Predsjednica posebnom Odlukom daje najmanje 400.000 kuna siromašnima

0

Predsjednica Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović prvog dana mandata donijela je Odluku o Uredu predsjednice u kojoj stoji da Služba za odnose s građanima obavlja stručne i adiministrativne poslove u vezi s predstavkama i pritužbama građana, obavlja poslove dodjele jednokratnih novčanih pomoći obiteljima, odnosno pojedincima ugroženog socijalnog statusa.

Prema tome, jasno je da predsjednica izravno može pomoći najugroženijim hrvatskim građanima. Grabar-Kitarović ove godine raspolaže s 400 tisuća kuna koje može potrošiti za tu namjenu.

Naime, u proračunu Ureda predsjednice taj iznos određen je za “ostale naknade građanima i kućanstvima iz proračuna”.

Prema pisanju medija, nisu poznati kriteriji i način na koji će se dodjeljivati novac, a prenosi se i da u Uredu predsjednice računaju da će moći izdvojiti i više novca. Do njega misle doći uštedama u ostalim stavkama.

Bivši predsjednici nisu donijeli ovakvu odluku, ali su imali novac na raspolaganju u stavci “ostale naknade građanima i kućanstvima iz proračuna”. Josipović je tako za tu namjeru godišnje mogao izdvojiti od 400 tisuća do 450 tisuća kuna, a Stjepan Mesić 20 tisuća kuna.

[ad id=”40551″]

facebook komentari