Pratite nas

Vijesti

Predsjednica odlikovala pripadnike Oružanih snaga RH

Objavljeno

na

Predsjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar Kitarović donijela je u prigodi 26. obljetnice ustrojavanja Oružanih snaga Republike Hrvatske, Dana Oružanih snaga Republike Hrvatske i dana Hrvatske kopnene vojske na prijedlog ministra obrane odluke o promicanjima, odlikovanjima i pohvalama za pripadnice i pripadnike Oružanih snaga.

Iz Ureda predsjednice priopćeno je kako je ukupno u činove promaknuto 108 pripadnika Oružanih snaga, odnosno 1 general, 20 časnica i 87 časnika i pohvaljeno 7 pripadnika Oružanih snaga Republike Hrvatske.

U čin general-bojnika promaknut je brigadni general Miroslav Kovač, u čin brigadnog generala brigadiri Senad Fejzić, Tihomir Kundid i Perica Turalija te u čin komodora kapetan bojnog broda Ivo Raffanelli.

Promaknuto je 6 pukovnika u čin brigadira (od njih 1 pukovnica u čin brigadirke) i 1 kapetan fregate u kapetana bojnog broda.

U čin brigadira/kapetana bojnog broda promaknuta je pukovnica: Lidija Frigelj; pukovnici: Bruno Bešker, Stanko Hrženjak, Mario Mavretić, Rajko Perić, Milan Vrbanc i kapetan fregate: Antun Flegar.

Dvanaest bojnika promaknuto je u čin pukovnika i 1 kapetan korvete u čin kapetana fregate (od njih 3 bojnice u čin pukovnice),

Trinaest satnika u čin bojnika i 2 poručnika bojnog broda u čin kapetana korvete (od njih 1 satnica u čin bojnice). U čin viših časničkih činova promaknuto ukupno 35 časnika od kojih je 5 žena.

Četrdestdva natporučnika promaknuta su u čin satnika, 8 poručnika fregate u čin poručnika bojnog broda (od njih 6 natporučnica u čin satnice i 1 poručnica fregate u čin poručnice bojnog broda), 2 natporučnika vojna specijalista u čin satnika vojnog specijalista (od njih 1 natporučnica vojni specijalista u čin satnice vojnog specijalista).

Sedam poručnika promaknuto je u čin natporučnika (od njih 1 poručnica u čin natporučnice), 9 poručnika vojnih specijalista u čin natporučnika vojnog specijalista (od njih 5 poručnica vojnih specijalista u čin natporučnice vojnog specijalista).
U činove nižih časnica/časnika promaknuto ukupno 68 časnika od kojih je 5 žena.

Za ostvarene natprosječne rezultate u izvršavanju postavljenih zadaća, pohvalom vrhovne zapovjednice pohvaljeni su: brigadir Jugoslav Jozić, kapetan bojnog broda Joško Šantić, pukovnik Mirko Bošnjak, pukovnik Zoran Lipošćak, pukovnik Damir Perak, bojnik Pavo Kelava i desetnik Damir Sertić.

facebook komentari

Sponzori
Komentiraj

Vijesti

Haški sud proglasio Ratka Mladića krivim i osudio ga na DOŽIVOTNI zatvor!

Objavljeno

na

Objavio

Raspravno vijeće Međunarodnog kaznenog suda za bivšu Jugoslaviju (ICTY) u Haagu donio je nepravomoćnu presudu Ratku Mladiću i odredio mu doživotnu kaznu zatvora za Ratka Mladića.

Ratni zapovjednik vojske bosanskih Srba Ratko Mladić, osoba čije je ime postalo sinonimom za najteže ratne zločine počinjene na europskom tlu nakon Drugog svjetskog rata, konačno se danas suočio s pravdom na koju se čekalo više od dva desetljeća.

Haški sud proglasio ga je, između ostalim, krivim za genocid te osudio na doživotnu kaznu zatvora.

Raspravno vijeće Haškoga suda u utorak je proglasilo krivim zapovjednika vojske bosanskih Srba Ratka Mladića krivim za genocid u Srebrenici i zločine protiv čovječnosti u BiH te ga osudio na doživotnu kaznu zatvora

 

Mladić je proglašen krivim za deset od 11 točaka optužnice. Oslobođen je odgovornosti za prvu točku koja ga je teretila za genocid u šest općina istočne BiH jer je vijeće utvrdilo da zločini počinjeni u tim općinama ne predstavljaju genocid. Proglašen je krivim za genocid u Srebrenici, za progon, istrebljenje, ubojstva, deportacije i nečovječna djela kao zločine protiv čovječnosti te za ubojstva, teror, nezakonite napade na civile i uzimanje pripadnika UN-a za taoce kao ratne zločine. Zločini su se događali na području BiH od 1992. do 1995.


Ratko Mladić je zbog ometanja postupka izbačen iz sudnice. Pogledajte trenutak izbacivanja Ratka Mladića iz sudnice:

 

General Rahim Ademi: Mladićev veliki vojni poraz kod Šibenika

facebook komentari

Nastavi čitati

Vijesti

U dvorištu vukovarske bolnice zapaljene svijeće

Objavljeno

na

Objavio

Paljenjem svijeća u dvorištu vukovarske Opće bolnice te molitvom mnogobrojni Vukovarci i djelatnici bolnice odali su u petak navečer počast žrtvama agresije bivše JNA i paravojnih srpskih postrojba na Vukovar 1991. godine, a Vukovarcima se u molitvi pridružila i predsjednica Republike Kolinda Grabar-Kitarović, koja će biti i na središnjem obilježavanju 26. godišnjice vukovarske tragedije.

Predsjednica Grabar-Kitarović zapalila je svijeću podno spomen-obilježja u dvorištu bolnice, a to su učinili i vukovarski gradonačelnik Ivan Penava, vukovarsko-srijemski župan Božo Galić te drugi.

Svijeće su zapaljene i kod zavjetne kapelice na tzv. kukuruznom putu – putu spasa, koji je tijekom opsade Vukovara bio jedina veza između toga grada i slobodnoga vinkovačkog područja.

Program u sklopu Dana sjećanja na žrtvu Vukovara, koji se i ove godine održava pod geslom “Vukovar, mjesto posebnog pijeteta”, počet će u subotu u 10 sati u dvorištu vukovarske Opće bolnice, odakle će sudionici u Koloni sjećanja proći gradskim ulicama do Memorijalnog groblja žrtava Domovinskog rata, gdje će državna i druga izaslanstva te mnogobrojni hrvatski građani položiti vijence i zapaliti svijeće i gdje će se služiti misa zadušnica koju će predvoditi požeški biskup, mons. Antun Škorčević.

Počast poginulima u obrani Vukovara 1991. godine polaganjem vijenca i paljenjem svijeće na Memorijalnom groblju žrtava Domovinskog rata odalo je večeras i izaslanstvo Vukovarsko-srijemske županije koje je vodio župan Božo Galić.

“Došli smo položiti vijenac i zapaliti svijeću u znak sjećanja na stradanje grada Vukovara te njegovih branitelja i civila, kao i onih u Škabrnji te svih onih ljudi koji su položili živote za Hrvatsku. Hvala im i slava, neka počivaju u miru”, rekao je Galić.

Počast žrtvama odalo je i nekoliko stotina Vinkovčana koji su večeras prošli u koloni sjećanja od središta Vinkovaca do podvožnjaka u Ulici kralja Zvonimira i podno murala 12 redarstvenika ubijenih 2. svibnja 1991. u Borovu položili vijenac i zapalili svijeće. Prije toga u vinkovačkoj župnoj crkvi sv. Euzebija i Poliona služena je misa zadušnica.

U spomen na žrtvu Vukovara diljem Hrvatske građani paljenjem svijeća odaju počast poginulima.

facebook komentari

Nastavi čitati
Sponzori

Komentari