Pratite nas

Hrvatska

Predsjednica RH će u Poljsku zajedno sa šezdesetak hrvatskih tvrtki

Objavljeno

na

Na gospodarskom forumu u Katovicama HGK je organizirala predavanje o mogućnostima poslovanja u Hrvatskoj. Veliki interes poljskih gospodarstvenika pokazao je kako HGK s pravom inzistira na jačanju suradnje Hrvatske i Poljske i svih zemalja Srednje Europe.

[ad id=”93788″]

Uspješni skup u Katovicama najbolji je uvod za veliki gospodarski forum u Varšavi kojeg HGK organizira u sklopu posjeta hrvatske predsjednice Kolinde Grabar Kitarović Varšavi. U Katovicama je posebno naglašeno da je koridor Jadran-Baltik-Crno more prilika za mala i srednja poduzeća a ne samo za velike sustave, kaže Bruno Lopandić iz Hrvatske gospodarske komore.

Interes je bio veliki, sve skupa oko 80 tvrtki od toga preko 50 poljskih. U organizaciji HGK, sudionici skupa danas će basplatno na rukometnu utakmicu Hrvatske i Islanda, što pokazuje i razumijevanje važnosti povezivanja sporta i gospodarstva.

Predsjednica RH Kolinda Grabar Kitarović će posjetiti Varšavu, a HGK u sklopu posjeta vodi gospodarsko izaslanstvo za koje se već prijavilo 60 hrvatskih tvrtki, isto toliko s poljske strane, a riječ je, kako doznajemo o velikim tvrtkama.

Naglasak će biti na energetici, plinu, a posebno je važno to što bi nosioci dogovorenih poslova trebale biti male i srednje firme, ne samo velike.

U HGK su organizirali odlazak u Poljsku tako da svi poduzetnici putuju u zrakoplovu zajedno s Predsjednicom RH.

Veza politike i gospodarstva važna, a za razliku od prošlih vremena, čini se da je sada politika u službi gospodarstva.

Što vi mislite o ovoj temi?

Sponzori
Komentiraj

Hrvatska

Plenković: Iz odluke Ustavnog suda ne proizlazi obveza dvojezičnih ploča u Vukovaru

Objavljeno

na

Objavio

Premijer Andrej Plenković kazao je u petak da iz nedavne odluke Ustavnog suda, koji je zaključio da se prava srpske nacionalne manjine u Vukovaru moraju unaprijediti, ne proizlaze pravne obaveze poput dvojezičnih ploča.

“Stvari su vrlo jasne. I vlada i gospodin Penava poštuju odluku Ustavnog suda, tu nema nikakvih dilema”, rekao je Plenković u petak na zasjedanju Odbora za vanjsku politiku i europske poslove, odgovarajući na pitanje Joška Klisovića (SDP) o toj temi. Dodao je kako se s vukovarskim gradonačelnikom Ivanom Penavom telefonski čuo u četvrtak.

“Prema našem tumačenju odluke Ustavnog suda iz nje ne proizlazi pravna obveza primjerice koja se tiče dvojezičnih ploča, to tamo ne piše”, rekao je premijer.

“Ono što će se događati i što je jasno, temeljem odluke Ustavno suda, jest da će gradsko vijeće gara Vukovara održati raspravu o stanju dijaloga, razumijevanja, snošljivosti i odnosa u gradu između Hrvata kao većinskog naroda te predstavnika srpske i drugih manjina, a potom će se sukladno ocjeni tog stanja razmotriti kako, kada i na koji način se može širiti katalog prava koji se odnosi na srpsku manjinu”, naglasio je Plenković i dodao kako je to i stav vukovarskog gradonačelnika.

Premijer je kazao kako je Penavin politički stav da se u Hrvatskoj trebaju riješiti neka zaostala pitanja iz Domovinskog rata, poput odgovornosti za ratne zločine, “što je jasan politički stav”.

“To su usporedni procesi koje ne vode ni vlada niti političke stranke, za te procese su nadležna odgovarajuća tijela u Hrvatskoj”, zaključio je premijer.

(Hina)

 

Pupovac: ‘Nekima smeta ZDS, za njega ima mjesta, ali za ćirilicu ne…’

 

 

 

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati

Hrvatska

Borbeni dvojac HRZ-a izvršio presretanje zrakoplova

Objavljeno

na

Objavio

Foto: HRZ / M. Karačić

Dežurni borbeni dvojac Hrvatskog ratnog zrakoplovstva bio je angažiran u zaštiti i nadzoru zračnog prostora Republike Hrvatske te uspješno izvršio presretanje zrakoplova

Temeljem zapovijedi nadležnog NATO zapovjedništva smještenog u Torrejonu, u Španjoskoj (Combined Air Operations Centre – CAOC) u petak, 19. srpnja 2019. dežurni borbeni dvojac Hrvatskog ratnog zrakoplovstva bio je angažiran u zaštiti i nadzoru zračnog prostora Republike Hrvatske.

Naime, privatni izraelski business jet ušao je u hrvatski zračni prostor iz pravca Bosne i Hercegovine s namjerom preleta prema Italiji.

Hrvatska kontrola zračne plovidbe nije uspjela uspostaviti komunikaciju i potvrditi identitet zrakoplova nakon čega je CAOC TJ kao nadređeno zapovjedništvo, angažiralo dežurni borbeni dvojac HRZ-a za provjeru identiteta zrakoplov, priopćio je MORH

Zrakoplov su presreli u međunarodnim vodama prije granice s Republikom Italijom nakon čega su piloti HRZ-a izvršili pozitivni identifikaciju te ispratili zrakoplov iz zračnog prostora Republike Hrvatske.

Po odobrenoj proceduri, pripadnici HRZ-a sletjeli su u Pulu gdje je u tijeku dopuna gorivom i priprema za povratak u Zagreb.

Cijeli postupak je u skladu s procedurama za slijetanje na alternativni aerodrom te predstavlja uobičajen postupak u takvim situacijama.

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati
Sponzori

Komentari