Predsjednica: Uz nadljudske napore požar je stavljen pod kontrolu

1

Predsjednica se zbog požara u Dalmaciji ranije vraća u Hrvatsku. Nakon sastanka s predsjednicima Austrije i Slovenije zahvalila je predsjednicima na podršci i ponudi pomoći u gašenju požara.

U Salzburgu se održava Trilaterala Austrije, Hrvatske i Slovenije na kojoj sudjeluje hrvatska predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović sa slovenskim i austrijskim kolegama, javlja Dnevnik.hr

Svoj će boravak u Austriji skratiti te će se tijekom dana uputiti u požarom poharan Split i Dalmaciju. Nakon sastanka s predsjednicima Slovenije i Austrije održana je konferencija za medije nakon koje će predsjednica u Hrvatsku poletjeti u 13 sati.

Predsjednik Austrije Alexander Van der Bellen na početku konferencije je ponudio pomoć Hrvatskoj u borbi s požarima.

Van der Bellen je kazao kako su predsjednici na sastanku razgovarali o presudi arbitražnog suda vezano uz granični spor Hrvatske i Slovenije.

Pomoć u borbi s požarima ponudio je i slovenski predsjednik Borut Pahor.

Kazao je kako nije pitanje hoće li se presuda Arbitražnog suda provesti, već  kada će se i kako implementirati.

“Čekamo mali, ali odlučni signal Hrvatske da namjerava provesti presudu. Obje strane obvezani su međunarodnim pravom poštovati presudu”, kazao je Pahor.

Predsjednica se zahvalila na potpori Sloveniji i Austriji.

“Koristim ovu priliku da zahvalim svima koji se u Dalmaciji bore s požarima – vatrogascima, vojsci i svim onima koji su sudjelovali u gašenju. Uz nadljudske napore požar je stavljen pod kontrolu. Vremenski uvjeti nisu nam išli na ruku. Zahvaljujem svima koji su spasili ljudske živote”, kazala je Predsjednica.

Davor Domazet Lošo: U tijeku je rat protiv države Hrvatske!

facebook komentari

  • Dusko Besenic

    Kao i uvijek…. NA ČAST I PONOS HRVATIMA, a ne poput većine ,,političara”!