Pratite nas

Komentar

Predsjednica o presudi Arbitražnog suda: Nadam se da neće biti incidenata

Objavljeno

na

Hrvatska predsjednica Kolinda Grabar Kitarović drži govor u Dubrovniku u kojem se odvija sastanak šefova diplomacije zemalja članica Procesa suradnje u jugoistočnoj Europi (SEECP) kojim Hrvatska završava jednogodišnje predsjedanje tim političkim forumom za promicanje suradnje u regiji.

“Moj stav ostaje nepromijenjen. Za nas je arbitraža nepovratno korumpirana. Ušli smo u arbitražu u dobroj vjeri, ali ponašanje slovenskih predstavnika i suca za nas je neprihvatljivo. Oni će ući u negativne anale arbitražnog suda. Mi presudu ne prihvaćamo. Nadamo se da neće biti nikakvih unilateralnih akata od strane Slovenije”, kazala je predsjednica.

Kazala je kako još nije razgovarala sa Pahorom, ali će to svakako učiniti na marginama summita.

Osvrnula se i na izjavu njemačkih vlasti i kazala kako je Njemačka poručila da se treba zadržati integritet međunarodnog prava.

Kazala je kako će presuda arbitražnog suda sigurno biti i jedna od tema njenog skorašnjeg susreta s američkim predsjednikom Trumpom.

“Nadam se da ovo neće narušiti naše odnose, ali ne zavaram se da sljedećih nekoliko mjeseci neće biti korumpirano”, kazala je predsjednica i dodala da se nada da neće biti incidenata.

Sastanak  u Dubrovniku označava završetak jednogodišnjeg predsjedanja Hrvatske tim političkim forumom za promicanje suradnje u regiji.

“Postoji jasna i sigurna volja od svih nas da nađemo zajednička rješenja i unaprijedimo živote naših građana. Moramo priznati da je ovo područje kroz povijest naučilo da moramo imamo surdadnju. Jugoistočna Europa pokazala je zrelost ove inicijative.

Međutim, ne možemo izgubiti iz vida širu globalnu sliku. Jugoistočna Europa bila je podložna promjenama, a današnji svijet je povezaniji nego ikad i bilo koja separacija je više nego uzaludna. Moramo naći zajednički jezik”, poručila je predsjednica u svom govoru.

Osvrnula se i na sigurnosnu situaciju u regiji i poručila da EU i NATO moraju uložiti više truda u sigurnost zemalja regije.

Što vi mislite o ovoj temi?

Oglasi
Komentiraj

Komentar

Jandroković dobio više preferencijskih glasova od Škore, čak triput više od Raspudića

Objavljeno

na

Objavio

isječak/HRT

Glavni tajnik HDZ-a Gordan Jandroković, uz rezultat stranke, može slaviti i svoj uspjeh na ovim parlamentarnim izborima, piše Direktno.hr

Naime, možemo reći da se Jandroković riješio stigme s posljednjih izbora jer je prema 68 posto obrađenih listića osvojio 10.406 ili 29,94 posto glasova s liste.

Inače, HDZ je prema aktualnim rezultatima iz druge izborne jedinice gdje je Jandroković nositelj osvojio šest mandata ili 34,45 posto.

Jandroković ima više preferencijskih glasova nego protukandidati iz iste jedinice Miroslav Škoro (7500), Rajko Ostojić (5746) i gotovo triput više nego Nino Raspudić (3484).

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati

Komentar

Reiner: Prednost HDZ-a zaslužena je radom tijekom cijelog prošlog mandata

Objavljeno

na

Objavio

Kandidat HDZ-a u 1. izbornoj jedinici Željko Reiner izrazio je u nedjelju zadovoljstvo rezultatom izlazne ankete, po kojoj HDZ ostvaruje 61 mandat, poručivši kako je ta prednost zaslužena radom tijekom cijelog prošlog mandata.

“Izlazna anketa daje značajnu prednost HDZ-u, mi smo to i očekivali. Ta prednost je uistinu zaslužena radom tijekom cijelog prošlog mandata. Vjerujem da ćemo na temelju takvih predviđanja imati otprilike slične rezultate izbora. Ovo je anketa bez dijaspore i rezultati mogu čak i bolje izgledati kada dođu konačni rezultati”, rekao je Reiner novinarima u HDZ-ovu izbornom stožeru u Arheološkom muzeju.

Zahvalivši biračima HDZ-a i svim građanima koji su izašli na izbore, podsjetio je kako su mnogi zastrašivali građane s bojaznima od pandemije korone. Zahvalio je i članovima izbornih stožera što su parlamentarni izbori prošli bez izgreda i što su se pridržavali mjera i preporuka epidemiologa.

Upitan kreću li pregovori o sastavljanju buduće vlade jer 61 mandat nije dovoljan poručio je kako treba pričekati konačne rezultate, a nakon toga će HDZ razgovarati sa svima s kojima dijele slična programska i svjetonazorska načela.

Zamoljen da komentira “veliki povratak Mosta”, Reiner je ustvrdio da se sa osam mandata ne može govoriti o “velikom povratku” jer je Most na prošlim izborima imao dvostruko više mandata.

Smatra kako treba respektirati rezultate lijevo-zelene koalicije, koja prema izlaznoj anketi dobiva isto osam mandata.

Na pitanje hoće li ponovno koalirati s Mostom poručio je: “Ako se dva puta opečete na vatru, teško ćete u nju treći puta staviti ruku”.

Vezano uz moguće koaliranje s Domovinskim pokretom podsjetio je kako se u predizbornoj kampanji često rabe i teške riječi. “Predizborna situacija je jedno, a nakon izbora se sasvim drugačije razmišlja”, rekao je, prenosi Hina.

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati
Oglasi

Komentari