Connect with us

BiH

Predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović u posjetu BiH

Objavljeno

-

Predsjednica Republike Kolinda Grabar-Kitarović u trodnevnom je posjetu BiH. Posjetit će Sarajevo i srednju Bosnu te prvi put bosansku Posavinu. Kako se doznaje na Pantovčaku, predsjednica će izraziti snažnu potporu BiH na njezinu putu prema euroatlantskim integracijama i razgovarati o mogućnostima za jačanje gospodarske suradnje između dviju zemalja, a neće bježati niti od otvorenih pitanja.

Predsjednica će naglasiti važnost očuvanja jednakopravnosti svih triju konstitutivnih naroda u BiH i svih njezinih građana, bez obzira na vjeru i nacionalnu pripadnost, u duhu Daytonskog sporazuma. Hrvatska ne želi da Hrvati postanu manjina u BiH, zauzima se za provedbu presude Europskog suda za ljudska prava u Strasbourgu u predmetu “Sejdić – Finci”, presude Ustavnog suda BiH po Ljubićevoj apelaciji te odluke Ustavnog suda BiH o Mostaru, naglasili su izvori.

Službeni posjet BiH predsjednica počinje u Sarajevu gdje će biti upriličen svečani doček i sastanak s Predsjedništvom BiH. Slijedi sastanak izaslanstava, potom i sastanak s članovima kolegija Doma naroda i Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH nakon čega je predviđen radni ručak s predsjedateljem Vijeća ministara BiH Denisom Zvizdićem.

Predsjednica će se sastati također s vrhbosanskim nadbiskupom Vinkom Puljićem, zatim visokim predstavnikom za BiH Valentinom Inzkom te predstavnicama udruženja “Majke Srebrenice”. Dan će završiti svečanom večerom koju u njezinu čast organizira Predsjedništvo BiH.

Predsjednica će u četvrtak posjetiti srednju Bosnu. Obići će i franjevački samostan u Gučoj Gori, u općini Travnik, posjetit će tvornicu furnira “Palavra” u obližnjoj Novoj Bili i tamošnju hrvatsku bolnicu “Dr. fra Mato Nikolić”. Predsjednica će potom otići u Vitez, Žepče i tamošnji Katolički školski centar “Don Bosco” se se susresti s Hrvatima u Usori. Na kraju dana predsjednica će stići u Tuzlu. Sastat će se s predsjednikom vlade Tuzlanskog kantona i gradonačelnikom Tuzle.

U petak će u Tuzli obići Katolički školski centar “Sv. Franjo” te franjevački samostan i crkvu sv. Petra i Pavla, a susrest će se i s predstavnicima Koordinacije hrvatskih i katoličkih udruga s područja Tuzlanske županije.

Tijekom ovog posjeta BiH predsjednica će prvi put obići bosansku Posavinu, točnije Orašje i Derventu. Posjetit će tamošnje Hrvate i franjevačke samostane.

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari

Oglas