Connect with us

Događaji

Predsjednica u Mariboru: ‘Došla sam se pokloniti svim Hrvatima i drugim žrtvama masovnih ubojstava od strane komunističkog režima’

Objavljeno

on

Huda jama masovna grobnica je u kojoj su jugokomunisti zakopali preko 3000 živih zarobljenika.

– Došla sam se pokloniti svim Hrvatima i drugim žrtvama masovnih ubojstava od strane komunističkog režima koncem Drugog svjetskog rata. Danas je dan kad ih se sjećamo u miru i s dostojanstvom. Povijesna istina se mora utvrditi jer je zalog za budućnost – kazala je hrvatska predsjednica Kolinda Grabar Kitarović na mariborskom groblju Dobrova u sjećanje na 800 dosad ekshumiranih posmrtnih ostataka žrtava koje će nakon 70 godina naposljetku pronaći svoj mir.

Uz hrvatsku predsjednicu koračao je Borut Pahor, a među oko tisuću nazočnih, mahom branitelja iz Hrvatske,  stigli su i saborski zastupnik Željko Glasnović te Vladimir Šeks i Ljubo Ćesić Rojs.

Broj žrtava puno veći

Huda jama masovna grobnica je u kojoj su jugokomunisti zakopali preko 3000 živih zarobljenika. Jedno je od brojnih stratišta i grobišta hrvatskih vojnika i civila ubijenih u Sloveniji u mjesecima svibnju i lipnju 1945. godine., neposredno nakon završetka Drugog svjetskog rata.

U Hudoj jami je slovenska državna komisija do kraja 2009. pronašla posmrtne ostatke 726 ubijenih bez prostrijelnih rana, koji su po pretpostavci živi zakopani. Kasnije se pokazalo kako je broj žrtava puno veći, čak nekoliko tisuća, oko 10 posto žrtava su žene. Pretpostavke kažu kako je u prvom rovu dubokom 48 metara oko 3000 tijela.

Jedno je to od brojnih stratišta i grobišta hrvatskih vojnika i civila ubijenih u Sloveniji u mjesecima svibnju i lipnju 1945. godine.

Što vi mislite o ovoj temi?

Oglasi
Komentiraj
Advertisement

Komentari