Pratite nas

Hrvatska

Predsjednica: Strukovna zanimanja deficitarna, društvo im treba posvetiti veću pozornost

Objavljeno

na

Foto: Hina

Predsjednica Republike Kolinda Grabar-Kitarović posjetila je u srijedu prvo Državno natjecanje učenika strukovnih škola – WorldSkills Croatia 2019. ocijenivši kako su strukovna zanimanja u Hrvatskoj deficitarna te da društvo u cjelini treba iskazati veće zanimanje i pozornost za strukovno obrazovanje.

Prvo Državno natjecanje učenika strukovnih škola – WorldSkills Croatia 2019. u organizaciji Agencije za strukovno obrazovanje i obrazovanje odraslih (ASOO) svečano je u utorak navečer u Kongresnoj dvorani Zagrebačkoga velesajma otvorila ministrica znanosti i obrazovanje Blaženka Divjak, a u srijedu je počeo natjecateljski dio koji će završiti u četvrtak dodjelom medalja.

Natjecanje je organizirano uz financijsku potporu projekta “Promocija učeničkih kompetencija i strukovnog obrazovanja kroz strukovna natjecanja i smotre” Europskoga socijalnog fonda (ESF), okupilo je više od dvije tisuće sudionika – 580 natjecatelja i sudionika smotri, 450 mentora, 600 nastavnika i učenika volontera te 220 članova prosudbenih povjerenstava. Riječ je o najvećemu strukovnom natjecanje u ovome dijelu Europe koje je, kako je istaknuto, organizirano po najvišim europskim i svjetskim standardima.

Ravnatelj ASOO-a Mile Živčić, objasnio je da će medalje dobiti “oni koji su za jednu stepenicu bolji od najboljih” jer se, podsjetio je, na ovome važnom natjecanju okupilo 580 učenica i učenika u 43 strukovne discipline koji su već prošli više izlučnih natjecanja – na razini škole, županije te međužupanijska natjecanja.

Od tradicionalnih vještina do robotike i mehatronike – Vještine su svuda oko nas

U pratnji domaćina – ravnatelja ASOO-a i pomoćnika ministrice znanosti i obrazovanja Vlade Prskala predsjednica Republike je sa suradnicima obišla šest paviljona Zagrebačkoga velesajma u kojima su u tijeku natjecanja učenika i zaustavila se na više mjesta kako bi joj učenici i njihovi mentori objasnili što rade.

Obilazak je uključio točke na kojima se predsjednica Grabar-Kitarović uvjerila u raznolikost natjecateljskih strukovnih disciplina, pa je tako, među ostalim, vidjela kako se učenici i učenice natječu u tradicionalnim vještinama – kulinarstvu, pripremi slastica i paprenjaka, proizvodnji prirodne kozmetike, graditeljstvu i klesarstvu, robotici i mehatronici, a pozornost je posvetila i radovima učenica i učenika s posebnim potrebama.

Učenici i njihovi mentori sažeto su upoznali predsjednicu sa svojim radom što je ona sa zanimanjem saslušala i iskazala im potporu u nastojanjima da strukovno obrazovanje u društvu ima ono mjesto i važnost koje zaslužuje.

Ravnatelj ASOO-a zahvalio je predsjednici Republike za iskazano zanimanje i istaknuo kako se natjecanje provodi pod sloganom – Vještine su svuda oko nas!

Okupiti učenike i zainteresirati ih za strukovna zanimanja

Nakon posjeta predsjednice Republike, ravnatelj Živčić i pomoćnik ministrice znanosti i obrazovanja Vlado Prskalo odgovorili su novinarima na nekoliko pitanje, pa je tako Živčić objasnio kako je jedan od ciljeva ovoga događanja i da ga u što većem broju posjete učenici završnih razreda osnovnih škola koji sada razmišljaju što će upisati nakon završenog osmog razreda, a ovdje ime se nude mnoge ideje. Dodao je kako učenike žele zainteresirati za strukovna zanimanja, a Živčić vjeruje da za to nema boljega načina nego da od svojih vršnjaka saznaju što je to što oni rade. Siguran je i kako je to dobra prilika i za poslodavce da se uvjere u kompetencije svojih budućih zaposlenika.

Novinare je zanimalo i kako dodatno popularizirati strukovna zanimanja za koja učenici ne iskazuju veliko zanimanje, a na nekim smjerovima i nema učenika. Ravnatelj Živčić istaknuo je kako je najboji način popularizacije da se pokažu dobre i kvalitetne strane strukovnog obrazovanja, a ne one negativne koje su se, ocijenio je, prečesto naglašavale što je rezultiralo lošom percepcijom strukovnog obrazovanja.

Objasnio je kako je ovo natjecanje promotivni korak koji pokazuje što učenici sada znaju i mogu, te istaknuo kako ASOO u suradnji s Ministarstvom znanosti i obrazovanja radi na modernizaciji strukovnih kurikula pa ćemo, najavio je, najkasnije za tri godine imati potpuno moderne i nove kurikule u čiju će izradu od početka biti uključeni i poslodavci koji će time dobiti priliku da jasno iskažu koja su im znanja i vještine potrebne.

Konačno zaslužena pozornost strukovnom obrazovanju

Pomoćnik ministrice znanosti i obrazovanja Vlado Prskalo izrazio je zadovoljstvo što je “konačno strukovno obrazovanje dobilo zasluženu pozornost”. Istaknuo je kako je Ministarstvo znanosti i obrazovanja odlučno promijeniti cijeli sustav strukovnog obrazovanja te je, s tim u vezi, podsjetio da su doneseni Zakon o odgoju i obrazovanju, Zakon o strukovnom obrazovanju, Nacionalni kurikulum za strukovno obrazovanje, dugoročno je definiran razvoj strukovnog obrazovanja koji je bitno usklađen s potrebama gospodarstva.

“Stara priča je gotova, vrijeme je novo, promjene su izrazito brze, donijeli smo mrežu centara kompetentnosti i uz postojeći klasični model, uvodimo i dualni model gdje se radikalno mijenja priča o strukovnom obrazovanju kako bi ono bilo poželjno za učenike i da oni, kada završe školovanje, postanu novi poduzetnici”, rekao je Prskalo.

Objasnio je kako je, kroz centre kompetentnosti, osmišljeno uvođenje najmodernije opreme u škole za što, istaknuo je Prskalo, na raspolaganju imamo milijardu i 200 milijuna kuna pa će u prvom krugu najbolju opremu na svijetu dobiti 117 škola koja će biti na raspolaganju nastavnicima i učenicima, te gospodarstvu.

Prskalo je ocijenio i kako treba postupno rješavati probleme sa sindikatima, zbornicom i ravnateljima da se učenici ne upisu u one programe koji nikome ne trebaju. Zato se, dodao je, uvodi model dualnog obrazovanja u kojemu će gospodarstvo reći koje su struke potrebne.

Istaknuo je kako gospodarstvenici nisu danas slučajno na ovom događaju već, kako je rekao Prskalo, “biraju svoje buduće radnike”.

(Hina)

Što vi mislite o ovoj temi?

Sponzori
Komentiraj

Hrvatska

Predsjednica o slučaju Mađarević: izjave koje potiču rasizam su neprihvatljive

Objavljeno

na

Objavio

Hrvatska predsjednica Kolinda Grabar Kitarović pozdravila je u nedjelju brzu reakciju ministra vanjskih i europskih poslova u slučaju ksenofobnih izjava diplomatkinje Elizabete Mađarević, te istaknula da su “izjave koje potiču nesnošljivost i rasizam neprihvatljive”.

“Pozdravljam brzu reakciju ministra Gordana Grlića Radmana koji me je odmah izvijestio o koracima koje poduzima i činjenicama koje se utvrđuju u slučaju djelatnice veleposlanstva u Berlinu.

Izjave koje potiču nesnošljivost i rasizam neprihvatljive su”, stoji u predsjedničinoj objavi na Twitteru.

Ona je također istaknula da će se “nasuprot netrpeljivosti pojedinaca, u hrvatskoj službi vanjskih poslova promicati domoljublje, profesionalnost, otvorenost prema svijetu i zaštita hrvatskih državnih interesa te vrijednosti na kojima je utemeljena moderna hrvatska država”, piše Hina.

Prva tajnica hrvatskog veleposlanstva u Berlinu objavila je navodno na Facebooku ‘rasistička i ksenofobna stajališta’.

Nakon što je u petak izbila afera, Mađarević je za jedne njemačke novine u subotu izjavila da joj je profil bio hakiran.

Premijer Andrej Plenković ranije je u nedjelju u Barbanu izjavio da treba provjeriti je li njezin profil na Facebooku zaista bio hakiran, jer ako nije, rekao je, to bi bila “katastrofa“.

 

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati

Hrvatska

Plenković: Ako Mađarević nije bila hakirana, to je katastrofa

Objavljeno

na

Objavio

Hrvatski premijer Andrej Plenković u nedjelju je u Barbanu, osvrčući se na aferu ksenofobnih komentara hrvatske diplomatkinje Elizabete Mađarević, poručio da prvo treba provjeriti je li njezin profil na Facebooku na kojemu su se pojavile sporne izjave bio hakiran, jer ako nije to bi bila “katastrofa”.

Premijer je posjetio Barban gdje će prisustvovati Trci na prstenac, a prethodno je s ministrom državne imovine Marijom Banožićem načelniku Daliboru Pausu uručio odluku o darovanju općini Barban zemljište na kojemu se odvija trka.

“Mislim da su ministar (Gordan Grlić Radman) i ministarstvo dobro reagirali, dakle povukli su ju nazad i ovih će dana provesti cijelu proceduru, ako se utvrdi da je došlo do težih povreda službene dužnosti, kako se meni čini, to bi upravo moglo biti to”, kazao je premijer.

Dodao je da ako točno da nije hakirana, da je to “katastrofa” te da se ministarstvo jasno ogradilo.

“Kada ste na dužnosti i još na mandatu u zemlji primateljici, takve stvari se ne rade”, naglasio je Plenković, dodajući kako nije odmah dobila otkaz jer postoji pravna procedura.

Kako su ranije objavili hrvatski mediji, Mađarević, koja je od siječnja 2019. na diplomatskom mandatu u Berlinu, na svojem Facebook profilu širila je rasistička i ksenofobna stajališta, pisala o “bijeloj Europi” i o tome kako je samo takva Europa “čista”, širila antimigrantske teze i napadala prava LGBT zajednice.

Novinari su premijera pitali i kada će izabrati novoga veleposlanika Hrvatske u Berlinu.

“Kada se dogovorimo, ministar, predsjednica i ja, i predložit ćemo novu osobu za veleposlanika”, rekao je premijer.

Sličan odgovor premijer je imao i na pitanje kada će odrediti povjernika u Europskoj komisiji.

“Radimo i tijekom godišnjih odmora, što se povjerenika tiče to ćete sve čuti idući tjedan, jer je potrebna sjednica Vlade i Odbora za europske poslove. Sve će biti uređeno i riješeno u roku”, kazao je Plenković.

(Hina)

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitatiSponzori

Komentari