Connect with us

Kolumne

Predsjednica Republike i NATO savez

Published

on

Gospođa Kolinda Grabar Kitarović doista će do kraja svoga prvog mandata osloboditi Hrvatsku vojno-tehničke prevlasti bivšega Varšavskog pakta pa će Hrvatska biti prva država od bivših komunističkih zemalja, čije su Oružane snage potpuno opremljene zapadnom vojnom tehnikom

[ad id=”93788″]

Nedavno su hrvatski mediji, ponajprije Hrvatska televizija i komercijalne tv-kuće s nacionalne razine, pokušali nakon prve godine mandata sabrati učinak hrvatske predsjednice Kolinde Grabar Kitarović. U toj skupnoj kakofoniji govorilo se o svemu i svačemu, ponajviše o skromnim učincima gospodarstva i socijale, na koje predsjednica ionako ne može utjecati, pa je osim već unaprijed stvorena zaključka o mršavoj godini prvoga mandata, izostala ozbiljna analiza predsjedničina rada.

Nu kad se ozbiljno pogledaju dijelovi predsjedničina rada, poput onoga u Hrvatskoj vojsci, ne može se čovjek oteti dojmu kako je Kolinda Grabar Kitarović napravila samo tijekom jednogodišnjega mandata pravi pothvat. On je djelomično predstavljen i na zagrebačkom mimohodu u prigodi obilježavanja 20. obljetnice silne vojnoredarstvene operacije “Oluja”, kojom je Hrvatska vojska od srpske okupacije oslobodila svoja državna područja i tako izišla na međunarodno priznate državne granice. Gospođa Grabar Kitarović je u znatnom dijelu modernizirala Oružane snage Republike Hrvatske, koje su inače po svojim sposobnostima već odavno priznate i u okviru Nato saveza. Naime, predsjednica je uz već priznata hrvatska vojna umijeća, znatan napor uložila u vojno-tehničko opremanje Hrvatske vojske, koja bi, samo ako ovako nastavi, do kraja svoga prvog mandata mogla provesti cjelokupnu reformu vojske s uvođenjem ročnoga sastav u Oružane snage.

Posebna kakvoća predsjedničina mandata jest iskustvo iz NATO saveza, koje se očituje u opremanju vojske zapadnom, ponajviše američkom vojnom tehnikom. Hrvatska kopnena vojska opremljena s 12 suvremenih samohodnih haubica PzH 2000, s dometom od 40 kilometara, koje imaju mogućnost pružanja neizravne paljbene potpore i uporabe precizno vođenoga streljiva. Američka donacija 212 oklopnih vozila s posebnom protubalističkom i protuminskom zaštitom tipa MRAP (Mine Resistant Ambush Protected) pogodna za različite terenske uvjete, konstruirana su kako bi mogla odgovoriti izazovima modernog ratišta, a može ih se koristiti u sukobima i prirodnim katastrofama. Američki saveznici donirali su Hrvatskoj vojsci 16 samovoznih višecjevnih lansera raketa (SVLR) M270. koji Oružanim snagama daju strateški karakter unutar NATO saveza.

Američki partneri ponudili su Hrvatskoj 18 modernih helikoptera tipa Crmi jastreb, što je nedavno podupro i Odbor za obranu Hrvatskoga sabora. Naime, sama je predsjednica za nedavnoga posjeta Sjedinjenim Državama u iskušavala u simulatoru upravljanje tim elikopterima. Naime, oni će zamijeniti 18 letjelica MI 8, koji su zbog starosti i uporabe zasluženo otpisani. Do 2018. godine Hrvatska će izabrati još i eskadrilu američkih borbenih zrakoplova F-16, čime će biti osiguran hrvatski zračni prostor, a oni će najvjerojatnije čuvati i nebo iznad Bosne i Hercegovine. Hrvatska vojska opremljena je i oklopnim vozilima Patria, a na njih su također ugrađeni zapadni sustavi. Uz vlastitu proizvodnju tenkova u tvornici Đuro Đaković, koji su opremljeni zapadnom elektronikom te proizvodnju raketnih bacača RAK-12, ali i oružje kratkih i dugih cijevi iz vlastitih tvornica, hrvatska predsjednica Kolinda Grabar Kitarović doista će do kraja svoga prvog mandata osloboditi Hrvatsku vojno-tehničke opreme bivšega Varšavskog pakta, pa će Hrvatska biti prva država od bivših komunističkih zemalja, čije su Oružane snage potpuno opremljene zapadnom vojnom tehnikom.

Tako je hrvatska predsjednica, unatoč medijsko-propagandističkim podmetanjima, Hrvatsku uklopila u sustav ozbiljnih zapadnih država, koje vode posebnu skrb o vlastitoj nacionalnoj sigurnosti, ali i sigurnosti bližega okruženja. Koliki su pak otpori tom predsjedničinu pothvatu da od Hrvatske napravi ne samo održivu, nego i sigurnu zemlju, opet najbolje pokazuju medijsko-politička podmetanja. Naime, kad je gospođa Grabar Kitarović čestitala Bosni i Hercegovini na podnošenju zahtjeva za članstvo u Europskoj uniji, nacionalne su televizije iz njezine čestitke izrezale predsjedničinu dobrodošlicu na put BiH u euroatlantske integracije, pa su kao posrednici emitirali samo onaj dio koji se odnosio na europske integracije. Ništa u tom ne bi bilo čudno, kad se ne bi ruska politička strategija poklapala samo s europskim integracija, a iz njih izdvajala one atlantske, odnosno, ulazak zemalja u NATO savez.

Tako su hrvatski dalekovidnički mediji, osim nedopuštene uporabe cenzure, politički stali na stranu Republike Srpske, koja se upravo svim silama opire ulasku BiH u NATO savez. Jednako onako, kako se ruska politika protivi na primjer ulasku Crne Gore i Srbije u NATO, odnosno atlantske integracije.

Ivan Svićušić / Hrvatsko slovo

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement

Komentari