Connect with us

Reagiranja

Kolinda Grabar Kitarović: Srbija agresivnom retorikom ne može ući u EU!

Objavljeno

-

Predsjednica Republike Hrvatske Grabar Kitarović komentirajući u srijedu agresivnu retoriku i napade vodstva Srbije na Hrvatsku vezano za hrvatsku blokadu njihovih pregovora s Europskom unijom, istaknula je kako se “agresivnom retorikom i performansima ne može ući u Europsku uniju, već ispunjavanjem kriterija“.

Hrvatske predsjednica u Ludbregu je, nakon sastanka s gradonačelnicima i načelnicima općina u Varaždinskoj županiji, gdje je na dva dana izmjestila svoj Ured, na novinarski upit komentirala posljednje agresivne napade srbijanskog državnog vodstva.

Rekla je kako su srbijanske optužbe i tvrdnje na račun Republike Hrvatske sasvim neprihvatljive te da hrvatski potez ne znači neprijateljstvo prema Srbiji.

Republika Hrvatska blokirala je Srbiji otvaranje poglavlja 26. o obrazovanju i kulturi, jer je imala primjedbe oko udžbenika na hrvatskom jeziku za hrvatsku zajednicu u Srbiji. Komentirajući reakacije srbijanskoga državnog vrha predsjednica Republike Grabar-Kitarović također je istaknula kako je „neprihvatljivo da se Hrvatsku naziva svakojakim imenima, ‘fašistoidnom, ustašoidnom’ i slično“.
„U Hrvatskoj nema ustaštva i takva agresivna retorika Srbije, rekla bih čak i retorička agresija na Hrvatsku samo je distrakcija od činjenice da Srbija u ovom trenutku jednostavno nije spremna kada je riječ o ispunjavanju kriterija.

Mi ne tražimo ništa drugo nego da se ispune kriteriji koje je Srbija preuzela“, rekla je Grabar Kitarović.

Naglasila je kako je i Republika Hrvatska trebala ispuniti kriterije za članstvo u EU, dodavši  da je hrvatska ruka za suradnju i pomoć i dalje ispružena.
„Međutim ne možemo inzistirati niti više niti manje, od onoga što kriteriji jesu.

Mislim da to mora shvatiti i Europska unija koja jedino na taj način može zadržati svoj kredibilitet, da ima jednake kriterije prema svima“, rekla je hrvatska predsjednica.

Podsjetila je kako je svojedobno vodila hrvatske pregovore za članstvo u EU te ponudila savjet srbijanskim kolegama.
„Agresivnom retorikom i performansima ne može se ući u Europsku uniju, već ispunjavanjem kriterija. Ja sam ovdje u Hrvatskom zagorju radi ovih ljudi, kao i Vlada bavit ću se razvojem Republike Hrvatske, usredotočiti se na bolji život u Hrvatskoj, a Srbija neka se bavi sama sobom“, naglasila je u izjavi novinarima predsjednica Grabar-Kitarović.

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari