Connect with us

Gospodarstvo

Predsjednica se obratila javnosti: Domaćim tvrtkama poslovi od 1,9 milijardi kuna

Objavljeno

on

U petak ujutro javnosti se obratila Predsjednice Republike Kolinda Grabar Kitarović. Obraćanje je bilo vezano isključivo uz potpisivanje Ugovora i Sporazuma o suradnji između Hrvatske i Kazahstana. O aktualnim događajima nije se govorilo.

[ad id=”93788″]

Predsjednica Kolinda Grabar Kitarović pozdravila je okupljene te kazala:

‘Hrvatske i kazahstanske tvrtke potpisat će danas dva ugovora i sedam sporazuma o suradnji. Iako je posjet kazahstanskog predsjednika morao biti odgođen, drago je da smo mogli održati gospodarski forum 31. svibnja.

Danas je iznimno bitan dan za hrvatske tvrtke i hrvatsko gospodarstvo. Naime, vrijednost ugovora je 80 milijuna eura, a sporazuma 180 milijuna eura, dakle ukupno 1,9 milijardi kuna. Još je nekoliko ugovora u postupku’, izjavila je Grabar Kitarović.

Dodala je kako su hrvatske tvtke u Kazahstanu izuzetno cijenjene, prenosi dnevnik.hr

Osim hrvatske predsjednice, na potpisivanju ugovora i sporazuma o suradnji bit će prisutan i veleposlanik Kazahstana u RH Aslan Mussin.

Veleposlanik je najavio da će predsjednik Nursultan Nazarbajev doći na finalno potpisivanje ugovora.

‘Kazahstan smatra suradnju s Hrvatskom strateškom suradnjom i ulažemo velike napore da bi se to ostvarilo. Imamo 600 do 700 milijuna eura koje planiramo investirati u projekte. Vjerujem da su današnji ugovori i sporazumi koje ćemo potpisati početak jedne velike suradnje’, poručio je Mussin.

Hrvatske i kazahstanske tvrtke potpisat će:

– Ugovor između hrvatske tvrtke Uljanik d.d. i kazahstanske tvrtke Kazahstan Temir Žoly d.d. – za izgradnju trajekata i transfera tehnologije u Republici Kazahstanu.

– Ugovor između hrvatske tvrtke Instrumentaria d.d. i kazahstanske tvrtke Sultan d.o.o. – o otvaranju zajedničke proizvodnje protetskih i ortopedskih pomagala u Republici Kazahstanu.

– Sporazum o suradnji između hrvatske tvrtke Podravka d.d. i kazahstanske tvrtke Vostok-Moloko – u području proizvodnje dječje hrane u Republici Kazahstanu.

– Sporazum o suradnji između hrvatske tvrtke International Metal Fusion Corporation d.o.o (IMFC) i kazahstanske tvrtke Fosstis Corporation– o otvaranju zajedničkog poduzeća za metalizaciju površina.

– Sporazum o suradnji između hrvatske tvrtke Vijadukt d.d i kazahstanske tvrtke Dorstroy – 2 d.o.o. – o izgradnji triju tvornica za proizvodnju asfaltno-betonskih pogona u Republici Kazahstanu.

– Sporazum o suradnji između hrvatske tvrtke Eurocable i kazahstanske tvrtke Wunder Fenster – u zajedničkoj proizvodnji kablova u Republici Kazahstanu.

– Sporazum o suradnji između hrvatske tvrtke Alfatec Group i kazahstanske tvrtke Gulser computers d.o.o. – u IT području.

– Sporazum o suradnji između Brodarskog instituta d.o.o i Znanstveno-istraživačkog centra “Nafta” – u području istraživanja razvoja obnovljivih izvora energije.

Što vi mislite o ovoj temi?

Oglasi
Komentiraj
Advertisement

Komentari