Connect with us

Pregled

Predsjednica komentirala izvješće Europske komisije

Objavljeno

-

Predsjednica RH Kolinda Grabar Kitarović komentirala je za N1 jučerašnje izvješće Europske komisije u kojemu se, među ostalim, navodi da je Hrvatska ostvarila ograničen napredak u provedbi prošlogodišnjih preporuka Europske komisije.

”Jučerašnje izvješće Europske komisije o prekomjernim makroekonomskim neravnotežama potvrdilo je ono čega smo već duže vrijeme svjesni. Zaostajemo, kaskamo za drugima i ne razvijamo se onom dinamikom koja bi nam omogućila hvatanje koraka, ne samo s najrazvijenijim državama Europske Unije, već i s onim državama s kojima smo do jučer bili izjednačeni. Ako ne i razvijeniji.

Naglašavaju se problemi koje i mi kontinuirano naglašavamo već neko vrijeme:

nedostatak strukturnih reformi;

slabost i nizak razvojni potencijal trenutne strukture hrvatskog gospodarstva;

potreba provedbe obrazovne, pravosudne i zdravstvene reforme;

neophodna reforma javne uprave i njenih kapaciteta.

Ovo su samo neki od kroničnih problema našeg društva, te ih kao takve moramo prihvatiti ukoliko ih zaista i iskreno želimo riješiti. Ne smijemo si dopustiti skrivanje pred njima, jer nas je skrivanje pred problemima zadnjih 18 godina dovelo na samo začelje Europske unije. Trebamo ih opetovano naglašavati, ponavljati i pokazivati jer ćemo samo tako stvoriti okruženje i poticaj svim nadležnim institucijama u državi za odlučno donošenje neophodnih odluka, kao i atmosferu u društvu koje će biti spremno prihvatiti sve potrebne reforme”, istaknula je predsjednica Kolinda Grabar Kitarović u ekskluzivnoj izjavi za N1.

Podsjetimo, Hrvatska je ostvarila ograničen napredak u provedbi prošlogodišnjih preporuka Europske komisije, ali strukturne reforme nisu napredovale, kaže se u izvješću Europske komisije objavljenom u srijedu.

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement

Komentari

Oglas