Pratite nas

Pregled

Predsjednica na četiri dana seli svoj Ured u Dubrovnik

Objavljeno

na

Predsjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović od 25. do 29. listopada 2017. godine premjestit će svoj Ured.

U tom periodu nalazit će se u Dubrovačko-neretvansku županiju i to je deseto premještanje Ureda predsjednice Republike izvan Zagreba.

Boravak u Dubrovačko-neretvanskoj županiji predsjednica Grabar-Kitarović započet će u srijedu u jutarnjim satima ispred zgrade Županije, gdje će zajedno sa županom Nikolom Dobroslavićem i gradonačelnikom Dubrovnika Matom Frankovićem nazočiti podizanju predsjedničke zastave, priopćio je u ponedjeljak Ured predsjednice RH.

Nakon podizanja predsjedničke zastave i obraćanja nazočnima, Predsjednica će u privremenom Uredu, u zgradi Dubrovačko-neretvanske županije, održati radne sastanke s gradonačelnicima, načelnicima i predstavnicima Županije, s dubrovačkim biskupom mons. Matom Uzinićem, rektorom Sveučilišta u Dubrovniku prof. dr. sc. Nikšom Burumom te s udrugama hrvatskih branitelja. Istog dana Predsjednica će posjetiti općinu Župa Dubrovačka i općinu Konavle te će obići Rt Oštro na Prevlaci.

Sastankom s predstavnicima državnih, županijskih i općinskih tijela te stručnih ustanova uključenih u projekt izgradnje Pelješkog mosta u Stonu, predsjednica Grabar-Kitarović započet će drugi dan boravka u toj županiji.

Nakon susreta s vinarima Dubrovačko-neretvanske županije u Orebiću, Predsjednica će posjetiti otok Korčulu. U Korčuli će održati sastanak s gradonačelnikom i načelnicima otočkih općina, u Blatu će obići pogone brodogradilišta Radež d.d., nakon čega će posjetiti Vela Luku.

U petak će predsjednica Grabar-Kitarović posjetiti otoke Lastovo, Mljet i Šipan. U popodnevnim satima u Dubrovniku će nazočiti programu obilježavanja obljetnice smrti Marina Držića (450. godina), Ruđera Boškovića (230. godina), Nikole Božidarevića (500. godina) i Dubrovačke gimnazije (90. godina) te prigodom 700. obljetnice obići ljekarnu „Male braće“.

S predstavnicima općine Dubrovačko Primorje, Predsjednica će se susresti u subotu u Slanom, nakon čega će otputovati u Opuzen na sastanak s proizvođačima mandarina iz doline Neretve.

Nakon toga će u Metkoviću obići Dom zdravlja i lokaciju dnevne bolnice a u Pločama će održati sastanak s predstavnicima tvrtke Luka Ploče.

U nedjelju, posljednjeg dana boravka u Dubrovačko-neretvanskoj županiji, predsjednica Republike nazočit će svečanosti obilježavanja 25. obljetnice deblokade Dubrovnika i oslobađanja juga Hrvatske.

facebook komentari

Sponzori
Komentiraj

Pregled

Damir Krstičević: Zajedništvo hrvatskog čovjeka i hrvatskog vojnika pod vodstvom dr. Franje Tuđmana promijenilo je tijek povijesti

Objavljeno

na

Objavio

Foto: MORH/ K. Brigljević

U Svečanoj dvorani Sveučilišta u Zadru povodom jubilarne 25. obljetnice vojno-redarstvene operacije (VRO) „Maslenica ’93“ održan je Znanstveni kolokvij na kojemu je bilo riječi o VRO “Maslenica ’93”.

Znanstvenom kolokviju su nazočili potpredsjednik Vlade i ministar obrane RH Damir Krstičević i načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga RH general zbora Mirko Šundov sa suradnicima.

Predavanje o VRO “Maslenica ’93” u kontekstu geostrateškog značenja zadarske regije održao je prof. dr.sc Josip Faričić, o političkim prilikama prije i poslije VRO „Maslenica ’93“ govorio je ravnatelj Hrvatskog memorijalno-dokumentacijskog centra Domovinskog rata dr. sc. Ante Nazor, o ključnim izazovima planiranja i provedbe VRO “Maslenica ’93” govorio je načelnik GS OS RH general zbora Mirko Šundov, a o medijskim refleksijama operacije predavanje je održao doc. dr. sc. Zlatko Begonja iz Odjela za povijest Sveučilišta u Zadru, priopćio je MORH

Uvodno se skupu obratila rektorica Sveučilišta u Zadru Dijana Vican istaknuvši kako je ovaj Znanstveni kolokvij organiziran u čast braniteljima. “Istraživanje, traganje, pisanje i govorenje istine o Domovinskom ratu je naše poslanje koje ćemo nastaviti. Imena onih čija su imena ugravirana u kamen nijemi je zov za svjedočenje i dokumentiranje istine. Divljenje junacima i događajima temeljna su ishodišta odgoja i obrazovanja”, istaknula je rektorica Vican pozvavši da budemo vjerodostojni svjedoci njihove ostavštine te naglasila da dok je Sveučilišta u Zadru i tragača za istinom, ne treba strahovati od prekrajača hrvatske povijesti.

Otvarajući Znanstveni kolokvij potpredsjednik Vlade i ministar obrane RH Damir Krstičević je izrazio zadovoljstvo naglasivši kako je akademska zajednica prepoznala važnost operacije “Maslenica ’93” i da se o njoj piše, razgovara, istražuje te prenosi znanje na mlade generacije i tako čuva istina o pobjedničkom Domovinskom ratu. Ministar je podsjetio ovom prigodom kako je “Maslenica” bila intergranska napadna operacija, a provela ju je vojska stara tek nepune tri godine. “Vjerovali smo u sebe, vjerovali smo da zajedno možemo sve. Zajedništvo je bilo ključ. Domovinski rat izvukao je ono najbolje iz ovog naroda, ujedinio nas je i pokazao koliko smo jaki kad smo zajedno, s jasnim ciljem ispred sebe. Zajedništvo hrvatskog čovjeka i hrvatskog vojnika pod vodstvom prvog hrvatskog predsjednika dr. Franje Tuđmana promijenilo je tijek povijesti”, rekao je ministar te istaknuo i zasluge specijalne policije, koja je u surovim uvjetima na Velebitu preuzela nadzor nad ključnim položajima s kojih su se mogli nadzirati šire područje Gračaca, Obrovaca i Benkovca.

“Maslenica” je bila velika, vidljiva potvrda kako je Hrvatska vojska, od skupine branitelja stasala u stvarnu vojnu silu koja je sposobna vlastitim snagama izvršiti sve zadaće koje su pred nju stavljene, kazao je ministar istaknuvši: “Samosvjesno i planski, korak po korak, kretali smo se od tada ka ostvarenju konačnog cilja – oslobođenju čitavog teritorija Republike Hrvatske. Operacija “Oluja” je bila kruna procesa koji je krenuo “Maslenicom”, a nastavio se “Zimom ’94”, “Skokom 1”, “Skokom 2” i “Ljetom ’95.”. Na kraju je ministar zahvalio Sveučilištu u Zadru što organizirajući ovakav skup prenose znanja na mlade generacije i čuvaju istinu o Domovinskom ratu.

Načelnik Glavnog stožera OS RH general zbora Mirko Šundov, koji je u to ratno vrijeme zapovijedao 4. gardijskom brigadom, govoreći o planiranju, pripremama i provedbi VRO “Maslenica ’93” istaknuo je kako je ona imala napadni dio u trajanju tri dana, nakon čega je nastupila aktivna obrana iduća tri mjeseca. Istaknuo je neke bitne značajke operacije u provedbenom dijelu koje se odnose na tajnost i postignuto strateško iznenađenje, angažirane su sve tri grane Hrvatske vojske, vrlo je važna bila uloga i djelovanje specijalne policije, postrojbe su uvođene u borbu iz pokreta, uloga gardijskih brigada bila je noseća. General Šundov još je jednom naglasio kako se radilo o pobjedničkoj operaciji u kojoj su svi glavni ciljevi bili ostvareni, te kako je nužno i dalje i još više istraživati, pisati i govoriti o operaciji “Maslenica”, kao i drugim operacijama iz Domovinskog rata.

Damir Krstičević: Operacija Oluja je kruna rata, a Maslenica je u strateškom smislu prekretnica rata

facebook komentari

Nastavi čitati

Pregled

MARIJAN PAVLIČEK (HKS): “Vlada Pupovca, HNS-a i HDZ-a je abnormalna!”

Gost Bujice je bio Predsjednik Hrvatske konzervativne stranke Marijan Pavliček

Objavljeno

na

Objavio

facebook komentari

Nastavi čitati
Sponzori

Podržite nas

Komentari