Pratite nas

Hrvatska

Predsjednica smatra da nije dobar trenutak za posjet Vučića Zagrebu

Objavljeno

na

Predsjednica smatra da nije dobar trenutak za posjet Vučića Zagrebu

Iz Ureda predsjednice Kolinde Grabar Kitarović reagirali su na otkazani planirani posjet Aleksandra Vučića Hrvatskoj.

Predsjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović u više je navrata istaknula kako dijalog nema alternative u odnosima sa svim susjedima, uključujući i Srbiju. Potpisivanjem „Subotičke deklaracije“ počeli su se stvarati preduvjeti za rješavanje otvorenih pitanja.

U skladu s tim, nakon izbora Aleksandra Vučića za predsjednika Republike Srbije, započeti su razgovori o službenom posjetu Hrvatskoj. Poziv predsjednice Republike Hrvatske predsjedniku Vučiću upućen je s ciljem daljnje normalizacije odnosa i izgradnje međusobnog povjerenja.

Obzirom na najnoviji razvoj događaja i ozračje koje ne pridonosi izgradnji međusobnog povjerenja, Predsjednica Republike Hrvatske procijenila je kako u ovom trenutku ne postoje preduvjeti za ostvarenje posjeta.

U kontaktima dvaju Ureda postignuta je suglasnost o odgodi posjeta koji je bio planiran do kraja ove godine.

Glavni cilj posjeta Predsjednika Republike Srbije Hrvatskoj, kad do njega dođe, mora predstavljati pozitivan iskorak u rješavanju otvorenih pitanja i pridonijeti poboljšanju odnosa dviju država, koje ne moraju biti prijateljske, no moraju surađivati radi vlastite budućnosti i stabilnosti jugoistočne Europe – priopćili su.

Posjet Aleksandara Vučića Hrvatskoj odgođen do daljnjeg

Što vi mislite o ovoj temi?

Sponzori
Komentiraj

Hrvatska

Hvar: Za razvoj hrvatskih otoka potpisano 40 ugovora vrijednih 19 milijuna kuna

Objavljeno

na

Objavio

Ministrica regionalnoga razvoja i fondova Europske unije Gabrijela Žalac potpisala je u petak na otoku Hvaru s predstavnicima općina, gradova i županija 40 ugovora vrijednih 19 milijuna kuna na temelju Programa razvoja otoka u 2018. godini.

Ministarstvo regionalnoga razvoja i fondova Europske unije nastavlja provoditi Program razvoja otoka podupirući male kapitalne projekte kojima se želi unaprijediti kvaliteta života na otocima te umanjiti regionalne razvojne nejednakosti i različitosti na području Hrvatske.

Program obuhvaća sve naseljene otoke na području šest jedinica područne (regionalne) samouprave, to jest šest obalno-otočnih županija kojima oni teritorijalno i administrativno pripadaju, objavilo je ministarstvo na internetskoj stranici.

Na temelju odobrenih financijskih sredstava iz državnog proračuna to ministarstvo financira projekte vezane uz promet, komunalnu i društvenu infrastrukturu, socijalnu skrb i gospodarstvo, kapitalne donacije neprofitnim organizacijama na otocima, subvencionira otočni javni cestovni prijevoz i opskrbu kućanstava pitkom vodom brodovima vodonoscima i autocisternama te provodi projekt ‘Hrvatski otočni proizvod’ kojim se, istaknula je prigodom potpisivanja ministrica Žalac, iznimno ponose.

Dodala je kako je iznimno veseli da se najviše ugovora ove godine odnosi na poboljšanje društvene infrastrukture, tj. izgradnju i obnovu dječjih vrtića i igrališta te sportskih dvorana.

Ulaganja državnoga i javnog sektora u hrvatske otoke i poluotok Pelješac u prosjeku iznose oko 1,5 milijarda kuna na godinu, a tijekom 2016. godine iznos je bio viši – 1,7 milijarda kuna, od čega je Ministarstvo regionalnoga razvoja i fondova Europske unije putem novoosnovane Uprave za otoke sudjelovalo sa 120 milijuna kuna, a prošle godine sa 139 milijuna.

“Neke od novih mjera koje će zakon definirati su: novi modeli razvrstavanja otoka, novi pristup razvijenosti otoka, održivi razvoj po konceptu ‘pametnih otoka’, proširivanje uporabne funkcije otočne iskaznice kroz uspostavu novog informatičkog sustava kao sistemske evidencije otočnih prava i mjera te jačanje uloge regionalnih koordinatora i imenovanje koordinatora za otoke“, rekla je ministrica Žalac u Hvaru na svečanom potpisivanju ugovora.

(Hina)

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati

Hrvatska

Mate Rimac: Želim u RH dovesti druge proizvođače automobila, teško se sam boriti

Objavljeno

na

Objavio

Među rijetkim poduzetnicima koji, unatoč nepovoljnom okružju – uspijevaju stvarati novu vrijednost – i to u visokoj tehnologiji – jesu Rimac automobili.

Osnivač i većinski vlasnik tvrtke Mate Rimac na nedavnom sajmu u Ženevi oduševio je sve novim vozilom. Concept Two najbrži je električni automobil u svijetu s 1914 konjskih snaga, a maksimalna mu je brzina 412 km/h.

“C-Two je nama važan kao zaseban biznis, a glavni proizvod naše tvrtke je baterijski sustav za druge proizvođače i tu mi pokazujemo što sve možemo. Ovaj automobil želimo proizvesti u 150 komada i to je značajan posao, obzirom da je proizvedeno osam C_One automobila. Prvi primjerci C-Two bit će isporučeni kupcima 2020.”, kazao je Mate Rimac.

Komentirajući najavljeno ulaganje od 5 milijuna eura u tvornicu baterija u Kini, kazao je kako u taj posao idu s najvećim proizvođačem baterija u Kini, tvrtkom Camel. Dio novca osigurava i kineska vlada – Kina je najveće tržište električnih automobila i autobusa, jer se tamošnja vlada opredijelila za taj put. “Prije sedam godina bio sam sam u garaži, a danas nas je 350 u dvije tvrtke. Imamo ljude iz 25 zemalja, na što sam posebno ponosan. Od početka nam je bio cilj da se to može postići ovdje – da se otvaraju vrhunska radna mjesta. Želimo se širiti, imamo urede u Osijeku i Splitu i tražimo lokacije za novi pogon”, rekao je.

Donedavno Rimac je bio kritičan u smislu potpore hrvatske države u poticanju investicija. Na pitanje što očekuje odgovorio je: “Želim pomoći Hrvatskoj da dovedemo druge proizvođače atomobila tu – da skupa guramo fakultete, da guramo državu u pravom smjeru. Kad si sam teško se boriti. Pitam se što bi bilo da sam otišao van – možda bi bio deset puta veći, a možda me ne bi bilo”, rekao je. Najveći problem smatra visoke porezne razrede za plaće radnika na kvalitetnim radnim mjestima.

 

PRIČA O MATI 1 I MATI 2

 

Rimac gradi tvornicu u Kini vrijednu milijardu kuna

 

MATE RIMAC IDE DALJE, SVE DALJE…!?

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati