Pratite nas

Politika

Predsjednica RH u Zadru: Hrvatsko domoljublje u Zadru uvijek snažno pokretalo i misao i rad, ali i borbu za obranu domovine

Objavljeno

na

Predsjednica Republike Kolinda Grabar-Kitarović nazočila je svečanoj sjednici Gradskog vijeća povodom Dana grada Zadra i blagdana sv. Krševana, gdje je poručila kako je Zadar grad koji čuva i živi izvanredno bogatu duhovnu i kulturnu baštinu te u kojem su zabilježeni neki od najvažnijih trenutaka kulturne povijesti hrvatskog naroda, ali i povijesti borbe za slobodu.

Istaknula je kako je hrvatsko domoljublje u Zadru uvijek snažno pokretalo i misao i rad, ali i borbu za obranu domovine, posebice u Domovinskom ratu, kada je Zadar imao veliku ulogu u sprječavanju srpskoga agresora da prepolovi Hrvatsku posred njezine jadranske obale. „I danas želim zahvaliti svim hrvatskim braniteljima na svemu što su učinili za obranu Zadra i oslobađanje zadarskoga zaleđa, a posebice poginulim, umrlim i nestalim braniteljima i civilima te njihovim obiteljima“.

Dodala je kako je važno prepoznati domoljublje u usmjerenosti prema budućnosti, izrazivši zadovoljstvo što je putnička luka Gaženica već ove godine u Hamburgu na prestižnom sajmu proglašena lukom godine. Time nisu samo stvoreni odlični uvjeti za integrirani prijevoz putnika i intermodalni prijevoz roba, nego se na pravi način valoriziraju dva građevinska simbola obnove i integracije Hrvatske, Tunel Sv. Rok i Maslenički most, što je bila vizija predsjednica Tuđmana, poručila je.

Predsjednica Grabar-Kitarović kazala je kako je ono što je Zadar učinio za svoj razvoj temeljni smisao decentralizacije, za čije je optimalne učinke potrebno stalno usklađivanje razvojnih planova između države, županija, gradova i općina te horizontalno povezivanje u zajedničkim projektima.

Naglasila je kako je nužno usklađivanje politika s jasnim ovlastima, odgovornostima i raspodjelom sredstava, pri čemu je uvijek potrebno imati na umu glavni cilj – uravnotežen regionalni razvoj hrvatskih domovinskih prostora. „Moramo stoga jačati nacionalne kohezivne investicije i procese, kako bismo kroz najdulje jedno desetljeće postigli da suvremena životna dobra budu podjednako dostupna svim stanovnicima Hrvatske“, istaknula je.

Predsjednica je izrazila potporu za daljnje razvojne planove i programe, kazavši kako zajedništvo nije apstrakcija ili floskula, već svjesno nastojanje da se, uvažavajući različite poglede na pojedina pitanja, konstruktivno razgovara o temeljnim društvenim pitanjima, počevši od demografije, gospodarskog razvoja i sigurnosti, kako bismo iznašli najbolja rješenja za svaki dio Hrvatske i Hrvatsku u cjelini.

U tom smislu spomenula je nedavni sastanak sa svim županima i nekoliko resornih ministara o pitanjima daljnje fiskalne decentralizacije i regionalnog razvoja, gdje se još jedanput pokazalo kako samo konstruktivan dijalog može otvarati perspektive i pružati nove kreativne razvojne vizije.

Što vi mislite o ovoj temi?

Sponzori
Komentiraj

Politika

Ivan Anušić: U idućih desetak dana predstavit ćemo tim

Objavljeno

na

Objavio

Ivan Anušić, osječko-baranjski župan i šef izbornog stožera Kolinde Grabar-Kitarović, dao je izjavu za N1 nakon sastanka u središnjici HDZ-a na kojem se raspravljalo, između ostalog, i o pripremama za unutarstranačke izbore u stranci.

Anušić kaže kako još nije poznato hoće li kandidat za Plenkovićeva zamjenika biti on ili Tomislav Medved, ministar branitelja.

“Ekipirali smo se, odredili otprilike i pozicije i ljude koji bi se trebali kandidirati na unutarstranačkim izborima. Na idućoj sjednici Predsjedništva će se raspisati izbori i onda krećemo s imenima i prezimenima najužeg tima aktualnog predsjednika Andreja Plenkovića. Nismo došli do konačnog popisa. U idućih desetak dana predstavit ćemo tim.”, rekao je.

Ne bi mu smetalo, kaže, da u vodstvo stranke uđe netko iz alternativne opcije koju predvode Miro Kovač, Ivan Penava i Davor Ivo Stier.

“Što članstvo odluči i što bude htjelo, tako će i biti. Glasa se jedan član, jedan glas, vjerojatno neće svi proći, vjerojatno će netko iz konkurentske ekipe ući ili neće. Očekujemo da svi koji budu ušli u Predsjedništvo, da će se ponašati u interesu stranke, u interesu države i onih koje predstavljaju. Legalist sam i poštivat ću svaku odluku naših članova. Nije bitan nitko pojedinačno, bitna je država”, smatra osječko-baranjski župan.

Anušić se ne slaže s konstatacijom kako Plenković formira tim iz redova stranačke desnice, s obzirom na prigovore da je stranku gurnuo u lijevi centar.

“Tomislav Medved i Damir Krstičević su ministri u Vladi od njenog osnutka”, naglasio je. “Okupljanjem tima pokušava se zadovoljiti HDZ teritorijalno i ljudi koji na neki način predstavljaju narod, braniteljsku populaciju, gospodarstvo, mlade…”, pojasnio je Anušić.

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati

Politika

Plenković: Predložit ću Saboru da novi ministar bude Vili Beroš

Objavljeno

na

Objavio

Na sastanku HDZ-ovog Odbora za zdravstvo jednoglasno je prihvaćen prijedlog premijera Andreja Plenkovića, da se prof.dr. Vilija Beroša Saboru predloži za novog ministra zdravstva.

Nakon završetka sjednice Plenković se obratio novinarima.

Nakon konzultacija s HDZ-ovim Odborom za zdravstvo i vrhom stranke želim obavijestiti javnost da ću Saboru predložiti da novi ministar zdravstva bude Vili Beroš – izjavio je Plenković nakon sjednice, prenosi Jutarnji list

Radi se o čovjeku koji poznaje sustav i koji se vrlo brzo može snaći u ulozi ministra zdravstva – rekao je premijer.

Plenković je potom objasnio i kojim su se kriterijima vodili pri odabiru.

Vodili smo se kriterijima da resor treba voditi čovjek koji poznaje sustav. Beroš je iskusan, poznaje zdravstveni sustav, ima sve stručne kompetencije i kvalifikacije – uvjerava Plenković.

Za Jutarnji list je Beroš netom nakon što je potvrđena informacija da će on naslijediti Kujundžića rekao kako zahvaljuje premijeru Andreju Plenkoviću na ukazanom povjerenju.

Kao ministar zdravstva intenzivirat ću sve one aktivnosti koje sam i do sada poduzimao kao pomoćnik, posebno na unapređenju zdravstvene zaštite naših građana, većoj i boljoj dostupnosti medicinskih usluga pacijentima u cijeloj zemlji, a s druge strane rješavanju gorućih problema našeg zdravstvenog sustava poput smanjenja odlazaka liječnika i medicinskih sestara u inozemstvo – kaže Beroš.

Također dodaje kako je svjestan da je problema puno i da su u njihovu rješavanju ograničavajući čimbenici vrijeme i financijske mogućnosti države, ali vjeruje da ću zajedno s timom suradnika učiniti pozitivne iskorake.

Odmah poslije ove naše pressice vraćam se u ministarstvo i nastavljam sa suradnicima rad na rješavanju svih pitanja koja stoje pred ministarstvom. O svim planovima volio bih da razgovaramo u ministarstvu ovih dana. Kao ministar bit ću dostupan hrvatskoj javnosti, a zalagat ću se da građani budu uvijek i na vrijeme informirani, kao što to činimo ovih dana kada se svijet i mi kao dio tog svijeta susrećemo s novom virusnom opasnosti – zaključio je Beroš.

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati
Sponzori

Komentari