Pratite nas

Hrvatska

Predsjednica održala sastanak s Ivanom Penavom

Objavljeno

na

Ured predsjednice

Na poziv Predsjednice Republike Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović, u Uredu Predsjednice održan je sastanak s gradonačelnikom grada Vukovara Ivanom Penavom u povodu Odluke Ustavnog suda.

Svjesna osjetljivosti političke situacije u gradu Vukovaru, predsjednica Grabar-Kitarović smatra izuzetno važnim pružiti podršku gradonačelniku Penavi i građanima Vukovara koji već više od četvrt stoljeća trpe nepravdu nastalu neobjašnjivo sporim i neefikasnim djelovanjem institucija. To rezultira osjećajem nepravde, posebice među Vukovarkama, Vukovarcima i hrvatskim braniteljima koji su bili na braniku domovine i podnijeli najveću žrtvu u Domovinskom ratu, ali i među pripadnicima srpske zajednice koje se nepravedno stigmatizira.

Predsjednica Republike Hrvatske ne može komentirati odluku Ustavnog suda, ali skreće pozornost na članak 8. Ustavnog zakona o pravima nacionalnih manjina koji kaže kako se ta prava moraju tumačiti i primjenjivati sa svrhom poštivanja manjina i hrvatskog naroda, razvijanja razumijevanja, solidarnosti, snošljivosti i dijaloga među njima.

Drži da u ovakvim uvjetima, kada se zapostavljaju temeljna ljudska prava, nisu učinjeni potrebni preduvjeti za širenje posebnih prava koji moraju postati demokratski standard u Hrvatskoj koja tome teži i suglasna je da ih je loše odgađati, međutim poziva na iste kriterije koji bi u konačnici rezultirali izjavom mjerodavnih tijela da se postupci protiv osumnjičenih za ratni zločin isto tako ne mogu odgađati u nedogled. Takav stav je zdrav preduvjet za uređene odnose temeljene na povjerenju većinskog naroda i pripadnika srpske nacionalne manjine, posebice u izranjavanom Vukovaru.

Republika Hrvatska mora posebno brinuti o Vukovaru, a dužnost je i obveza državnog vrha da zahtijeva rješavanje nepravde koju osjećaju stanovnici Vukovara. Neshvatljivo je da do danas nitko nije odgovarao za masakr u Borovu Selu, da nitko nije riješio pitanje 30 tisuća logoraša, nestalih… Kako ćemo to opravdati s ustavnog ali i moralnog aspekta?

„Zbog toga stav gradonačelnika Vukovara Ivana Penave ne mogu nazvati nepoštivanjem odluke Ustavnog suda, nego pozivom koji i osobno podržavam da napokon zatvorimo pitanja iz prošlosti i time pružimo iskrenu priliku budućnosti.

Ne želim razdvajanja ili sukobe među Hrvatima i Srbima, nego pozivam na strpljenje i obzir koji podrazumijeva prihvaćanje činjenice da Vukovar liječi svoje rane. Držim da je obveza državnih institucija što prije uložiti dodatni napor i pronaći najbolja rješenja koja neće izazivati napetosti i nepovjerenje među ljudima, nego upravo suprotno“, kazala je predsjednica Grabar-Kitarović.

 

Penava: Gdje su ustavna prava za silovane žene?

 

 

Što vi mislite o ovoj temi?

Hrvatska

Tvrtka Ante Gotovine Pelagos i Jadrantuna, u kojoj je Gotovina suvlasnik, uplatile novac za respirator

Objavljeno

na

Objavio

Foto: Arhiva

Zadarska županija ima devet novozaraženih koronavirusom, sada ih je ukupno 18, a među novozaraženima je i jedan liječnik Opće bolnice Zadar, izvijestio je u petak županijski Stožer civilne zaštite.

“Od devet novooboljelih, sedam je vezano uz slučaj Specijalne bolnice za ortopediju u Biogradu – tri pacijentice koje su bile na operaciji, troje koji su bili u bliskom kontaktu i rođaci oboljelih. Oko 300 pacijenata i kolega s posla bilo je u kontaktu sa zaraženima, što je ogromna brojka. Ako se netko ne javi nama, molimo da ostanu u samoizolaciji jer tako neće zaraziti druge”, poručio je epidemiolog zadarskoga Zavoda za javno zdravstvo Alan Medić.

Dodao je kako je među novozaraženima jedan djelatnik Opće bolnice Zadar.

“Poduzimamo mjere rizika za svakog zdravstvenog djelatnika, što je dodatan posao u tijeku ovog dana. Oni koji su bili u višem riziku će 14 dana u samoizolaciju. Pojačat ćemo testiranja, ali s obzirom na to da imamo aparat, a nemamo reagense, molim Nacionalni stožer da nam pomogne da stignu reagensi kako bismo ovdje provodili testiranja. Ova će situacija od nas zahtijevati posebnu pozornost jer ne znamo koliko će od ovih 300 ljudi biti novozaraženih”, apelirao je Medić.

Prošlog je tjedna, naime, u biogradskoj Specijalnoj bolnici za ortopediju jedan liječnik, ne znajući da je zaražen koronavirusom operirao pacijenticu koja se potom zarazila.

Čulina: Od 34 izuzeta nalaza devet pozitivno

Ravnatelj Opće bolnice Zadar Željko Čulina kazao je kako je od 34 izuzeta nalaza devet bilo pozitivno, od čega je jedan djelatnik Opće bolnice Zadar, sin oboljelog liječnika iz biogradske bolnice.

“Danas će se napraviti epidemiološki izvid te će sve osoblje koje je bilo u kontaktu morati u samoizolaciju. Šest pacijenata leži na COVID odjelu, jedan je na respiratoru i stanje mu je stabilno. U Općoj bolnici Zadar u samoizolaciji su 24 liječnika i 28 medicinskih sestara te četiri nezdravstvena djelatnika”, istaknuo je Čulina.

Upozorio je da će nakon današnjih izvida vjerojatno biti više zaraženih.

“Organizirali smo posao i sa svoje strane će bolnica napraviti sve da pruži pomoć bolesnicima”, naglasio je Čulina.

Na zadarskom području je više od 800 osoba pod nadzorom, a od jučer 228. Od 13. ožujka policija je imala 436 provjera samoizolacije i ustanovila 44 kršenja te mjere. Sa 17 blokadnih punktova na području Zadra vraćeno je 111 osoba.

Zadarski župan Božidar Longin zahvalio je svima koji žele financijski pomoći zadarskoj bolnici u nabavi opreme, a jučer su tvrtka Ante Gotovine Pelagos i Jadrantuna, u kojoj je Gotovina suvlasnik, uplatile novac za respirator. (Hina)

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati

Hrvatska

Torcida nacrtala mural: Heroji Domovinskog rata u Vukovarskoj ulici u Makarskoj

Objavljeno

na

Objavio

Foto: dalmatinskiportal.hr

Na ogromnom muralu se nalaze vukovarski branitelji

Heroji Domovinskog rata i simboli obrane Vukovara oslikani su u Vukovarskoj ulici u Makarskoj. Agresorski JNA vojnici i četnici su prikazani kao vragovi, piše dalmatinskiportal.hr

Iza ove akcije stoji Torcida, koja je zaslužna i za brojne murale s istim braniteljima u Vukovarskoj ulici u Splitu.

Foto: dalmatinskiportal.hr

Foto: dalmatinskiportal.hr

Foto: dalmatinskiportal.hr

Foto: dalmatinskiportal.hr

Marko Ljubić: Gdje su nestali Bosanac, Veljača, Drago da oprostite Pilsel, Zoran Pusić i ostali junaci našeg doba?

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati
Sponzori

Komentari