Connect with us

Razgovor

Predsjednica i premijer razgovarali o čelniku SOA-e

Objavljeno

on

Večeras su se na Pantovčaku susreli predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović i premijer Tihomir Orešković. Tema – smjena ravnatelja SOA-e Dragana Lozančića.

Prema nekim medijskim napisima, na čelo SOA-e mogao bi doći Daniel Markić, a prvi potpredsjednik Vlade Tomislav Karamarko pak spominje više kandidata.

Predsjednica Republike nema svog kandidata, od Vlade očekuje da predloži nekoga stručnog i politički neovisnog.

S druge strane, premijeru se, čini se, ne žuri previše odabrati novog kandidata. Navodno, Orešković je, za razliku od prvog potpredsjednika Vlade Karamarka, sklon imenovanju Daniela Markića ravnateljem SOA-e. Uoči sastanka predsjednica je poručila da bi ona, da je na Lozančićevu mjestu, već dala ostavku. Da mi predsjednik države kaže da ne uživam njegovo povjerenje, definitivno tražila drugi posao, kazala je. Nije htjela komentirati imena koja su se u medijima spominjala kao mogući Lozančićevi nasljednici s obzirom na to da je riječ o medijskim nagađanjima, a ne o službenim kandidatima. Očekujem od Vlade prijedlog kandidata, a isključivo su kriteriji stručnost, kompetentnost, politička neovisnost, kazala je predsjednica.

Mislim da je doista sazrijelo vrijeme da se imenuje novi ravnatelj SOA-e. Kad je riječ o meni, ja nemam nikavog svog kandidata. Dakle, nije mi nikako u interesu nekakva kontrola u službi, već isključivo profesionalizacija te službe. Da ona radi u skladu i s najvišim europskim i NATO standardima, kazala je predsjednica novinarima na Pantovčaku potvrdivši da će se sastati s premijerom Oreškovićem i razgovarati o toj temi.

Da, doista mislim da je krajnje vrijeme da se to riješi, kazala je hrvatska predsjednica na pitanje novinara nije li prošlo i previše vremena od trenutka kada je ona stavila svoj supotpis na odluku o razrješenju sadašnjeg šefa SOA-e Dragana Lozančića.

Šef službe dobiva, prema zakonu, instrukcije za svoj rad od predsjednice države i od strane Vlade. Ako ne uživate povjerenje jedne od tih strana, onda je vrlo teško obavljati posao i ja se zapravo čudim zašto je gospodin Lozančić ustrajao biti na toj poziciji kad je ta situacija ne samo vrlo neobična nego nije ni u skladu sa zakonom, dodala je Grabar-Kitarović u izjavi novinarima nakon sastanka s estonskim predsjednikom Toomasom Hendrikom Ilvesom.

Predsjednica i premijer, naime, prema Zakonu o sigurnosno-obavješetajnom sustavu supotpisuju odluku o smjeni ravnatelja SOA-e, a Grabar-Kitarović svoj je potpis na odluku o smjeni Lozančića stavila početkom veljače i od tada se čeka odluka premijera Oreškovića.

Što vi mislite o ovoj temi?

Oglasi
Komentiraj
Advertisement

Komentari