Connect with us

Pregled

Predsjednica: Pomilovat ću Luksetića kad podnese zahtjev za pomilovanjem

Objavljeno

-

Foto: Hina

Iz Ureda predsjednice reagirali su u petak na slučaj Huanita Luksetića, koji je osuđen na dvogodišnju zatvorsku kaznu zbog marihuane koju je uzgajao kako bi ublažio simptome multiple skleroze, a predsjednica je kasnije na twitteru napisala i da će iskoristiti svoje zakonsko pravo i pomilovati Luksetića kad podnese zahtjev za pomilovanjem.

“Predsjednica Republike Hrvatske upoznata je sa slučajem Huanita Luksetića te smatra kako je njegovo zdravstveno stanje nemjerljivo važan element cijelog slučaja.

Predsjednica Republike Hrvatske ne može automatski pomilovati g. Luksetića, već on ili njegov pravni zastupnik moraju podnijeti molbu za pomilovanje preko Ministarstva pravosuđa, koje dostavlja izvješće Predsjednici Republike Hrvatske”, stoji u priopćenju iz Ureda predsjednice.

Podsjetimo, drugostupanjski sud potvrdio je osuđujuću presudu Općinskog suda u Rijeci Huanitu Luksetiću na dvije godine zatvora za ilegalnu proizvodnju marihuane radi prodaje iako je Luksetić, koji boluje od multiple skleroze, u svojoj obrani tvrdio da je marihuanu uzgajao zbog proizvodnje kanabisova ulja koje ublažava simptome njegove bolesti.

Predmet je na drugom stupnju prebačen na Županijski sud u Osijeku gdje je donesena drugostupanjska potvrđujuća presuda.

Luksetićev branitelj, odvjetnik Vladimir Gredelj u izjavi za Hinu je kazao da ne može potvrditi da je donijeta takva drugostupanjska presuda jer još nije dobio službenu potvrdu, ali da je informaciju o presudi dobio od više ljudi.

Ustvrdio je da je ovo primjer nehumanog postupanja hrvatskog sudstva. “Ova presuda šalje Huanita u smrt. Odgovorno tvrdim da ako ode na izdržavanje dvogodišnje zatvorske kazne, neće se živ vratiti”, rekao je Gredelj.

Pernar u Saboru: Huanito nije kriminalac 

Zastupnik Živog zida Ivan Pernar ranije je pozvao predsjednicu Republike da amnestira Huanita Luksetića kojem je drugostupanjski sud potvrdio presudu na dvije godine zatvora zbog ilegalne proizvodnje kanabisa i držanja marihuane radi prodaje.

“Huanito nije kriminalac, on je čovjek je koji se liječio uljem indijske konoplje i to ulje mu je pomagalo”, rekao je Pernar tvrdeći da spomenuti nije indijsku konoplju uzgajao jer se bavio “dilanjem”, radilo se isključivo o zdravstvenim razlozima.

“Ovakve presude su trajna mrlja za hrvatsko pravosuđe, ruše povjerenje građana u institucije, tim više jer su mnogi koji su imali ozbiljne količine droge, koja im nije služila za liječenje, dobivali uvjetne kazne, dobrotovoni rad, nisu odlazili u zatvor”, ustvrdio je zastupnik.

(Hina)

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari

Oglas