Pratite nas

Hrvatska

Predsjednica: Strukovna zanimanja deficitarna, društvo im treba posvetiti veću pozornost

Objavljeno

na

Foto: Hina

Predsjednica Republike Kolinda Grabar-Kitarović posjetila je u srijedu prvo Državno natjecanje učenika strukovnih škola – WorldSkills Croatia 2019. ocijenivši kako su strukovna zanimanja u Hrvatskoj deficitarna te da društvo u cjelini treba iskazati veće zanimanje i pozornost za strukovno obrazovanje.

Prvo Državno natjecanje učenika strukovnih škola – WorldSkills Croatia 2019. u organizaciji Agencije za strukovno obrazovanje i obrazovanje odraslih (ASOO) svečano je u utorak navečer u Kongresnoj dvorani Zagrebačkoga velesajma otvorila ministrica znanosti i obrazovanje Blaženka Divjak, a u srijedu je počeo natjecateljski dio koji će završiti u četvrtak dodjelom medalja.

Natjecanje je organizirano uz financijsku potporu projekta “Promocija učeničkih kompetencija i strukovnog obrazovanja kroz strukovna natjecanja i smotre” Europskoga socijalnog fonda (ESF), okupilo je više od dvije tisuće sudionika – 580 natjecatelja i sudionika smotri, 450 mentora, 600 nastavnika i učenika volontera te 220 članova prosudbenih povjerenstava. Riječ je o najvećemu strukovnom natjecanje u ovome dijelu Europe koje je, kako je istaknuto, organizirano po najvišim europskim i svjetskim standardima.

Ravnatelj ASOO-a Mile Živčić, objasnio je da će medalje dobiti “oni koji su za jednu stepenicu bolji od najboljih” jer se, podsjetio je, na ovome važnom natjecanju okupilo 580 učenica i učenika u 43 strukovne discipline koji su već prošli više izlučnih natjecanja – na razini škole, županije te međužupanijska natjecanja.

Od tradicionalnih vještina do robotike i mehatronike – Vještine su svuda oko nas

U pratnji domaćina – ravnatelja ASOO-a i pomoćnika ministrice znanosti i obrazovanja Vlade Prskala predsjednica Republike je sa suradnicima obišla šest paviljona Zagrebačkoga velesajma u kojima su u tijeku natjecanja učenika i zaustavila se na više mjesta kako bi joj učenici i njihovi mentori objasnili što rade.

Obilazak je uključio točke na kojima se predsjednica Grabar-Kitarović uvjerila u raznolikost natjecateljskih strukovnih disciplina, pa je tako, među ostalim, vidjela kako se učenici i učenice natječu u tradicionalnim vještinama – kulinarstvu, pripremi slastica i paprenjaka, proizvodnji prirodne kozmetike, graditeljstvu i klesarstvu, robotici i mehatronici, a pozornost je posvetila i radovima učenica i učenika s posebnim potrebama.

Učenici i njihovi mentori sažeto su upoznali predsjednicu sa svojim radom što je ona sa zanimanjem saslušala i iskazala im potporu u nastojanjima da strukovno obrazovanje u društvu ima ono mjesto i važnost koje zaslužuje.

Ravnatelj ASOO-a zahvalio je predsjednici Republike za iskazano zanimanje i istaknuo kako se natjecanje provodi pod sloganom – Vještine su svuda oko nas!

Okupiti učenike i zainteresirati ih za strukovna zanimanja

Nakon posjeta predsjednice Republike, ravnatelj Živčić i pomoćnik ministrice znanosti i obrazovanja Vlado Prskalo odgovorili su novinarima na nekoliko pitanje, pa je tako Živčić objasnio kako je jedan od ciljeva ovoga događanja i da ga u što većem broju posjete učenici završnih razreda osnovnih škola koji sada razmišljaju što će upisati nakon završenog osmog razreda, a ovdje ime se nude mnoge ideje. Dodao je kako učenike žele zainteresirati za strukovna zanimanja, a Živčić vjeruje da za to nema boljega načina nego da od svojih vršnjaka saznaju što je to što oni rade. Siguran je i kako je to dobra prilika i za poslodavce da se uvjere u kompetencije svojih budućih zaposlenika.

Novinare je zanimalo i kako dodatno popularizirati strukovna zanimanja za koja učenici ne iskazuju veliko zanimanje, a na nekim smjerovima i nema učenika. Ravnatelj Živčić istaknuo je kako je najboji način popularizacije da se pokažu dobre i kvalitetne strane strukovnog obrazovanja, a ne one negativne koje su se, ocijenio je, prečesto naglašavale što je rezultiralo lošom percepcijom strukovnog obrazovanja.

Objasnio je kako je ovo natjecanje promotivni korak koji pokazuje što učenici sada znaju i mogu, te istaknuo kako ASOO u suradnji s Ministarstvom znanosti i obrazovanja radi na modernizaciji strukovnih kurikula pa ćemo, najavio je, najkasnije za tri godine imati potpuno moderne i nove kurikule u čiju će izradu od početka biti uključeni i poslodavci koji će time dobiti priliku da jasno iskažu koja su im znanja i vještine potrebne.

Konačno zaslužena pozornost strukovnom obrazovanju

Pomoćnik ministrice znanosti i obrazovanja Vlado Prskalo izrazio je zadovoljstvo što je “konačno strukovno obrazovanje dobilo zasluženu pozornost”. Istaknuo je kako je Ministarstvo znanosti i obrazovanja odlučno promijeniti cijeli sustav strukovnog obrazovanja te je, s tim u vezi, podsjetio da su doneseni Zakon o odgoju i obrazovanju, Zakon o strukovnom obrazovanju, Nacionalni kurikulum za strukovno obrazovanje, dugoročno je definiran razvoj strukovnog obrazovanja koji je bitno usklađen s potrebama gospodarstva.

“Stara priča je gotova, vrijeme je novo, promjene su izrazito brze, donijeli smo mrežu centara kompetentnosti i uz postojeći klasični model, uvodimo i dualni model gdje se radikalno mijenja priča o strukovnom obrazovanju kako bi ono bilo poželjno za učenike i da oni, kada završe školovanje, postanu novi poduzetnici”, rekao je Prskalo.

Objasnio je kako je, kroz centre kompetentnosti, osmišljeno uvođenje najmodernije opreme u škole za što, istaknuo je Prskalo, na raspolaganju imamo milijardu i 200 milijuna kuna pa će u prvom krugu najbolju opremu na svijetu dobiti 117 škola koja će biti na raspolaganju nastavnicima i učenicima, te gospodarstvu.

Prskalo je ocijenio i kako treba postupno rješavati probleme sa sindikatima, zbornicom i ravnateljima da se učenici ne upisu u one programe koji nikome ne trebaju. Zato se, dodao je, uvodi model dualnog obrazovanja u kojemu će gospodarstvo reći koje su struke potrebne.

Istaknuo je kako gospodarstvenici nisu danas slučajno na ovom događaju već, kako je rekao Prskalo, “biraju svoje buduće radnike”.

(Hina)

Što vi mislite o ovoj temi?

Sponzori
Komentiraj

Hrvatska

Organizatori Hoda za život u Zagrebu: Bilo nas je 15.000-20.000.

Objavljeno

na

Objavio

Foto: Hina

U Zagrebu je održan četvrti “Hod za život” kojim se iskazuje podrška stavu da život počinje začećem. Uz brojne redare organizatora, povorku je osiguravala i policija, a među sudionicima bilo je i političara. Povorke su održane i u Zadru i Spltu.

Pod geslom “Zaštitimo najugroženiju manjinu u Hrvatskoj – nerođenu djecu!” sa zagrebačkog Zrinjevca u subotu je krenuo četvrti “Hod za život” kojim brojni građani, obitelji s djecom i mladi iskazuju podršku stavu kako “život počinje začećem”, dajući tako glas, kako naglašavaju organizatori, onima čiji se glas ne može čuti – nerođenoj djeci.

Organizatori procjenjuju da je u Hodu za život sudjelovalo 15-20 tisuća ljudi, dok zagrebačka policija tvrdi da ih je bilo oko 5 tisuća. Procjene policije organizatori nisu željeli komentirati.

Kako se okupio velik broj ljudi pokazuje i činjenica da kad je početak kolone stigao na Trg sv. Marka, začelje kolone još nije uspjelo proći Trg bana Jelačića.

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati

Hrvatska

Kolinda Grabar Kitarović u Brodu položila vijenac u spomen djeci poginuloj u Domovinskom ratu

Objavljeno

na

Objavio

Foto: Hina

Predsjednica Republike Kolinda Grabar-Kitarović, koja u subotu boravi u Slavonskom Brodu, po dolasku je u taj grad položila vijenac podno spomen-obilježja djeci poginuloj u Domovinskom ratu „Prekinuto djetinjstvo” u sklopu programa 17. susreta sjećanja na najmlađe žrtve rata “Mali križ – velika žrtva”.

Uz predsjednicu Grabar Kitarović, u državnom izaslanstvu koje je položilo zajednički vijenac podno spomen-obilježja “Prekinuto djetinjstvo” bili su i i izaslanik predsjednika Hrvatskog sabora, saborski zastupnik Pero Ćosić i izaslanica predsjednika Vlade i ministra hrvatskih branitelja, državna tajnica u Ministarstvu branitelja Nevenka Benić.

Nakon što je sudjelovala u polaganju vijenca u spomen na djecu poginulu u Domovinskom ratu, Kolinda Grabar Kitarović zaputila se u slavonskobrodsku Glazbenu školu u kojoj se održava svečana akademija u povodu 17. susreta sjećanja na najmlađe žrtve rata “Mali križ – velika žrtva”.

Zatim će nazočiti potpisivanju ugovora o plinofikaciji rafinerije u Bosanskom Brodu (BiH) između Rafinerije nafte Brod, Zarubežnjefta i Crodux plina d.o.o. Riječ je o realizaciji projekta „Opskrba prirodnim plinom Rafinerije nafte Brod”, koji bi trebao biti prvi korak u rješavanju problema onečišćenja zraka u Slavonskom Brodu.

Potpisivanje ugovora, među ostalim, uslijedlio je nakon postignutih predugovori između Plinacroa, Croduxa i Zarubežnjefta, tvrtke koja je vlasnik rafinerije, te razgovora predsjednice Grabar-Kitarović i Vlade s predstavnicima ruskog Ministarstva ekonomskog razvoja i energetike te predstavnicima tvrtke Zarubežnjeft, Plinacroa i Croduxa održanim u listopadu prošle godine u Slavonskom Brodu.

O rješenju problema onečišćenje zraka u Slavonskom Brodu hrvatska predsjednica razgovarala je i s čelnicima Ruske Federacije – predsjednikom Vladimirom Putinom i ministrima i tada je procijenjeno da će se plinofikacijom te rafinerije velikim dijelom riješiti onečišćenje zraka u Brodu i oko 50 posto smanjiti emisija štetnih plinova.

Opskrba prirodnim plinom Rafinerija nafte Brod (RNB) obavit će se izravnim priključenjem na plinski transportni sustav Hrvatske prenamjenom postojećeg produktovoda Slobodnica – Brod u izravni plinovod, koji će biti korišten isključivo za opskrbu prirodnim plinom te rafinerije.

U poslijepodnevnim će satima predsjednica Grabar – Kitarović sudjelovati na tribini „Današnji izazovi pred ženama u politici, poduzetništvu i društvu”.

(Hina)

 

3. svibnja 1992. bila je krvava nedjelja za Slavonski Brod

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati
Sponzori

Komentari