Connect with us

Događaji

Predsjednica održala dojmljiv govor, Otkriven spomenik predsjednika Tuđmana

Objavljeno

on

U Kninu je počeo svečani program za Dan pobjede i domovinske zahvalnosti i Dan hrvatskih branitelja u povodu 20. godišnjice oslobađajuće akcije Oluja.

[ad id=”68099″]

Svečana proslava počela je već u utorak u 18 sati kada je šibenski biskup Ante Ivas posvetio crkvu Gospe Velikog Hrvatskog Krsnog Zavjeta, a u 22 sata održan je moto party na kojem je nastupio Psihomodo pop.

Program je započeo rano ujutro u 6 sati kada je s kninske tvrđave prema Vukovaru poletjelo dvije tisuće golubova, a u isto vrijeme golubovi su pušteni i u Vukovaru. Nakon toga slijedila je budnica ulicama grada Knina, a svečanost se potom prebacila na kninsku tvrđavu.

Zajednički vijenac na središnjem trgu položili su predsjednik Vlade Zoran Milanović, predsjednik Sabora Josip Leko, u ime Oružanih snaga RH zamjenik načelnika Glavnog stožera general pukovnik Dragutin Repinc te ravnatelj policije Vlado Dominić.

Vojni ordinarij mons. Juraj Jezerinac predvodio je molitvu, a sjetio se svih umrlih u Domovinskom ratu.

“Njihova smrt za nas je poruka da se ova zemlja može obraniti…poruka da ne dopustimo podjele. Htio bih da nas memorija još više učini ljudima”, rekao je mons. Jezerinac.

Nakon molitve pjesmu ‘Oči u oči’ izvela je Klapa HRM-a Sveti Juraj.

Otvaranje muzeja Oluja ’95’

Prema programu, u 8:45 sati zakazano je otvorenje muzeja ‘Oluja ’95′. Na tvrđavu su stigli predsjednica RH Kolinda Grabar-Kitarović i gradonačelnica Knina Josipa Rimac. Stigao je i bivši predsjednik Ivo Josipović te bivša predsjednica Vlade Jadranka Kosor, kao i predsjedavajući Predsjedništva BiH Dragan Čović.

Posebno oduševljenje među građanima izazvao je general Ante Gotovina.

Prije otvaranja muzeja, održana je minuta šutnje. Muzej je vrijedan pet milijuna kuna.

Gradonačelnica Knina Rimac rekla je da je projekt počeo prije nepunih godinu dana, zahvaljujući suradnji grada Knina i Ministarstva kulture.

“U ovom muzeju su prikazane sve akcije u Domovinskom ratu, naravno najslavnija i najblistavija Oluja ima posebno mjesto. Ono što je bila želja autora kninskog muzeja, a i nas kao domaćina, da ovu tvrđavu koja je najveća u Hrvatskoj, a druga u Europi, složimo u tri dijela. Centralni dio pripada Domovinskom ratu, i ova trobojnica, danas ćemo imati prilike otkriti spomenik predsjedniku Tuđmanu, tu je i muzej, ali i crkvica sv. Barbare koji svjedoči o prognanstvu nas Hrvata. Sjeverni dio posvećen je kralju Zvonimiru”, rekla je Rimac dodavši da je južni dio posvećen drugim junacima.

Rekla je da muzej poklanjaju svima onima koji su dali svoje živote za Republiku Hrvatsku.

“Svim hrvatskim braniteljima i članovima njihovih obitelji, neka mlađi naraštaji uče našu povijest. Zahvaljujem se Ministarstvu kulture i svima koji su pomogli da ovaj muzej bude otvoren. Hvala svim Kninjankama i Kninjanima, mogu reći i svim braniteljima”, zaključila je Rimac.

Zatim je riječ preuzeo ministar kulture Berislav Šipuš.

“Mislim da i u ime Ministarstva kulture i u svoje osobno ime moramo zahvaliti hrvatskim braniteljima i sudionicima Domovinskog rata koji su omogućili da danas ovdje stojimo. Ovo je istodobno trenutak tišine, refleksije, razmišljanja, poniranja u samog sebe, a vjerujem da je današnji dan dan veselja i dan radosti. Ovaj muzej nastao je u zaista kratkom roku. Moram zahvaliti gradu Kninu, kolegicama i kolegama, izvođačima radova… Muzej pokazuje jedan dio hrvatske povijesti, možda najvažniji dio, a stojimo nad gradom i u gradu hrvatskih kraljeva. Želja nam je da proširimo muzej, da na ovoj tvrđavi možemo gledati i slušati povijest od trenutka kad su hrvatski kraljevi odlučili da ovo bude kraljevski grad. Ovo je za generacije koje dolaze iza nas, da uče i nauče”, rekao je Šipuš.

Kolinda: Svi mogu vidjeti kako se stekla sloboda

Zatim se obratila predsjednica RH.

“Doista mi je posebno stajati ovdje…čestitam vam Dan pobjede i domovinske zahvalnosti, Dan hrvatskih branitelja i 20. obljetnicu VRO Oluja. Onaj narod koji ima svoju povijest, ne može se izbrisati s lica zemlje kao što su neki pokušali. Posebno sam ponosna na hrvatske branitelje, sve one koji su dali svoje živote, zdravlje, mladost, za našu hrvatsku domovinu. Sjećam se nestalih i poginulih u Domovinskom ratu, kako branitelja, njihovih obitelj i djece. Zahvaljujem se za sve ono što su prošli. Knin, Oluja i hrvatski branitelji su sami dio slavne hrvatske povijesti, oni su i živa baština, vrijednost na koju se nakon veličanstvene oslobodilačke operacije temelji RH. Ovaj muzej daje realni, stručni i znanstveno argumentiran pregled događaja koji su prethodili našoj borbi za slobodu, o ratu, Oluji i međunarodnom kongresu tog vremena. Autori su lijepo približili i život običnog čovjeka u tim teškim danima okupacije. Valja zahvaliti brojnim braniteljima i njihovim udrugama, ali i ustanovama koje su sačuvale mnoštvo eksponata. Uloga naših zapovjednika i vrhovnog zapovjednika, prvog hrvatskog predsjednika, našeg dragog dr. Franje Tuđmana, prikazana na dostojanstven način, učinila je muzej nezaobilaznim mjestom za učenike, studente, sve građane. Svatko će moći vidjeti kako se stvarala suvremena sloboda, kako se stekla sloboda kojom su stoljećima težili naši preci”.

Dodala je svim “potomcima vitezova, Kninjankama i Kninjanima, Hrvaticama i Hrvatima, svim građanima”: “Našu povijest i baštinu tumačimo na jedini ispravan način, istraživanjem i stručnim radom, njegovanjem uspomena na velike ljude, na način na koji možemo vidjeti u kninskom muzeju ‘Oluja 95’. Neka nam bude na spomen domovini, neka nam vječno živi naša draga hrvatska domovina. Dozvolite mi da muzej ‘Oluja 95’ sa zadovoljstvom proglasim otvorenim”.

Svečanost na tvrđavi nastavila se čitanjem povjesnice o Oluji i imena poginulih i nestalih hrvatskih branitelja, koja su pročitali njihova djeca.

Predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović uz Miroslava Tuđmana otkrila je spomenik prvom hrvatskom predsjedniku, uz puštanje bijelih golubica.

Nakon toga uslijedio je prelet MIG-ova i program eskadrile Krila Oluje.

Središnja proslava na glavnom kninskom trgu počinje u 13 sati polaganjem vijenaca kod spomenika Hrvatske pobjede Oluja ’95, a među govornicima su najavljeni predsjednica Grabar-Kitarović, gradonačelnica Knina i predstavnici branitelja.

Što vi mislite o ovoj temi?

Oglasi
Komentiraj
Advertisement

Komentari