Connect with us

Događaji

Predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović zapjevala s estradnim zvijezdama! (Video)

Objavljeno

-

Na zagrebačkom jezeru Bundeku velikim koncertom Zagrebačke filharmonije pod ravnanjem Alana Bjelinskog, nastupom brojnih zvijezda hrvatske glazbene scene i u nazočnosti velikog broja građana u četvrtak navečer proslavljen je Dan državnosti.

[ad id=”68099″]

Koncertu su nazočili i hrvatska predsjednica Kolinda Grabar Kitarović pod čijim je visokim pokroviteljstvom koncert i održan, te zagrebački gradonačelnik Milan Bandić.

Najistaknutijem hrvatskom simfonijskom orkestru u izvođenju pjesama koje su obilježile više od dva desetljeća hrvatske povijesti pridružile su se neke od najvećih zvijezda hrvatske glazbene scene; Gabi Novak, Radojka Šverko, Sandra Bagarić, Martina Tomčić, Oliver Dragojević, “Prljavo Kazalište”, “Parni Valjak”, Jacques Houdek, “Najbolji hrvatski tamburaši”, Klapa “Grdelin”, Djevojački zbor “Zvjezdice”, Kvartet “Gubec” i druge zvijezde.

Posjetitelji su s pontonske pozornice smještene na samom jezeru, mogli čuti izvedbe pjesama “Moja domovina”, “Lupi petama”, “Cesarica”, “Ave Maria”, zvuke tamburice i klapskih “pisama” te recital u izvedbi Zlatka Viteza.

Pred kraj koncerta predsjednica Grabar-Kitarović odlučila je izaći na pozornicu i pred mnogobrojnim građanima zapjevala u društvu Milana Bandića i ostalih zvijezda glazbene scene.

Dvosatni koncert počeo je u 21 sat, a program obilježavanja Dana državnosti na Bundeku počeo je u 17 sati nastupom folklornih ansambala, među kojima i “Lada”. Nastupile su i zagrebačke mažoretkinje, a predstavili su se i brojni zagrebački sportski klubovi.

Ulaz na sva događanja bio je besplatan. Građani su se na Bundeku okupljali cijeli dan gdje su vrijeme provodili u igrama, zajedničkim objedima i druženju sa svojim obiteljima i prijateljima.

Hrvatska 25. lipnja obilježava Dan državnosti, državni blagdan u znak sjećanja na Ustavnu odluku o samostalnosti i suverenosti koju je Sabor donio 25. lipnja 1991. Odluci o samostalnosti i suverenosti prethodila je referendumska odluka većine hrvatskih građana (92,18 posto) da Hrvatska neće ostati u Jugoslaviji kao jedinstvenoj saveznoj državi.

Stupanje na snagu odluke o osamostaljenju odgođeno je za tri mjeseca na osnovi Brijunske deklaracije od 7. srpnja, odnosno na zahtjev tadašnje Europske zajednice kako bi se jugoslavenska kriza pokušala riješiti mirnim putem. Osamostaljenje Republike Hrvatske stoga je nastupilo 8. listopada 1991. kada je Hrvatski sabor jednoglasno donio Odluku o raskidu državnopravnih sveza s ostalim republikama i pokrajinama SFRJ.

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari