Pratite nas

Komentar

Predsjednica o povijesnom finalu SP-a: Bila sam iznimno ponosna. Svijet je prepoznao jedinstvo hrvatske reprezentacije

Objavljeno

na

Suzdržanost je dobra za diplomaciju, ali tog dana, tamo na stadionu, pokazala sam i podijelila svoje osjećaje, i osjećaje naše momčadi. Toga me nije sram. Hrvatska u tom finalu nije samo ‘izgubila’, inače ne volim tu riječ, a posebno u ovom slučaju, jer momci su osvojili drugo mjesto i za nas ostali pobjednici.

Uvijek kad sam na tribinama i navijam za našu nacionalnu vrstu, nosim dres, a tako je bilo i u Moskvi u svečanoj loži. To sam najavila i domaćinima i Fifi i nitko nije prigovarao zbog toga, baš suprotno. Dresom sam, između ostalog, našim reprezentativcima željela poručiti: ‘Momci, vjerujem u vas i vašu pobjedu’.

Dramatičan finale, nabijen emocijama gledala sam iz svečane lože u društvu ruskog predsjednika Vladimira Putina, francuskog predsjednika Emmanuela Macrona i šefa Fife Giannija Infantina. Čini mi se da je i za njih kao i za mene Hrvatska bila glavna priča Svjetskog prvenstva, zbog našeg jedinstva i timskog duha.

Tijekom utakmice bili smo dobro i složno društvo.

Predsjednik Macron i ja čestitali smo jedan drugome na golovima. Doista je prevladao sportski duh.

Tog smo dana inače općenito svi bili pomalo nervozni.

Utakmica je bila poput tobogana smrti, i nakon nje bili smo istovremeno i tužni i ponosni. Jer malo tko je vjerovao da ćemo uopće ući u finale, a na kraju Hrvatska je bila ta zemlja koja je obilježila prvenstvo, rekla je predsjednica za Jutarnji list.

Sjećam se brojnih detalja – na jutarnjem charter letu za Moskvu snimili smo poruku na ruskom jeziku i pozvali ruske navijače da navijaju za Hrvatsku. Sa mnom su putovali i suprug i djeca na naš vlastiti račun. Nakon službenog susreta s Putinom u popodnevnim satima sam uspjela otići do hotela u kojem je odsjela reprezentacija i tamo sam porazgovarala i s izbornikom Dalićem.

Ja osobno, a vjerujem i svi Hrvati diljem svijeta, osjećali su ogroman ponos nakon ove utakmice jer su naši igrači, osim talenta i sportskog duha, pokazali kako se voli svoja zemlja, a svoja srca ostavili su na terenu. I kakav god rezultat bio na kraju, kad ovako srčano i pošteno igrate, na kraju slavite sa svojim narodom.

Sjećam se da su mi tamo dolje na terenu, kad je krenula svečanost podjele medalja, igrači prilazili tužnih lica. Kroz glavu mi je prošlo da smo neopravdano tužni jer u istom trenutku cijela Hrvatska je slavila njihovo postignuće. Nije se bez razloga diljem svijeta pronijela izreka: ‘Francuzi su osvojili Svjetsko prvenstvo, a Hrvati srca cijeloga svijeta’ pronijela se širom svijeta.

Protokol je nalagao da se krene na pobjednički podij, a onda je krenuo pljusak, kao da su i nebesa proplakala. U tom trenutku gledam Luku Modrića, u rukama drži pokal za najboljeg igrača svijeta, ali u očima mu vidim da bi ga odmah zamijenio za momčadski pokal koji je otišao Francuzima. Kao pravi sportaši, iako su osvojili srebro u najpopularnijem sportu na svijetu, igrači se nisu mogli veseliti porazu.

Zamolila sam Putina, Macrona i Infantina da odemo u svlačionice čestitati objema ekipama. Nakon one famozne kiše na terenu još su nas Francuzi zalili šampanjcem. Skandirali su ‘Croatie, Croatie’.

Bila sam iznimno ponosna. Svijet je prepoznao jedinstvo hrvatske reprezentacije, skromne i ponizne igrače koje je njihov izbornik vodio kao tim, što je na ovom prvenstvu prevladalo nad momčadima koje su se sastojale od pojedinačnih zvijezda.

Igrači su pokazali da nije bitno što smo mala zemlja i da sve možemo ako nam profesionalnost, poniznost i izgaranje za svoju zemlju postanu prioritet i nesporna vrijednost.

Možda nismo dovoljno dobro iskoristili uspjeh naših nogometaša kao zemlja. Iako Hrvatsku ne treba gledati samo kroz sport jer ona je mnogo više od toga, u Rusiji smo pokazali koliko smo posebni i to je bio dobar trenutak da shvatimo kako je krajnji trenutak da počnemo pričati o sebi i predstavljati se onako kako je primjereno i potrebno, a ne onako kako to žele drugi.

Stoga sam okupila neke od naših ponajboljih stručnjaka kako bismo pronašli najbolji način stvaranja prepoznatljivog imidža kojim bismo ojačali svoju poziciju u odnosu na druge države i u međunarodnim odnosima u cijelosti, a posebno u odnosu na one države koje su nam izravni konkurenti u područjima u kojima se želimo isticati. Smatrala sam kako moramo iskoristiti trenutak svjetskog interesa i pozitivnih dojmova za Hrvatsku koje imamo nakon Svjetskog prvenstva u nogometu.

U svim susretima, od onih sa svjetskim državnicima do ‘običnih’ ljudi na ulici, shvatila sam koliko je naš nastup na Svjetskom prvenstvu pomogao da percepcija o Hrvatskoj bude pozitivna. Taj uspjeh i sve druge uspjehe, ne samo sportaša, moramo pretvarati u trajnu pozitivnu sliku i graditi vlastito samopouzdanje.

 

Dan zajedništva, ponosa i sreće u znak sjećanja na nogometni uspjeh

 

 

 

Što vi mislite o ovoj temi?

Sponzori
Komentiraj

Komentar

Željko Glasnović: NE DAJTE SE ZAVARATI!!! Komunizam i masonstvo su sijamski blizanci

Objavljeno

na

Objavio

NE DAJTE SE ZAVARATI!!! Komunizam i masonstvo su sijamski blizanci. Francusku revolucionarnu rulju pokrenule su masonske lože u Parizu. Iza Boljševičke revolucije, koja je pobila desetke milijuna kršćana, krije se ona ista loža koju je Hrvoje Šarinić doveo u RH 1993.

Pročitajte tekst ispod:
(NN autor)
“Ovo ismijavanje montipajtonskih hrvatskih masona koji se u javnosti prepucavaju poput piljarica na placu možda i nasmijava javnost koja podastire duhovite komentare kako smo eto uspjeli razbucati i ono što Francuzi nisu uspjeli u tri stoljeća – no to je samo privid. Njihov izlazak u javnost duboko je promišljen i kontroliran a perjanice tih i takvih istupa su korisni idioti poput Nikice Gabrića.

Kao i uvijek, stvarna moć krije se u najvišim ložama koje nisu toliko orijentirane na uspjeh u društvu koliko na borbu protiv vjekovnog neprijatelja – Katoličke crkve.u međuvremenu se masonski grebatori nižih stupnjeva međusobno svađaju na infantilan način želeći u javnosti ostaviti dojam o ranjivosti i dobrohotnosti.

Dok nam Gabrić iznosi podatke da su oni tek jedna od udruga, poput udruge Franak ili Blokiranih, humanstičkih filantropa , intelektualaca kojima je jedina dobrobit napredak društva u svim segmentima, svrha je peglanje imidža u javnosti gdje eto i sam predsjednik Milanović daje izjavu o tome kako su ga zvali ali je odbio zbog pogrešne percepcije javnosti prema njima.

Radi se o stvaranju statusa žrtve gdje se buduće članove time poziva da se pridruže ovom filantropskom društvu. Njihova mjesta za regrutaciju uvijek su bili Rotary klubovi i Lions klubovi.

Istina je da su oni iz sjene duboko inkorporirani u sve pore društva, premreženi u zakonodavnoj i izvršnoj vlasti – njihova imena nećemo saznati jer su oni sive eminencije ove države a istaknuti masonski pojedinci samo su smokvin list koji ima zavarati hrvatsku javnost.

Jedno su međutim smetnuli s uma a to je duboka ukorijenjenost katoličanstva u Hrvata.Masone su možda zavarali mediji i glasna manjina pa su pomislili da su se Hrvati udaljili od Katoličke crkve, ali se i te kako varaju.u kojoj mjeri, bliska budućnost će pokazati

.Kako je rekao veliki pisac Michael O Brien u knjizi o Hrvatima Otok svijeta – Hrvati nikada nisu molili svi, ali ih je uvijek molilo DOVOLJNO. Dovoljno i da bi se srušile sile iz dubina pakla, a to masoni jesu koliko god tvrdili suprotno.

“Mi moramo u potpunosti srušiti i pobijediti katolicizam!”, piše u biltenu francuske lože Velikog Istoka Francuske iz 1895.

“Prije svega, mora biti uništena religija”, izgovoreno je na Slobodnozidarskom kongresu, u Parizu, 1900. godine.”

Fra Mario Knezović: Masoni zašto ste tajni ako ste transparentni?

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati

Komentar

Što je budući predsjednik htio poručiti

Objavljeno

na

Objavio

Zoran Milanović

Riječ inauguracija dolazi od latinske riječi „inauguratio“ a koristi se za postupak svečanog uvođenja u zvanje, položaj ili dužnost. Tim činom (obredom) su auguri u starom Rimu ispitivali volju bogova pri mnogim javnim manifestacijama.

Kod nas se s tim izrazom susrećemo nakon izbora budućeg predsjednika i to pri njegovom preuzimanju dužnosti pa bi se tako ta riječ mogla prevesti i kao ustoličenje. Nažalost manifestacija inauguracije kod nas nema jasno definiran protokol pa se tako može obavljati prema mišljenju, volji i želji budućeg predsjednika, njegovog tima ili pak neke treće osobe.

Ako je to svečani trenutak na najvišoj državnoj razini onda bi trebao biti potpuno jasno i precizno definiran i tada ne bi trebao iza sebe stvoriti čitav niz nepotrebnih pitanja. Taj se protokol nikako ne smije vezati na neku stranačku ideološku platformu već mora manifestirati jasna ustavna načela na kojima počiva identitet države. Da je to bilo tako riješeno ne bi se dogodila ovakva inauguracija koja je više sličila na karmine nacionalnog identiteta nego na državnu svečanost. Ako učinite dublju analizu ove inauguracije vidjet će te da je to stvarno tako.

Već na samom početku TV prijenosa spiker je naglašavao kako u povijest odlaze Počasno-ceremonijalne odore koje su načinjene prema povijesnim vojnim odorama i dio su našeg nacionalnog identiteta. Cijele skupine turista iz raznih zemalja svijeta vrlo rado su prisustvovale smjenama straže i za uspomenu snimale tu vrlo zanimljivu manifestaciju. Ako su takve manifestacije u mnogim državama svijeta nacionalni ponos pitam se zašto to kod nas ne može biti.

Nekonvencionalno izvođenje Hrvatske himne razjarilo je sve domoljube i iznenadilo sve one kojima baš i nije previše stalo do našeg nacionalnog identiteta. Pogled koji je sam predsjednik uputio prema gospođi Josipi Lisac koja je intonirala himnu jasno nam je dao do znanja da je i on sam iznenađen takvom izvedbom. Ako je on njezin fan oda je sasvim sigurno znao njezin način i stil pjevanja i mogao je predvidjeti čak i ovu situaciju.

S obzirom na klavirski uvod i nerazgovjetnost pomislio sam kako se pjeva nešto drugo a ne himna. Iako su riječi i notni zapis himne jasno zapisani izvedba je sličila na sve drugo nego na našu nacionalnu himnu. Moram reći kako je to bilo prilično sramotno i uvredljivo. Gospođa Josipa Lisac je sasvim sigurno vrhunska pjevačica osebujnog stila pjevanja i oblačenja i vrlo ju rado slušam u izvedbi njezinih pjesama, ali sasvim sigurno nije tip pjevačice kojoj se može povjeriti ovaj zadatak. Mogu li si ideološki protivnici postaviti pitanje je li to bilo namjerno? Upravo već samo radi toga jasno je kako se inauguracijski tijek mora precizno definirati.

Sam izbor uzvanika nameće nam čitav niz vrlo značajnih pitanja. Prvo i najveće pitanje je može li država ovako važnu odluku prepustiti na volju pojedincu ili ga mora protokolarno riješiti. Ne pozvati čelnike političkih stranaka na inauguraciju šamar je demokraciji i kao da želi reći ja sam Bog i biti će onako kako ja kažem. Ne sliči li vam to uzurpaciji vlasti ili pak samovladi. Vraća li nas to to natrag u jednoumlje iz kojega smo jedva izašli.

U jednoj višenacionalnoj i multikonfesionalnoj državi ne pozvati na ovu svečanost predstavnike vjerskih zajednica uistinu otvara Pandorinu kutiju i nameće pitanje kakav će nadalje biti odnos prema vjerskim zajednicama. Hoće li opet po boljševičko-komunističkom obrascu vjera biti strogo kontrolirana ili pak zabranjena?

Hrvatska je svojom višestoljetnom tradicijom i kulturom u svijetu uvijek bila prepoznatljiva kao vrlo rado odredište upravo radi gostoprimstva svakom putniku namjerniku. Sa svim susjedima i s drugim državama uvijek je srdačno i konstruktivno surađivala što je uvijek bilo vidljivo prisustvovanjem diplomatskog kora na svim važnijim državnim manifestacijama. Zašto je to ovaj put izostavljeno?

Predstavlja li to možda signal u zaokretu vanjske politike i naznaka je zatvaranja u vlastitu čahuru. Prisjetimo se samo izjava bivšeg premijera, a sadašnjeg predsjednika, koje su nas udaljile od mnogih prijateljskih i savezničkih država. Sprema li nam se to opet?

I na samo kraju ove kratke analize važno je spomenuti kako se inauguracija ne smije pretvoriti u neku prijateljsku proslavu gdje je prisustvovanje par prijatelja važnije od prisustva čelnika političkih stranaka, predstavnika vjerskih zajednica i diplomatskog kora. Zato gospodo političari izvolite precizno definirati protokol inauguracije koja će biti demokratska, dostojanstvena i na ponos svakog državljana, građana ili stranca.

Zoran Čapalija – Čaplja/Kamenjar.com

Josipa Lisac otpjevala himnu na inauguraciji Zorana Milanovića: neke oduševila, a neke u potpunosti zgrozila

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati
Sponzori

Komentari