Connect with us

Reagiranja

Predsjednica RH o Mihailoviću – Četnički pokret poražen je 1945. ali i prije 20 godina u agresiji na Hrvatsku

Objavljeno

-

„Iznimno sam neugodno iznenađena presudom Višeg suda u Beogradu o rehabilitaciji ratnog zločinca Draže Mihailovića te kao Predsjednica Republike Hrvatske najodlučnije osuđujem svaki pokušaj povijesnog revizionizma”, stoji u izjavi predsjednice Republike Kolinde Grabar-Kitarović povodom odluke Visokog suda u Beogradu.

[ad id=”68099″]

Rehabilitacija Draže Mihailovića ne može izbrisati zlodjela četničkog pokreta, počinjena u suradnji s nacistima i fašistima tijekom Drugog svjetskog rata, koja su svim narodima na ovim prostorima, donijela velike patnje i stradanja

kolinda-kgk“Ta presuda ne može izbrisati zlodjela četničkog pokreta, počinjena u suradnji s nacistima i fašistima tijekom Drugog svjetskog rata, koja su svim narodima na ovim prostorima, donijela velike patnje i stradanja. Ostaje i činjenica kako je taj pokret doživio svoj potpuni poraz u Drugom svjetskom ratu, ali i prije 20 godina u agresiji na Hrvatsku”, dodaje se u izjavi.

“Držim kako se, gledajući u zajedničku budućnost u Europskoj uniji, konačno treba odmaknuti od politiziranja prošlosti, već povijest prepustiti povjesničarima,” zaključuje se u izjavi predsjednice Republike Kolinde Grabar-Kitarović povodom odluke Visokog suda u Beogradu.

>>Rehabilitiran komandant četničkog pokreta Dragoljub Draža Mihailović

tomislav karamarkoPredsjednik Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) Tomislav Karamarko ocijenio je također u četvrtak da je presuda Vrhovnog suda u Beogradu kojom je rehabilitiran četnički vođa Draža Mihajlović loša stvar koja može utjecati na odnose dviju zemalja.

Rehabilitacija Draže Mihajlovića nije dobra, četnički pokret ostavio je krvav trag u Hrvatskoj i to će sigurno utjecati na odnose dviju zemalja, rekao je Karamarko nakon polaganja vijenca kod spomen-kuće prvog hrvatskog predsjednika i utemeljitelja HDZ-a Franje Tuđmana naglasivši da se srpska politika mora o tome jasno očitovati.

“Riječ je o unutarnjoj stvari susjedne države s kojom želimo biti u dobrim odnosima, no svima je jasno tko je bio Draža Mihajlović, koji je kolaborirao s Nijemcima i učinio brojne zločine”, kazao je Karamarko novinarima.

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari