biračima čak ih je deset posto koji smatraju da bi bolji predsjednik bio jedan od kandidata s desnog spektra, pa bi tako njih 6,2 posto svoj glas dalo Kolindi Grabar-Kitarović, a 4,4 posto Miroslavu Škori. Zoran Milanović dobiva 78,5 posto glasova.

Birači Mosta najveću potporu daju Miroslavu Škori, 38,6 posto. Podjednaki broj glasova dali bi Kolindi Grabar-Kitarović i Mislavu Kolakušiću – 15,8. Deset cijelih pet posto opredijelilo bi se za Dejana Kovača, a 1,8 za Zorana Milanovića.

Šaroliko bi se raspršili i glasovi birača HSS-a, 23,5 posto za Kolindu Grabar-Kitarović, 17,6 za Zorana Milanovića, 14,7 za Miroslava Škoru i 11,8 za Mislava Kolakušića.

Vidjeli smo prema rezultatima prvog kruga da se odnosi među kandidatima mijenjaju kako se termin izbora približava, i da je sad ipak znatno manja razlika između Kolinde Grabar-Kitarović, Zorana Milanovića i Miroslava Škore. HRejting istražio je i kako bi izgledalo kad bi se u drugom krugu predsjedničke utrke ogledali Grabar-Kitarović i Milanović, zatim aktualna predsjednica i njen oponent s desnog spektra Miroslav Škoro, te što bi bilo kad bi u završnicu ušli Škoro i Zoran Milanović. Sve tri kombinacije su intrigantne, nude zanimljiv duel, kakav je ishod saznajte sutra, ekskluzivno u Dnevniku HTV-a.

Ovo je najveće istraživanje raspoloženja hrvatskog biračkog tijela koje je za HRT provela agencija Promocija plus. HRejting obuhvaća čak 1400 ispitanika, pa je statistička pogreška samo plus-minus 2,62%, a razina pouzdanosti 95%.

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati

Politika

HDZ-a Donji Miholjac: Nemamo veze sa zabranom Škorina koncerta u D. Miholjcu

Objavljeno

na

Objavio

Iz HDZ-a Donji Miholjac danas su poručili kako nemaju nikakve veze s otkazivanjem Škorinog koncerta povodom Dana Grada Donjeg Miholjca.

Poručuju da HDZ ni sa koje razine, niti lokalne niti županijske, nije vršio pritisak na nezavisnog gradonačelnika Gorana Aladića oko dogovaranja imena koja će nastupiti povodom Dana Grada, a isto tako niti oko raskidanja suradnje i otkazivanja Škorina koncerta.

“Nakon što je gradonačelnik Grada Donjeg Miholjca Goran Aladić otkazao koncert Miroslava Škore koji se trebao održati povodom Dana Grada 29. rujna ove godine, pojavili su se netočni medijski natpisi o tome kako HDZ stoji iza otkazivanja koncerta.

Ovim priopćenjem želimo oštro demantirati teze koje u javni prostor plasira tim glazbenika Miroslava Škore koji je najavio svoju kandidaturu za predsjednika Republike Hrvatske.

Hrvatska demokratska zajednica u Donjem Miholjcu participira u gradskoj vlasti putem vijećnika u Gradskom vijeću, ali gradonačelnik Donjeg Miholjca gospodin Goran Aladić nije član HDZ-a, a na mjesto gradonačelnika izabran je kao nezavisni kandidat”, stoji u priopćenju koje potpisuje predsjednik Gradskog odbora HDZ-a Donji Miholjac Dražen Trcović.

“Odluka o odabiru izvođača kao i o otkazivanju koncerta istom nije u nadležnosti Gradskog vijeća niti je Gradsko vijeće odlučivalo o tome. Važno je naglasiti i da nitko od članova Hrvatske demokratske zajednice nije sudjelovao u odlukama oko izbora glazbenih izvođača povodoma Dana Grada.

Isto tako nitko s lokalne i županijske razine nije vršio pritisak na Gradonačelnika za raskidanje suradnje s glazbenikom Škorom kako bi otkazao ranije dogovoreni koncert.

Dakle, sva pitanja oko izbora izvođača i otkazivanje dogovorene suradnje, s gospodinom Škorom, povodom Dana Grada Donjeg Miholjca isključivo treba adresirati na gradonačelnika koji je sudjelovao u svim tim procesima i upućen je u tijek događaja vezanim za ovu temu”, nastavlja se u priopćenju.

“Glazbeniku Miroslavu Škori koncerte otkazuju brojni načelnici i gradonačelnici neovisno o političkoj opciji iz koje dolaze, vodeći pri tome računa da proračunskim novcima ne financiraju njegove javne istupe u vrijeme kada je najavio kandidaturu za predsjednika.

Vjerujemo da se istom moralnom odgovornošću prema svim građanima Donjeg Miholjca vodio i gradonačelnik Aladić. S obzirom na sve gore navedeno objave koje dolaze iz stožera gospodina Škore ocjenjujemo krajnje neprimjerenim jer koristite Hrvatsku demokratsku zajednicu u kontekstu otkazivanja koncerata pokušavajući time prikupiti političke bodove”, zaključuju iz HDZ-a.

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati
Sponzori

Komentari