Connect with us

Iz Svijeta

Predsjednica na Inicijativi triju mora: Srednju Europu možemo smatrati uporištem europske ideje

Objavljeno

-

Foto: Hina

Dvodnevni summit čelnika Inicijative triju mora, foruma koji okuplja dvanaest članica Europske unije iz srednje i istočne Europe, između Jadranskog, Baltičkog i Crnog mora, nastavljen je u četvrtak plenarnom sjednicom u Brdu kod Kranja u Sloveniji.

Na summitu je, između ostalih, govorila i predsjednica Kolinda Grabar – Kitarović.

Kazala je da je inicijativa izvrsno konkretizirana kroz njezine ciljeve, “koji su osnažiti gospodarski rast svih naših zemalja, osnažiti koheziju u Europskoj uniji i prevladati naše razlike, ponajviše regionalne razlike između naših 12 država”.

Predsjednica je istaknula da je jedna od dimenzija Inicijative i osnaživanje transatlantske suradnje te kazala da vjeruje da će u budućnosti imati još partnera. “Želimo da Europa bude cjelovita, da živi u miru i da bude savez država koje su ravnopravne i savez građana koji imaju iste mogućnosti. Srednju Europu možemo smatrati uporištem europske ideje”, rekla je predsjednica.

“Ne želimo gubiti vrijeme, želimo od summita do summita pokazivati napredak”, rekla je Grabar – Kitarović, dodavši da su se svi složili da je apsolutno nužno ukloniti birokratske prepreke.

“Ostajemo tu gdje jesmo, za jaču Europu”, kazala je predsjednica.

Plenarno zasjedanje odvija se iza zatvorenih vrata, a zaključke skupa trebali bi na popodnevnoj konferenciji za novinare iznijeti slovenski predsjednik Borut Pahor, hrvatska predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović, predsjednik Poljske Andrzej Duda, predsjednik Rumunjske Klaus Werner Iohannis, te predsjednik Europske komisije Jean-Claude Juncker, koji se kao gost skupu pridružio u srijedu navečer.

Popodne bi trebao biti objavljen i završni dokument summita.

Istodobno, u Ljubljani je nastavljen rad poslovnog foruma koji prati ovaj summit, a u središtu rasprava je mogućnost financiranja projekata s područja energetike, prometa, inovacija i digitalne ekonomije.

Dosad su održana tri sastanka na vrhu Inicijative triju mora, u Dubrovniku 2016., u Varšavi 2017. i u Bukureštu 2018, a na ovogodišnji ljubljanski summit i prateće panelne rasprave u okviru poslovnog foruma došlo je više od 600 sudionika iz 43 države.
Kako je sinoć na radnoj večeri za sudionike summita Inicijative triju mora potvrdila predsjednica Estonije Kersti Kaljulaid, idući sastanak na vrhu Inicijative održat će se iduće godine u Tallinnu.

(Hina)

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari

Oglas