Connect with us

Politika

Predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović završila posjet Iranu

Objavljeno

on

Obilaskom nacionalnog muzeja dragog kamenja u Teheranu predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović završila je trodnevni službeni posjet Iranu. U predsjedničinoj pratnji bili su ministri  Tomislav Panenić, Darko Horvat i Josip Buljević, zagrebački muftija Aziz Hasanović, predsjednik HGK Luka Burilović, te 70-ak gospodarstvenika, među kojima i predstavnici tvrtki AD Plastik, Brodosplit, Crodux Plin, Dalekovod, Đuro Đaković Holding, Institut IGH, JGL, Nautički Centar Prgin Grupa, Rotoplast, TŽV Gredelj i Uljanik.

[ad id=”93788″]

Predsjednica se susrela s gotovo svim najvišim iranskim dužnosnicima, no naglasak njezina posjeta ipak je bio na gospodarstvu – potpisana su dva sporazuma o suradnji, održan je iransko-hrvatski gospodarski forum, a predstavnici hrvatskih tvrtki ostvarili su brojne kontakte s iranskim kolegama. “Vjerujem da će gospodarski forum i potpisivanje sporazuma o suradnji dati zamah kako bi se razvila trgovinska razmjena, te ulaganja i sve druge vrste poslovanja”, rekla je Grabar-Kitarović. Dužnosnici i diplomati su ovakav format posjeta, osobito zbog vrlo srdačnog dočeka domaćina i optimističnih najava buduće gospodarske suradnje, ocijenili velikim uspjehom.

Iransko-hrvatski gospodarski forum okupio je u Teheranu više od 200 iranskih i hrvatskih gospodarstvenika i ponudio novu razinu optimizma za buduće gospodarske odnose dviju zemalja. Posjet izaslanstva gospodarstvenika zamišljen je kao uspostavljanje okvira za suradnju koja bi prave rezultate trebala dati na srednji i dugi rok, no prvi poslovi hrvatskih tvrtki u Iranu su na pomolu – riječ je konkretno o tvrtkama TŽV Gredelj i AD Plastik. “Iran je širom otvorio vrata hrvatskim tvrtkama i na nama je da to iskoristimo. Raduje me što je TŽV Gredelj pred potpisivanjem velikog poslovnog ugovora, a to je samo početak”, rekao je predsjednik HGK-a Burilović. Ministar gospodarstva Tomislav Panenić je rekao da je s dijelom izaslanstva posjetio dvije najveće iranske autotvrtke Iran Khodro i Saipa te da je AD Plastik i Iranu pokrenuo kvalitetne razgovore.

Među najvažnijim temama razgovora predsjednice u Iranu bila su i pitanja međunarodne sigurnosti i stabilnosti, te borba protiv terorizma. “Obje strane su potvrdile odlučnost i važnost u borbi protiv terorizma te izrazili interes za suradnju između Irana i Europske unije”, kazao je Rohani. Grabar-Kitarović je rekla da “ne može dovoljno naglasiti ključnu ulogu koju Iran igra u ovome dijelu svijeta”. “Želim sa svoje strane i sa strane Hrvatske kao članice Europske unije ohrabriti napore Irana, ali i drugih država s ovih prostora na postizanju mira i stabilnosti”, dodala je Grabar-Kitarović.

Što vi mislite o ovoj temi?

Oglasi
Komentiraj
Advertisement

Komentari