Predsjednica s britanskim ministrom gospodarstva i bankarima

2

Drugog i završnog dana posjeta Ujedinjenom Kraljevstvu predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović sastala se s ministrom gospodarstva Gregom Clarkom.

Predsjednica će imati i radni ručak s predstavnicima banaka i investicijskih institucija, a posljepodne će posjetiti Bloomberg gdje je predviđen sastanak s predstavnicima tvrtki i startupova informatičke tehnologije, piše HRT

Predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović je gostovala u programu BBC-ja, otkrivši kako se s britanskom premijerkom najviše zadržala na aktualnim temama Brexita i izbjegličkoj krizi – ponovila je kako treba razlikovati ekonomske migrante od izbjeglica iz ratom pogođenih zemalja poput Sirije.

Predsjednicu je u Bakingemskoj palači jučer primila kraljica Elizabeta II., a u Downing Streetu se sastala s premijerkom Theresom May. Složile su se – da treba intenzivirati ulaganja, trgovinu i suradnju na području turizma, a razgovarale su i o slobodi kretanja ljudi.

Ishod britanskog referenduma bio je istovremeno i šok i poziv na buđenje zbog erozije potpore građana Europskoj uniji, rekla je predsjednica sinoć na predavanju u Londonskoj školi ekonomije i političkih znanosti.

Ponovila je da Hrvatska žali zbog rezultata referenduma, ali da u potpunosti poštuje odluku britanskih građana. Ovaj otok neće otploviti preko oceana i baciti sidro negdje daleko. Ostat će tamo gdje je uvijek i bio, s Europom i u Europi.

S potpunom uvjerenošću kažem da će Ujedinjeno Kraljevstvo ostati naš pouzdani i snažan saveznik u transatlantskoj zajednici, istaknula je.

facebook komentari

  • Agromentum

    Prognoze su da će BDP u VB već u prvoj godini nakon izlaska iz EU-a pasti za 9,5%. A moglo bi biti i gore. Od kad je njima Hrvatska odjednom važna?

  • Malleus_Haereticorum

    Žele doznati od drugih kako je to kada BDP jako padne u kratkom vrjemenu. Hrvatska je jedan od ponajboljih izvora informacija na tu temu.